Londra Metal Borsası'nda Rus metallerini yasaklama planı tartışılıyor

Londra Metal Borsası'nda Rus metallerini yasaklama planı tartışılıyor
Bloomberg kaynaklarına göre, Londra Metal Borsası (LME), yeni Rus metal arzına yönelik olası bir yasaklamanın ilk adımını işaret eden bir tartışma belgesini yayımlıyor.

Bloomberg kaynaklarına göre, Londra Metal Borsası (LME), yeni Rus metal arzına yönelik olası bir yasaklamanın ilk adımını işaret eden bir tartışma belgesini yayımlıyor.

LME'nin önde gelen alüminyum, nikel ve bakı üreticisi olan Rusya’dan metal arzını engellemeye yönelik herhangi bir hamlesinin küresel metal piyasaları için önemli sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor. Yaptırımların Rus nikel ihracatını kesintiye uğratabileceğine dair endişeler, Mart ayında LME'de kısa süreli büyük bir sıkışmayı tetiklemişti.

Kaynaklar 145 yıllık geçmişe sahip borsanın Rus metal tedarikinin engellenip engellenmeyeceğini ve engelleme kararı alınırsa hangi koşullar altında buna karar verileceğini belirleyecek bir görüşme yapmayı planladığı belirtildi.

Bir değerlendirme dökümanı oluşturmanın LME’nin ne yapacağına dair herhangi bir karar verdiği anlamına gelmediği ancak böylesi bir hamlenin yaklaşımda bir değişime işaret ettiği değerlendiriliyor.

LME’den daha önce yapılan açıklamalarda borsanın yaptırımların kapsamı dışında herhangi bir eylemde bulunmayı planlamadığı kaydedilmiş böylelikle United Co. Rusal International ve MMC Norilsk gibi firmalara dokunulmamıştı.

Bloomberg’ün borsanın potansiyel bir ban düzenlemesi üzerinde çalıştığına dair haberi sonrası nbaz metaller hızla değer kazanırken alüminyumda rekor yükseliş gözlendi.

Borsadan yapılan açıklamada, "LME, yaptırımlara yanıt olarak piyasa istikrarını sağlamak için gerekli adımları atmaya devam ediyor. Düzenli bir piyasaya öncelik verdiğimiz için durumu yakından izleyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Kaynaklar, LME'nin duruşundaki değişikliğin metal endüstrisindeki daha geniş çaplı bir değişimi yansıttığını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra, bir grup endüstri temsilcisinden oluşan LME’nin bakır komitesi Rusya’dan yeni metal arzının yasaklanması yönünde oy kullanmıştı.

O dönemde diğer metalleri temsil eden danışma grupları bu fikre karşı olsa da son toplantılarda alüminyum komitesi de harekete geniş çapta destek vererek dengenin Rus arzının engellenmesine lehine daha fazla değişmesini sağladı.

Öne Çıkanlar