Batılı liderler ölümünün ardından Gorbaçov'a övgüler düzdü

Batılı liderler ölümünün ardından Gorbaçov'a övgüler düzdü
Batı ülkeleri liderlerin, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin çöküş sürecini yöneten eski Sovyet lider Mihail Gorbaçov için övgü dolu taziye mesajları gönderdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 91 yaşında ölen Sovyetler Birliği’nin (SSCB)  son devlet başkanı Gorbaçov'un cesur ve reformcu bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Scholz, "Mihail Gorbaçov öldü, cesur ve reformcu bir devlet adamıydı. Rusya'nın demokrasiyi tesis etmeye çalışmasını, Avrupa'da demokrasi ve özgürlüğün mümkün olmasını, Almanya'nın birleşmesini ve Demir Perde'nin ortadan kalkmasını perestroykanın mümkün kıldığını unutmayacağız." dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Mihail Gorbaçov'un ölümü nedeniyle kızı Irina Wirganskaja'ya taziye mesajı gönderdi. Steinmeier taziye mesajında, "Büyük bir devlet adamının önünde eğiliyorum." ifadelerine yer verdi.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ise yaptığı açıklamada, Gorbaçov'un ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Tarihi başarısının hatırası, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının bu korkunç haftaları ve ayları sırasında duraklamayı mümkün kılabilir." dedi. Merkel, "Gorbaçov tarih yazdı. Tek bir devlet adamının dünyayı nasıl daha iyi hale getirebileceğinin örneğini verdi. Gorbaçov'un glasnost ve perestroyka, yani açıklık ve yeniden yapılanma konusundaki cesareti olmasaydı, DDR'de (Doğu Almanya) barışçıl devrim de mümkün olmazdı". değerlendirmesinde bulundu.

LEYEN: ÖZGÜR AVRUPA'NIN YOLUNU AÇTI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise "Gorbaçov güvenilir ve saygı duyulan bir liderdi." dediği  taziye mesajında, "Soğuk Savaş'ın sona ermesinde ve Demir Perde'nin yıkılmasında çok önemli bir rol oynadı. Özgür bir Avrupa'nın yolunu açtı." ifadelerine yer verdi. 

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, eski Sovyet liderinin "Doğu ile Batı arasındaki yakınlaşmaya şekil verdiğini" kaydederken Hollanda Başbakanı Mark Rutte "cesur bir reformcu" diyerek Gorbaçov'u andı.

GUTERRES: EŞSİZ BİR DEVLET ADAMIYDI

Eski Sovyet liderine taziye mesajını sunan bir diğer isim Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'di.

Twitter hesabından açıklama yapan Guterres, "Mihail Gorbaçov tarihin akışını değiştiren, eşsiz bir devlet adamıydı. Dünya güçlü bir küresel lideri, kararlı bir çok taraflılığı ve yorulmak bilmeyen bir barış savunucusunu kaybetti. Vefatından derin üzüntü duyuyorum." yorumunda bulundu. 

BIDEN: OLAĞANÜSTÜ VİZYONA SAHİPTİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, nükleer silahların kontrol altına alınmasına yönelik çalışmalarına övgüde bulunduğu Gorbaçov'u "dünyayı daha güvenli bir yer haline getiren nadir bir lider" sözleriyle tanımladı. 

Biden açıklamasında, Gorbaçov'un gerçekleştirdiği demokratik reformlara atıfta bulunarak, "Bunlar, farklı bir geleceğin mümkün olduğunu görecek hayal gücüne ve bunu başarmak için tüm kariyerini riske atacak cesarete sahip nadir bir liderin davranışlarıydı. Sonuç; daha güvenli bir dünya ve milyonlarca insan için daha fazla özgürlük oldu. Mihail Gorbaçov olağanüstü vizyona sahip bir insandı" değerlendirmesinde bulundu.

MACRON: ORTAK TARİHİMİZİ DEĞİŞTİRDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya hesabından yayınladığı taziye mesajında Gorbaçov'un bir barış adamı olduğunun altını çizdi. Macron "Tercihleriyle Ruslara özgürlük yolunu açan bir barış adamı olan Mihail Gorbaçov'un ölümü nedeniyle başsağlığı diliyorum. Avrupa'da barışa olan bağlılığı ortak tarihimizi değiştirdi"

JOHNSON RUSYA'YA YÜKLENDİ

Mevcut Rusya lideri Vladimir Putin'i, Ukrayna'yı işgali nedeniyle sert ifadelerle eleştiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eski Sovyet lider için hayranlık duyduğu bir isim olarak bahsetti. 

Twitter hesabından yayınladığı mesajda Johnson, "Gorbaçov'un ölümünü duyduğumda çok üzüldüm. Soğuk Savaş'ı barışçıl bir sonuca taşırken gösterdiği cesaret ve dürüstlüğe her zaman hayranlık duydum. Putin'in Ukrayna'ya saldırdığı bir dönemde, Sovyet toplumunu (dünyaya) açmaya yönelik yorulmak bilmeyen kararlılığı hepimize örnek olmaya devam ediyor." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar