Ukrayna krizi: Lavrov Ukrayna'ya saldırmayacaklarını yineledi; Blinken kanıt istedi

Ukrayna krizi: Lavrov Ukrayna'ya saldırmayacaklarını yineledi; Blinken kanıt istedi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışileri Bakanı Lavrov, Cenevre’deki görüşmenin ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

Kısa görüşme sonrası iki bakan da birbirlerine karşı "açık sözlü" olduklarını ve diyaloğun artırılmasını istediklerini söyledi.

Görüşmenin ardından önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sonra da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken basın toplantısı düzenledi.

LAVROV: NATO SSCB'YE KARŞI KURULDU ŞİMDİ RUSYA'YA KARŞI FAALİYET YÜRÜTÜYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’li mevkidaşı Blinken ile İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’ya girmeye hazırlandıklarına ilişkin iddiaların aksine Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmayacağını defalarca açıkladığını kaydetti.

Lavrov, Batı ülkelerinin, ‘Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağına’ dair açıklamalarının, Ukrayna hükümetini askeri anlamda cesaretlendirme ve Minsk anlaşmalarının Kiev tarafından yerine getirilmeyişinin üstünü örtme amacı taşıdığına inandıklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’ya silah ve Batılı askeri uzmanların gönderilmesinden endişe duyduklarını da kaydetti. Lavrov ayrıca, NATO’nun Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor olması nedeniyle İttifakın doğuya doğru genişlemesine karşı çıktıklarını da belirtti.

BLINKEN LAVROV'DAN UKRAYNA'YI İŞGAL ETMEYECEKLERİNE DAİR KANIT İSTEDİ

"Bu blok (NATO) SSCB’ye karşı kuruldu, şimdiyse Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor" diyen Rusya Dışişleri Bakanı, bu nedenle, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurmasının Rusya için ‘geri adım atılmayacak, temel bir mesele’ olduğu vurgusu yaptı.

Antony Blinken, ABD'nin gelecek hafta Rusya ile yazılı "fikirlerini" paylaşacağını doğruladı, Ukrayna krizinde daha fazla diplomasi umudunu dile getirdi.

Ülkesinin diplomasiye önem vermeye devam ettiğini belirten Blinken ancak Moskova'nın "kapsamlı saldırganlığa" başvurması halinde, hızlı ve sert şekilde yanıt vereceklerini belirtti.

Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan ülkesinin Ukrayna'yı işgal etme planı olmadığını kanıtlamasını istediğini söyledi.

Bizim amacımız Rusya'nın diplomatik yolu seçmeye hazır olup olmadığını belirlemekti diyen Blinken "deneyimlerimizden biliyoruz ki, Rusya'nın siber saldırılar dahil olmak üzere saldırı konusunda geniş çaplı bir oyun kitabı var" dedi.

Blinken, ABD'nin karşılıklılık ruhu uyarınca Rusya'nın kaygılarını gidermek için olası araçları devreye sokma hazırlığı yaptığını söyledi. ABD yönetiminin güvenliği artırmaya yönelik fikirlerini, ortak zemin bulabileceğimize inandığımız alanlarla ilgili olarak sunduğunu ifade eden Blinken, Lavrov'la görüşmenin bir müzakere olmadığını sadece samimi bir görüş alışverişiy olduğunu söyledi.

Bunun temelinde, anlayışın geliştirilmesi çalışmalarını ilerleteceğimize inanıyorum diyen Blinken bunun için Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı durdurması şarttır ifadesini kullandı.

Blinken sözlerine şöyle devam etti:

Bugünkü görüş alışverişi faydalı oldu, artık her iki taraf birbirinin konumunu daha iyi anlıyor. Diplomatik sürecin devam etmesinin önemli olduğu konusunda Lavrov'la hemfikiriz.

Rusya ile endişeleri ve fikirleri daha ayrıntılı olarak yazılı şekilde paylaşma konusunda anlaştık.

Rusya'ya askeri yığılması Ukrayna'ya güney, kuzey ve doğran saldırma yeteneği veriyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmak için güç kullanımının bir adım gerisinde kalan çok çeşitli istikrarsızlaştırma eylemleri yapma planlarını görmüştük.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar