Lavrov: Rusya ile Batı arasına 'demir perde' indi

Lavrov: Rusya ile Batı arasına 'demir perde' indi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son açıklamasında Soğuk Savaş dönemine ait 'demir perde' terimini kullandı. Lavrov, Rusya ve Batı arasına 'demir perde' indi' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Belaruslu mevkidaşı Vladimir Makei'yle Minsk'te görüşmesi sonrası basın toplantısı yaptı. AFP haberinde Lavrov, "Rusya ve Batı arasına 'demir perde' indi" dediğini yazdı.



Lavrov'un sözlerine Belarus Dışişleri Bakanı Makei ise "Demir perdeyi şimdi Batılılar kendileri dikiyor" şeklinde karşılık verdi. Makei, yalnızca siyasi ve ekonomik değil Polonya-Belarus sınırı boyunca kurulan bariyerlere atıfta bulunduğunu söyledi.

"Demir perde" tanımı ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill tarafından kullanılmıştı. Churchill, 1946 yılında ABD'nin Missouri eyaletinde katıldığı bir toplantıda, Doğu Avrupa'da Kızıl Ordu tarafından kurtarılan topraklarda sosyalist hükümetlerin kurulmasına atıfta bulunarak "kıtaya demir perde indiğini" söylemişti.

'NE AMERİKALILARA NE DE AB'NE GÜVENECEĞİZ'

Gazete Duvar'ın RT'den aktardığı habere göre, Belaruslu mevkidaşı Vladimir Makei'yle Minsk'te görüşmesi sonrası basın toplantısına katılan Lavrov, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile on yıllardır inşa ettiği tüm ilişkileri neredeyse bir gecede yok ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, "Şunu söyleyebilirim ki bundan sonra ne Amerikalılara ne de AB'ye güveneceğiz. Kritik sektörlerde onlara bağımlı kalmamak için gereken her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak ettiği dönemden bu yana Brüksel'le ilişkilere değinen Lavrov, "Yılda iki kez gerçekleşen zirveler, Rus hükümeti ve Avrupa Komisyonu toplantıları, 'yol haritası'nın oluşturulduğu ortak alanlar, sektörel diyaloglar... Hepsi... Artık bu ilişkiler yok" dedi.

 

 

 

Öne Çıkanlar