KYK yurtlarında manevi rehber sayısı 618, psikolog sayısı 52

KYK yurtlarında manevi rehber sayısı 618, psikolog sayısı 52
KYK yurtlarında 618 manevi rehber görev yaparken, psikolog sayısının sadece 52’de kaldığı ortaya çıktı.

2015 yılında altı kentte bulunan hastanelerde başlayan, ardından öğrenci yurtlarına taşınan manevi rehberlik uygulaması kapsamında KYK yurtlarında görevlendirilen manevi rehber sayısı, 2021-2022 eğitim öğretim döneminde 618’e ulaştı. KYK yurtlarında görev yapan psikolog sayısının ise 52 olduğu belirlendi. KYK yurtlarına bağlı müdürlüklerde görev yapan sosyal çalışmacı sayısı ise 70 oldu.

Antalya’da son 2 ay içerisinde yurtlarda kalan 3 öğrencinin pencereden atlayarak intihar etmesinden sonra yurtlarda görev yapan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı manevi rehberlerle ilgili tartışma tekrar gündeme geldi. Birbiri ardına yaşanan intiharlar kamuoyunda infial yaratınca, yurtlarda bulunan ofislerin önündeki, "Manevi danışman" tabelaları kaldırıldı.

ÖĞRENCİLER EN ÇOK EKONOMİK SORUNLARLA İLGİLİ BAŞVURU YAPIYOR

Birgün'de yer alan habere göre üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen faaliyetlere ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri KYK yurtlarında görev yapan manevi rehber ve psikologların sayısını ortaya çıkardı. Öğrencilerin yurtlardaki psikologlara en çok başvurduğu sorunların arasında ekonomi sıralandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021 yılında yurt müdürlüklerinde 52 psikolog görev yaptı. KYK yurtlarına bağlı müdürlüklerde görev yapan sosyal çalışmacı sayısı ise 70 oldu.

Öğrenci yurtlarında, "Gençlerin İslam ile ilgili her konuyu doğrudan öğrenmeleri amacıyla" 81 ildeki 515 yurt müdürlüğünde 618 Diyanet personelinin görev yaptığı bildirildi. Yurtlarda görevlendirilen Diyanet personelinin, "Rol model olma" niteliklerinin dikkate alındığı belirtildi. 2021-2022 döneminde yurtlarda gerçekleştirilen, "Din ve Değerler" konulu faaliyetlerin sayısı 451.

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM VERİLİYOR

"Manevi Rehberlik" uygulaması için üniversitelerde yüksek lisans programları bulunuyor.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nde bu program yer alıyor. İlahiyat, İslami İlimler ve Psikoloji mezunlarının başvurabileceği programların amacı, "Modern psikolojik danışmanlık teknikleri ile birlikte dini yöntem ve teknikleri birlikte kullanabilen uzmanlar yetiştirmek."

GELİR KAPISINA DÖNÜŞTÜ

Diyanet’in manevi rehberlik uygulaması, bazı üniversiteler ile özel kurslar için adeta gelir kapısına dönüştürüldü. Çok sayıda üniversite, "Manevi Rehberlik Sertifika" programı açarken "Kariyer odaklı" eğitim verdiğini belirten özel kurslar da "Yaşam Koçluğu Eğitimleri" adı altında manevi danışmanlık ve rehberlik eğitimleri başlattı. Online eğitimler kapsamında sertifika verilen kursiyerlerin, ceza infaz kurumlarında, hastanelerde ve çocuk sevgi evlerinde çalışabileceği belirtildi.

KURS ÜCRETLERİ 400 TL’DEN BAŞLIYOR

Kentlere göre değişiklik gösterebilen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik kurs ücretleri 400 TL’den başlıyor 1250 TL’ye kadar çıkıyor. Toplam iki ay süren eğitimlerin ardından düzenlenen online sınavda "başarılı" sayılan adaylara "Manevi Danışman" sertifikası veriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar