Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılara karşı 28 partiden ortak açıklama

Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılara karşı 28 partiden ortak açıklama
Kuzey ve Doğu Suriye'de bulunan 28 siyasi parti ve bir kadın örgütü, 'Saldırılara karşı harekete geçmek için Kürt güçleri ortak bir platformu oluşturulmalıdır' diyerek çağrıda bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki 28 parti ve bir kadın hareketi, Türkiye'nin saldırılarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Türkiye’nin PKK’yi ortadan kaldırmak, Federe Kürdistan Bölgesi’ni ve Türkiye'deki Kürt sorununu çözümsüz bırakmak için sistematik olarak saldırdığı ifade edilen açıklamada, "İşgalciler Kürtler arasında iç savaşa yol açarak Kürt halkının ve bölge halkının kazanımlarını da yok etmek, bölge halkına yönelik Osmanlı katliamlarını tekrarlamak ve Osmanlı devletinin mirasını diriltmek istiyor" denildi.

Açıklamada, bu süreçte Kürt halkının ve bölge halkının haklarını güvence altına almak için Kürt güçlerini ve hareketlerini net ilke ve değerler üzerinde anlaşma çağrısı yapıldı.

Taraflar yaptığı açıklamada bu taleplerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu:

"* Türk devlet güçlerinin Medya Savunma Alanlarına saldırma imkânı veren işbirliğinin yapılmaması ve ayrıca Türk devletinin düşmanca operasyonlarını kolaylaştıracak pratiklerde bulunulmamalıdır.

* Türk işgaline karşı ortak bir duruş sergilemek ve harekete geçmek için Kürt güçleri ve taraflar arasında ortak bir koordinasyon platformu oluşturulmalıdır.

* Türk devletini kamuoyuna teşhir edecek ortak bir siyasi ve diplomatik çalışmalar kurulması için çalışmalar sürdürülmelidir.

* Kürdistan'da Kürt güçlerine ve partilerine karşı çalışma yürüten işgalci devletlerin tüm üyeleri kınanmalıdır.

* Kürt güçleri ve taraflar arasındaki tüm anlaşmazlıkları ve sorunlar iç diyalog yoluyla çözülmelidir.

* Yukarıdaki hükümlerin uygulanması mücadelenin bir kanıtıdır, Kürt halkının meşru haklarının elde edilmesini sağlamak için tüm Kürt güçleri ve partileri birlikte çalışmalıdır."

Açıklamayı yapan partiler şunları: "Partiya Yekitiya Demokratîk, Partiya Kesk a Demokratîk, Partiya Aştiyê ya Demokratîk a Kurdistanê, Yekitiya Lîberal a Kurdistanê, Partiya Kumînîst a Kurdistanê, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Sûriyê, Partiya Demokratîk a Kurdî li Sûriyê, Partiya Çep a Kurd li Sûriyê, Partiya Çep a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Kombûna Nîştimanî ya Kurdistanî, Tevgera Guhertinê ya Demokratîk a Kurdistanê, Tevgera Nûjen a Kurdistanê, Yekitiya Karkeran a Kurdistanê, Desteya Nîştimanî ya Erebî, Partiya Nûjen û Demokratîk bo Sûriyê, Partiya Komarparêz a Kurdistanê, Partiya Rêkeftin a Demokrat a Kurdî ya Sûrî, Tevgera Çaksazî ya Kurdî-Sûriye, Partiya Asûrî ya Demokratîk, Partiya Biratî ya Kurdistanê, Partiya Roj a Demokrat a Kurd li Sûriyê, Yekitiya Nîştimanî ya Azad-Rojava, Tevgera Civaka Demokratîk, Kongra Star, Partiya Muhafazkaran a Demokratîk, Partiya Têkoşîna Demokart, Şepêla Pêşeroj a Kurdistanê, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Rojavayê Kurdistanê."

Öne Çıkanlar