Prof. Dr. Sertçelik: Kuzey Anadolu Fayı miadını doldurdu, İstanbul'da deprem bekliyoruz

Prof. Dr. Sertçelik: Kuzey Anadolu Fayı miadını doldurdu, İstanbul'da deprem bekliyoruz
'Marmara içerisinde ya da Güney kolu üzerinde bir deprem söz konusu olacak' diyen Prof. Fadime Sertçelik, 'Umarım bölge bu depremlere hazırlıklı olur' dedi.

Düzce'de meydana gelen 5,2'lik depremin Marmara'yı tetikleyip tetiklemeyeceği merak konusu olurken Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik'ten kritik bir açıklama geldi. İstanbul'da deprem beklendiğini belirten Prof. Dr. Sertçelik, "Kuzey Anadolu Fayı orada miadını doldurdu" dedi.

İki gün önce Düzce’de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre illerden de hissedilmişti.

DHA’da yer alan habere göre Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Sertçelik, 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin bölgedeki enerjinin açığa çıkmasına neden olduğunu belirterek, "Bölgede 200 yıl kadar geçmesi lazım ki o büyüklükte bir deprem daha oluşsun. Bölge deprem üretme potansiyeline sahip olan bir bölge, ancak özellikle doğu bölgesinde beklediğimiz büyük bir deprem söz konusu değil" dedi.

'İSTANBUL'DA DEPREM BEKLİYORUZ'

İstanbul depremine ilişkin de değerlendirmede bulunan Prof. Sertçelik şöyle devam etti: "İstanbul’da, evet biz bir deprem bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fayı orada miadını doldurdu ve deprem olacak. Belki Marmara içerisinde ya da Güney kolu üzerinde Marmara’yı etkileyen bir deprem söz konusu olacaktır. Umarım bölge bu depremlere hazırlık olur. Düzce’de  yaralanma bile olmaması konusunda sevindim. Beklentimiz aslında İstanbul ya da Marmara’yı etkileyen bir depremdi. Bu tür görüntülerle oluşacak büyük depremi atlatmak lazım. Ayrıca kültürel varlıklarımız açısından da depremi dikkate almak zorundayız. Depremde hasar aldıklarında onları geriyle getirmemiz söz konusu olmayacaktır. Depremde en çok hasar alan camilerin minareleri oluyor. Halihazırda var olan minareler. Kültürel mirasımızı oluşturan yapıların mutlaka deprem yönünden incelenip ele alınması ve bunlarla ilgili çözümler üretilmesi aslında çok önemli."

Öne Çıkanlar