Kuzey Akım'da gaz akışı durdu

Kuzey Akım'da gaz akışı durdu
Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyan en büyük boru hattı olan Kuzey Akım 1, on günlüğüne bakıma alındı, gaz akış durdu. Avrupalı ülkeler kesintinin uzamasından endişeli.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında, Avrupa ve Rusya arasındaki en kilit konu olan Rus doğalgazı, en az 10 günlüğüne kesildi.
Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyan boru hatlarından en büyüğü olan Kuzey Akım 1, bu sabah yıllık bakıma alındı. Sabah 07.00 itibariyle boru hattından akış tamamen kesildi. 
Boru hattındaki bakımın 10 gün sürmesi bekleniyor ancak Avrupalı ülkeler, Ukrayna savaşı nedeniyle bu sürenin uzamasından endişeli. 

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, öngörülen bakım süresinin ötesinde gaz akışının kesilmesi olasılığına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Habeck, "Temmuz sonunda , küçük teknik detaylar nedeniyle "akışı sağlayamıyoruz" denirse, bu şaşırtıcı olmaz" dedi. 

KANADA YAPTIRIMLARA TAKILAN EKİPMANI GÖNDERECEK 
Kuzey Akım 1'den yıllık 55 milyar metreküplük gaz tedariği sağlanıyor. Ancak Moskova Yönetimi, Kanada'ya tamir için gönderilen ekipmanın geri gönderilmemesi nedeniyle geçen ay boru hattının toplam kapasitenin yüzde 40'ını kesmişti. 
Yaşanan bu sorunla ilgili konuşan Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson, Rusya'ta yönelik yaptırımlara takılan ilgili ekipmanın Almanya'ya gönderileceğini açıkladı. Wilkinson"Kanada, Siemens Kanada'ya onarılan Nord Stream 1 türbinlerinin Almanya'ya iade edilmesine izin vermesi için zaman sınırlı ve iptal edilebilir bir izin verecek" dedi. 

Ukrayna Savaşı sonrasında başlatılan yaptırımlara karşı, Moskova da doğalgaz temininde ödemelerin ruble ile yapılması koşulunu getirmişti. Bu koşula uymayan Avrupaı ülkelere doğal gaz akışı tamamen durdurulmuştu. 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar