Kürt yayınevlerinin olmadığı kitap fuarı

Kürt yayınevlerinin olmadığı kitap fuarı
Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen İzmir Kitap Fuarı, ilk üç gününü geride bıraktı. İzmir Kitap Fuarı’nda kitaplarına el konulan ya da ekonomik sıkıntı içerisinde olan Kürt yayınevleri yok.

HABER MERKEZİ- Kültürpark’taki Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen kitap fuarı, hafta sonu tatilinin de etkisiyle ziyaretçilerinin adeta akınına uğradı. Ancak fuardaki mevcut tablo, Türkiye’de hemen hemen her alanda yaşanan tekelleşmenin yazın dünyasındaki bir minyatürü adeta. Tüm bu yoğunluk ve hareketlilik içerisinde fuarda eksikliği hissedilen şeylerden biri kimi Kürt yayınevlerinin eksikliği.

Diyarbakır’daki bürosuna yapılan baskınla tüm kitaplarına el konulan Aram Yayınevi ile Nûbihar Yayınları, ekonomik nedenlerden dolayı fuara katılamadı. Fuardaki yerlerini alan Kürt yayınevlerinden Na Yayınları ve Ava Yayınları temsilcileri ise boşluklarını dolduramadıkları yayınevlerinin eksikliğini derinden hissediyor.

'BİR YANIM EKSİK HİSSEDİYORUM'

Ava Yayınları’nın sahibi olan Kürt yazar Ronî War, 7 Haziran seçimleri sonrası başlayan çatışmalı süreç ve 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’in ardından katıldığı fuarların çok heyecan vermediğini belirtti. Okurların, yayınevlerinin ve beraberinde yazarlarının yaşanan süreçten etkilendiğini kaydeden War, Aram ve Nûbihar Yayınları’nın fuara katılamamasının eksikliğini "Bir yanım eksik gibi hissediyorum" sözleriyle dile getirdi.

Kürt yayınevlerinden birinin olmamasının diğer yayınevlerini okur kitlesi açısından da etkilediğini belirten War, "Geniş bir okur kitlesi var ve gelip soruyorlar. Katılamadığını öğrenince de üzülüyorlar" diye ifade etti.

'90’LI YILLARI ARAR OLDUK'

Na Yayınları Sorumlusu Berfo Bari de, Kürt yayınevlerinin eksikliğinin fuarda kendisini hissettirdiğini belirtti. Okuyucuların özellikle Aram Yayınları’nı sorduğunu belirten, Bari, "Normal şartlarda Aram gibi köklü bir yayınevinin fuarda olması, bize de olumlu yansıyordu. Onların okuyucuları geldiği zaman bizin stantlarımıza da uğruyorlar. Ancak şimdi insanlar evlerinde Kürtçe kitap bulundurmaya çekiniyorlar. Malum durumlardan dolayı. 90’lı yılları arar hale geldik. Yine de umudumuz var. Zaten umudumuz olduğu için ısrarla Kürtçe yayıncılık yapıyoruz. Okuyucularımız bizleri yalnız bırakmayacak" dedi.

Yayınevlerinin yanı sıra okuyucular da başta Aram Yayınları olmak üzere diğer Kürt yayınevlerinin fuarda olmamasından dolayı fuarın eksik olduğu fikrinde. Okuyucuların ortak tepkisi fuarın Kürt yayınevleri olmadan her zaman eksik kalacağı yönünde. (Mezopotamya Haber Ajansı)

Öne Çıkanlar