Kürt siyasetçi Bayram Bozyel'in pasaportuna el konuldu

Kürt siyasetçi Bayram Bozyel'in pasaportuna el konuldu
Beraberindeki heyetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni ziyaret etmek isteyen Kürt siyasetçi Bayram Bozyel, Habur Sınır Kapısı’na geldiğinde geçiş engeliyle karşılaştı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne geçerek Mesut Barzani ile bir araya gelecek olan Kürt siyasetçi Bayram Bozyel’in geçişi engellendi. Bozyel, pasaportuna el konulduğunu sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Beraberindeki heyetle Irak'ın Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunmak üzere Habur Sınır Kapısı’na gelen  Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel’in pasaportuna el konuldu.

Bozyel, geçişinin engellenmesindeki amacın ‘Kürtler arasında artan diyalog ve işbirliği çabalarının önüne set çekmek’ olduğunu belirtti.

Yaşanan durumun ardından heyet Bozyel olmadan görüşmeyi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye’deki siyasi süreç, Kürtlerin durumu ve Kürt siyasi taraflar arasındaki ilişkiler konuşuldu.

Paraportuna el konulan Bayram Bozyel’in konuya dair kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:

"Dün (08.01.2022) Genel Başkanımız Sayın Mesut Tek ile PSK heyeti olarak, başta Sayın Mesut Barzani ile görüşmek ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Güney Kürdistan’a giderken, Habur Sınır Kapısı’nda pasaportumun iptal edildiği ileri sürülerek geçişim engellendi ve pasaportuma en konuldu.

Söz konusu keyfi, hukuka aykırı ve haksız uygulamayı şiddetle kınıyorum.

Pasaportumun keyfi ve hukuksuz bir biçimde iptal edilerek el konulması ile sadece temel insan haklarından olan seyahat ve iletişim kurma hakkım ihlal edilmiş değildir. Aynı zamanda partimi temsilen gerçekleştirdiğim siyasi faaliyet özgürlüğümün engellenmesi anlamına gelmektedir. 

Son anda ve hangi odak ve kurumca alındığı belli olmayan bir kararla yurt dışına çıkışımın yasaklanmasının bir nedeni de, parti olarak Güney Kürdistan’da gerçekleştirmeyi planladığımız çok kapsamlı ziyaret ve görüşme programını sekteye uğratmak, böylece Kürtler arasında artan diyalog ve işbirliği çabalarının önüne set çekmektir.

Bu keyfi, haksız ve hukuksuz uygulamaların takipçisi olacağımızı, bunun için bütün yasal ve hukuki süreçleri kullanacağımızı belirtmek isteriz."

Öne Çıkanlar