Kürt mülteci Serbest Derin’den haber alınamıyor

Kürt mülteci Serbest Derin’den haber alınamıyor
30 Mayıs’ta Avusturya’dan Romanya’ya geçmek isterken, Türkiye’ye gönderilmek istenen Kürt mülteci Serbest Derin’den haber alınamıyor.

30 Mayıs günü Avusturya’dan Romanya’ya gitmek isteyen 30’a yakın Kürt siyasi mülteci zorla bir uçağa bindirilerek, Türkiye’ye gönderilmek istenmiş, tepkilerin ardından mültecilerin Türkiye’ye gönderilme girişiminden vazgeçilmişti. Avusturya’dan gittikleri Romanya’da da benzer sorunlarla karşılaşan mülteciler tampon bölgede beklemek zorunda kalırken, mültecilerin arasında yer alan Serbest Derin’den avukatları ve yakınları haber alamıyor.

Derin’in Romanya tarafından Türkiye’ye teslim edildiği yönünde bilgiler yer alırken, 1 Haziran’da Derin’in Mardin’in Artuklu ilçesinde yaşayan ailesini arayan İlçe Jandarma Karakolu’ndan yetkililer, "Serbest’i bulduk" diyerek, aileyi jandarmaya çağırdı. Jandarmaya giden aile bireylerine Serbest’in Romanya’da olduğu bilgisi verilirken, Türkiye’ye teslim edilip, edilmeyeceği konusunda bir bilgi verilmedi. Serbest Derin’in akıbeti halen bilinmezken, ailesi kendilerine bilgi verilmesi çağrısında bulundu.

'BİLMEK İSTİYORUZ'

Serbest Derin’in kardeşi Ali Derin, kendilerine şu ana kadar herhangi bir bilginin verilmediğini dile getirerek, ağabeyi için endişeli olduklarını söyledi. Ağabeyinin Türkiye’ye teslim edilmesi durumunda cezaevine konulacağını belirten Ali Derin, "Şu ana kadar hiçbir bilgi alamadık. Kendisine ulaşamıyoruz. Türkiye’ye teslim edildi ise bilmek istiyoruz. Teslim edilmedi ise de bilmek istiyoruz. Ağabeyim siyasi mültecidir. Türkiye’de kendisine verilen cezaların tamamı siyasi faaliyetlerinden dolayı açılan dosyalardan ibarettir. Fethullahçı savcı ve polislerin hazırladığı kumpas davalarıdır. Bunların hepsi açık ortadadır. Türkiye’deki ve uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Ağabeyimin akıbetinin bir an önce netlik kazanması, Türkiye’ye teslim edilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'MÜVEKKİLİM NEREDE?'

Derin'in avukatı Hüseyin Boğatekin de, müvekkilinden haber alamadıklarını, Romanya'daki bir avukat üzerinden bilgi almaya çalıştıklarını söyledi. Derin'in Gülen cemaatine mensup savcı ve polislerin hazırladığı dosya kapsamında yargılandığını ve ceza verildiğini kaydeden Boğatekin, "Avukattan aldığımız bilgiye göre Serbest'e ulaşılamıyor. İade edildiği söyleniyor" dedi. Boğatekin, "Müvekkilim nerede?" diye sordu.

SERBEST DERİN HAKKINDA

Türkiye’de iken 2012 yılında başlatılan soruşturmalar kapsamında Serbest Derin hakkında 2 ayrı dava açıldı. Katıldığı siyasi faaliyetler gerekçesi ile hakkında açılan davalar kapsamında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada "Örgüt propagandası" iddiası ile 1 yıl 6 ay hapis cezası verilen Derin’e, bir başka dava kapsamında da "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt adına faaliyette bulunma" iddiaları ile 16 yıl hapis cezası verilmişti. Derin’in 1 yıl 6 ay hapis cezası kesinleşirken, 16 yıllık hapis cezası verilen dosya ise, Yargıtay’da bekliyor. Derin’e 16 yıl hapis cezası verilen dosyanın savcısı Ekrem Beyaztaş’a "FETÖ" üyesi olmak iddiası ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verilirken, dosyanın "kumpas" olduğunu kaydeden Derin’in avukatlarının söz konusu gelişme üzerine yapmış oldukları başvurulara rağmen yeniden yargılama talebi kabul edilmemişti. (MA)

Öne Çıkanlar