‘Kürt halkı Kobanê’de destan yazdı’

‘Kürt halkı Kobanê’de destan yazdı’
1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla düzenlenen Ankara’da düzenlenen etkinlikte Kürt halkının öncülüğünde Kobanê’de bir destan yazıldığı belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin etkinlik düzenledi. HDP il binasında düzenlenen etkinliğe, çevrimiçi bağlantı ile yönetmen Veysi Altay ve birçok kişi katıldı. Salona, "1 Kasım Dünya Kobanê Günü Kutlu Olsun" pankartı asıldı. Etkinlik, Veysi Altay’ın "Nû Jîn" belgeselinin gösterimiyle başladı.

Belgesel ile ilgili bilgiler veren Altay, Kobanê direnişi sürecinde gazeteci olarak orada bulunduğunu söyledi. Altay, "Nû Jîn"’in de Kobanê sürecinde gazetecilik yaptığım bir süreçte belgesel ortaya çıktı. Kobanê’de yaşamını yitiren, o dönemde devrime ve direnişe öncülük eden kadınların anısına yapılan küçük bir parçası. Dünyayı bu konuda bilgilendirmek, fotoğraflarla, görsellerle Kobanê’de yaşanan direnişi ve yaşatılan zulmü göstermek için ordaydım. Kobanê özgürleşti ve ondan sonra biz de çektiğimiz şeylerin küçük parçasını orada yaşamını yitiren insanların anısına kısa bir film yaptık" dedi.

DÜNYANIN GÜNDEMİNE GİRDİ

Belgeselin, "Kobanê nasıl özgürleşti?", "Hangi insanlar özgürleştirdi?" sorusunun cevabı olduğunu belirten Altay, sözlerine şöyle devam etti: "Kobanê ruhu bir anda ortaya çıkmadı, Kobanê’de olan insanlar, gençler, kadınlar, yaşlılar o vahşete karşı müthiş bir direniş gösterdiler. Ama orada 40 yıldır mücadeleci bir ruh vardı ve o ruhun dışavurumuydu. Bu ruhun içerisinde Kürt kadınının, karanlık güçlere, sömürgeci güçlere karşı bir ruhu vardı. Kobanê’deki direnişte o ruhun dışavurumuydu. O dışavurum Ortadoğu’da ortak yaşam mücadelesi olduğu için de çok güçlüydü. Bedelleri ağır oldu. Kürt kadının, direnişin nasıl olabileceğini, özgürlükleri için, cinsiyet eşitliği ve buna benzer birçok talep için ölüme gidecekleri pozisyonu vardı. Kürtler tanklara karşı taşlarla mücadele ettiler. Katletmek yerine yaşatmayı esas alan haklı bir ruh vardı. Haklı bir ruh olduğu için de dünyanın gündemine girdi."

"Kürtler kendi mücadeleleriyle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü oluşturdu" ifadelerini kullanan Altay, Kobanê direnişinin dünyanın birçok yerinde insanların gündemine girdiğini söyledi. Kobanê’de verilen mücadelenin dünyada tüm insanlara örnek olduğunu belirten Altay, "Hiç kimsenin IŞİD’e karşılık vermediği bir ortamda Kürtler devreye girdi. Rojava’da, Suriye’de birçok kenti savamadan elde etti ve ilk defa Kobanê’de Kürtler ile karşı karşıya geldiler. IŞİD fiziksel olarak bitti ama ideolojik olarak hala Türkiye gibi devletler hala bu zihniyeti yaşatmaya çalışıyorlar. Dünyanın karanlık örgütler olarak gördüğü bütün yapılarla Türkiye el ele verip Efrin’i, Serêkani’yi işgal etti. Bugün de hala işgallere hazırlanıyor. ‘Kürt anasını görmesin’ siyasetinin vukuu bulmuş halidir.  Kürt güçleri binlerce defa, "Biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz" mesajını veriyor olmasına rağmen tamamı ile kulağını, gözünü kapatmış, bir yerleri karanlık İslami gruplara teslim etmeye hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR YAŞAM MÜMKÜN’ PARADİGMASI

HDP Ankara İl Eşbeşkanı Pakize Sinemillioğlu, "Bugün burada bu nefesi alıp veriyorsak direnen insanların, bedel ödeyen insanların sayesinde. ‘Kobanê düştü düşecek’ diyerek, ortalığı birbirine katanlar ve düşmesini ısrarla isteyenler gördüler ki, dayanışmanın, direnişin hiç de öyle değil. Ve bedenlerini ortaya koyarak ‘yeni bir yaşam mümkün’ demek, halkların birlikte ortak mücadelesini gerçekleştirmek ve barışı istemek için büyük bedeller ödendi. Kobanê düşmedi, o büyük mücadele bundan tam 7 yıl önce Dünya Kobanê Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yeni bir yaşam mümkün paradigması ve bunu özellikle kadınların yapmış olması çok anlamlı. Bugün hepimiz biliyoruz ki, eşbaşkanlık sistemi işte tam da bunun devamında gelen bir şey. Biz bugün barışı, eşit bir yaşamı istediğimiz için bütün bu bedelleri ödüyoruz" diye konuştu.

DİRİ TUTMAK GEREKİYOR

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Parlak ise şu ifadeleri kullandı: "Biz yaşanılan savaşlar nedeniyle, Ortadoğu’daki bütün ülkelerin yerlerini öğrenmiş olduk. Türkiye’ye baktığımız zaman AKP-MHP ve diğer dinamikler IŞİD’e güvence vermişti. Kaymakamlar, valiler seferber edilmişti. Devlet giderek IŞİD’in geçiş güzergahına dönüşmüştü. Bu nedenden olayı da IŞİD’in bir siyasi ayağı varsa AKP-MHP’dir. ‘Kobanê düştü düşecek’ diyenler sarayın içinde hapsolmuş durumda. Kobanê’de Kürt halkının öncülüğünde bir destan yazıldı. Kürtler ve Türkiye halkları açısından büyük bir umut oldu. Kobanê’nin bir diğer anlamı enternasyonal mücadeledir. Kobanê direnişi çok ciddi bir mirastır ve bizim bu mirası diri tutmamız gerekiyor."

Etkinlik kurulan serbest kürsüde günün anlam ve önemine dair kısa konuşmaların ardından son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar