Kürt gazetecilerden Türkiye'nin operasyonlarına karşı ortak açıklama

Kürt gazetecilerden Türkiye'nin operasyonlarına karşı ortak açıklama
Avrupa’da Kürt gazeteci ve medya çalışanları, Türkiye'nin yürüttüğü askeri operasyonlara karşı Brüksel’de ortak bir basın açıklaması yaptı.

Kürdistan bölgesi, Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya Federasyonu’nda yayın yapan medya kuruluşlarını temsil eden bir grup gazeteci ve medya çalışanı Brüksel'deki Avrupa Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne düzenlediği askeri operasyonlara tepki gösterildi. 

Kürdistanlı Gazeteciler Platformu’nun bir araya getirdiği medya çalışanlarını temsilen basın açıklamasını okuyan Dilar Akravi, Hiwa Aryen, Heval Arslan, Aysel Avesta ve Selahattin Işıldak, metni Kürtçe (Kurmanci-Sorani), İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerinde seslendirdi.

Basın açıklamasında, "Türk devleti Kürtlere karşı bir bütün olarak Güney Kürdistan’da, Kuzey Doğu Suriye’de var olan Kürt kazanımlarını yok etmek istiyor" denilerek, Avrupa ve dünya basınının sessizliğine tepki gösterildi.

KDP desteğiyle operasyonların yürütüldüğünün vurgulandığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "kimyasal silah dâhil olmak üzere uluslararası sözleşmelerce yasaklanmış her türlü silahı kullandığı" iddia edildi.

"Özellikle de 3 Ağustos 2014’te DAİŞ’in soykırım saldırılarına maruz kalan Ezidi Kürtler’in yurdu Şengal’de DAİŞ’in yarım bıraktığı soykırımı tamamlamayı amaçlıyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada "Türkiye’de Kürt halkına, barış, demokrasi ve özgürlük isteyen herkese karşı ağır devlet terörü uygulanıyor. Binlerce Kürt siyasetçi, aydın, kadın, gazeteci, insan hakları savunucuları rehin alınmış durumdadır. Hâlbuki her halk gibi Kürtlerin de kendi topraklarında özgürce yaşama, geleceğini özgürce belirleme hakkı vardır" denildi.

Avrupa ve dünya basınının yaşananlar karşısında suskun kaldığı belirtilirken, "Ayrıca şu unutulmamalıdır ki; dünya Kürtlere borçludur. Kürtler Irak ve Suriye’de küresel bir bela olan, Londra, Madrid, Paris, Brüksel gibi merkezleri kana bulayan DAİŞ’e karşı amansız bir mücadele verdiler. On binlerce Kürt bu savaşta dünya güven içinde olsun diye yaşamını yitirdi" denildi.

Ortak açıklamaya 400’e yakın basın çalışanı imza attı.

Öne Çıkanlar