Kürt Dil Bayramı birçok kentte kutlandı

Kürt Dil Bayramı birçok kentte kutlandı
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı birçok kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

HABER MERKEZİ - Kutlamalarda, tüm yasak ve asimilasyon politikalarının verilen mücadeleyle boşa çıktığına vurgu yapıldı. 

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme İnisiyatifi, Diyarbakır'daki Ava Düğün Salonu'nda 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutladı. Etkinliğe DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP ve DBP il eşbaşkanların yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Kürt dili için mücadele edip yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan etkinlikte, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme İnisiyatifi üyeleri tarafından ortak basın metnini Kürtçenin Kurmancî lehçesinde Xelil İbrahim Taş, Kırmançkî lehçesini ise Ayşe Newroz okudu. 

‘KÜRTLER DİLİNİ KONUŞMAK İÇİN BEDEL VERDİ’

Ayşe Newroz, Kürt Dil Bayramını kutlayarak, bu günün tarihte önemli bir yeri olduğunu söyledi. Newroz, Kürt dilinin verilen mücadele ile geliştiğini belirterek, Celadet Bedirxan’ın başlattığı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Kürt dilinin tarihte her zaman unutulmak istendiğine dikkat çeken Newroz, Türkiye’de Kürtlerin tarihi, kültürü ve kimliğinin yok sayılmak istendiğine işaret etti. Newroz, Kürt halkının Ortadoğu devletleri tarafından inkar edildiğini söyleyerek, kendi dilini konuşmaları için büyük bir bedel verdiğini anımsattı. 

‘BAYRAMIMIZ ÖZGÜRLÜKLERE VESİLE OLSUN’

Kürt halkının dili için verdiği mücadelenin ezilen tüm halklar açısından elzem olduğunu söyleyen Newroz, 1990’lardan bu yana Kürtlerin mücadele ile inşa ettiği kurumlarının kapatılmasına vurgu yaparak, baskılara rağmen Kürtlerin dili, kültürü, inkar ve asimilasyon politikasını boşa çıkarttığını yineledi. Newroz, Kürt halkına seslenerek, dilinin yaşaması için hayatın her alanında anadilini konuşması çağrısında bulundu. 

‘DİL YASAKLANAMAZ’

DBP Eş Genel Başkanvekili Şimşek de baskı politikaları ile bir halkının dilinin yasaklanamayacağını belirterek, Kürt dili üzerinde baskının yüz yıllardan beri olduğunu vurguladı. Şimşek, herkesin özgür olabilmesi için dilini konuşup mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. 

‘EVLERİMİZİ OKULLARA DÖNÜŞTÜRELİM’

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise Kürt Dil Bayramı’nın kolay elde edilmediğini belirterek, verilen bedeller sonucu kutlandığını vurguladı. Güven, "Dilini konuşan her Kürt cezaevine girmiş, baskı altına alınmıştır. Kürt annelerine minnettarız ki bunca baskıya rağmen bizimle dilimizi konuşmuşlar. Alternatifsiz değiliz. Kendi evlerimizi Kürt okullarına dönüştürelim" ifadelerini kullandı.

Etkinlik Koma Arjin’in ezgileriyle son buldu. 

ERGANİ'DE DİL PANELİ 

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde de DBP ve HDP örgütleri, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle DBP binasında panel düzenledi. Panele çok sayıda yurttaş katıldı. KHK ile kapatılan KURDÎ-DER Temsilcisi Eşbaşkanı Servet Pala, Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak, Kürt dilinin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdi. Kürt halkının her türlü zorluğa rağmen diline sahip çıkacağını vurgulayan Pala, "Anadilimizin eğitim dili olması için yaşamın her alanında dilimize çıkmamız gerekir" dedi.

VAN: DEMOKRATİK HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ

Van’da Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, DBP, HDP ve kapatılan KURDİ-DER yöneticileri katıldı. Açıklama yapan kapatılan KURDÎ-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Emin Şahin, "15 Mayıs 1932 yılı üzerinden 85 yıl geçti. Kürt dili üzerindeki baskılar devam ediyor. Kürdistan’ın Bakur bölgesinde Kürt dili üzerindeki asimilasyon, Kürt siyasetçileri üzerindeki baskılar bugünde devam ediyor" dedi. 

Kürt siyasetçilerine yönelik baskı ve tutuklamalara, Kürt kurum ve kuruluşlara yönelik baskılara dikkat çeken Şahin, "Kürtçe eğitimler ve hizmetler yasaklanmıştır. Kürt belediyeleri gasp edilmiştir. AKP hükümeti bu yaptıklarıyla Kürtlerin varlığını kabul etmiyor. Kürt halkı kendi haklarını çok iyi biliyor. Demokratik olan haklarını savunacaktır" diye konuştu. 

ADANA: KÜRT DİLİ ÜZERİNDEKİ BASKILAR KALDIRILSIN

HDP Adana İl Örgütü, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla parti binasında basın toplantısı düzenledi. "Kürt dili üzerindeki baskılar kaldırılsın", "15 Mayıs Kürt Dili Bayramı Günü kutlu olsun", "15 Gulanê Roja Cejna Zimanê Kurdî pîroz be" ve "Zimanê me rûmeta me ye" dövizlerinin taşındığı toplantıya çok sayıda kişi katıldı. 

Kürt halkının halen anadilleri üzerindeki yasağın kaldırılmasını talep ettiğini ve bunun içinde mücadele ettiğini ifade eden HDP üyesi Bahri Azboy, dilin bir parti, örgüt, dernek veya grubun malı olamayacağını dile getirdi. Azboy, "Eğer bu ülkede birlik ve eşitlik içinde yaşamak istiyorsak, dil konusunda da eşit olmamız ve Kürt dilinin her alanda özgürce kullanımın sağlanması gerekmektedir. Bir defa daha söylüyoruz; dilimizi serbest bırakın. Kullanımı önündeki engelleri kaldırın" çağrısında bulundu.

Açıklama, "Bê ziman jiyan nabe" sloganı ile son buldu.

ADIYAMAN: KÜRÇENİN GELİŞMESİNE ENGEL OLAMAZLAR 

Adıyaman'da HDP, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı il binasında yaptığı basın toplantısıyla kutladı. KHK ile kapatılan KURDÎ-DER Adıyaman Şube Eşbaşkanı Şerif Yılmaz, Kürt dili üzerindeki baskıları kınayarak, "Her ne kadar Kürt dilini yasaklamaya ve gelişmesini engellemeye çalışsalar da Kürt halkının zihninde Kürtçeyi yasaklayamazlar. Mekânları kapatabilirler ancak Kürtçenin gelişmesine engel olamazlar" dedi. (Dihaber) 

Öne Çıkanlar