Kürdistan Bölgesi susuzluktan kırılıyor: Elektrik üretimi 65 yılın en düşük seviyesinde

Kürdistan Bölgesi susuzluktan kırılıyor: Elektrik üretimi 65 yılın en düşük seviyesinde
Kürdistan Bölgesi'ndeki su sıkıntısı çeken barajların elektrik üretim seviyelerinde çarpıcı düşüşler yaşandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde geçen yıl yaşanan kurak mevsim nedeniyle Kürdistan Bölgesi'ndeki su sıkıntısı çeken barajların elektrik üretim seviyelerinde çarpıcı düşüşler yaşandı.

Baraj yetkilileri Rudaw'a yaptıkları açıklamada, Darbandikhan hidroelektrik santralinin önemli su seviyesindeki düşüş nedeniyle 65 yıllık tarihindeki en düşük elektrik seviyesini ürettiğini söyledi.

Güney Garmiyan yönetiminde, Bawashaswar barajı inşa edildiğinden bu yana en düşük su seviyesini kaydetti ve bu da yerel balıkçılar için ciddi sonuçlar doğuran balıkçılık yasağına yol açtı.

Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Darbandikhan, su seviyelerinde önemli bir düşüş gördü ve santralin geçen yıl üretilen enerjinin sadece %30'unu üretmesine neden oldu.

Baraj, İran'ın barajları ve geçen yıl yağış eksikliği nedeniyle daha zayıf akışlar gören İran'dan akan Sirwan Nehri'nden gelen yağış ve suya bağlı.

Baraj yetkilileri, "Geçmiş yıllarda yıllık ortalama 4,7 milyar metreküp su alırken, bu yıl sadece 900 milyon metreküp su aldık. Bu çok küçük bir miktar, Darbandikhan barajının ortalama yıllık su girişinin yüzde 19'unu oluşturuyor" dedi.

Barajın yöneticisi Kasım ayının barajın elektrik üretimi için kötü bir ay olmasını bekliyor: "Şu anda geçen yılın elektriğinin yüzde 30'unu üretiyoruz. Önümüzdeki ay bunun azalacağını tahmin ediyoruz."

Su kıtlığı, sürekli kuraklık ve yağmur eksikliği diğer barajlarda da hissedildi.

Güney Garmiyan yönetiminde, Bawashaswar barajı, barajın on yıl önce tamamlanmasından bu yana en düşük su seviyesini kaydetti.

Geçen ay, bir uzman sudaki toksik ağır metal seviyeleri konusunda uyardı ve barajdaki yetkililer şimdi burada balık avını yasakladı.

"Çiftçilerin ihtiyaçları nedeniyle her gün suyu serbest bırakıyoruz, ancak barajda az su olduğu için su seviyesi önemli ölçüde düştü. Barajdaki balıklar, su kirli ve kirli olduğu için acı çekiyor" dedi.

Barajda balık avını yasaklama kararının yeterli yağmur yağana ve su seviyeleri düzelene kadar devam edeceğini söyledi.

Yakındaki Kifri kasabasında bir düzine balıkçı geçimlerini bu barajdan sağlıyordu.

Yasak öncesi barajda balık tutan ve yerel pazarlarda balık satarak para kazanan balıkçılardan biri de Hassan Ahmed'di. Şimdi, kasabanın 45 kilometre kuzeyindeki Awa Spi barajında ​​balık tutmak için üç saat seyahat etmesi gerekiyor.

"Balıkçılık bizim geçim kaynağımız. Baraj yetkilileri yağmur yağana kadar balık avlamayı yasakladı. Bazılarımız şu anda işsiz, diğerleri ise balık avlamanın yasak olmadığı yerlere balık tutmaya gidiyor" dedi.

Bu yaz, Kürdistan Bölgesi'ndeki yetkililer halkı bir su krizi konusunda uyarmışlardı. Yardım kuruluşları da, Irak ve Suriye'de 12 milyondan fazla insanın su, gıda ve elektriğe erişimini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.

İklim değişikliği ile artan kutuplaştırıcı hava etkilerinin bir göstergesi olarak, Cumartesi günü Bölge'nin bazı kesimlerinde yılın ilk şiddetli yağmur ve fırtınaları etkili oldu ve Erbil ve çevresindeki mahallelerde önemli hasara yol açtı.

Pazar günü, Erbil valisi Omed Khoshnaw yaklaşık 150 ila 200 evin olumsuz hava koşullarından etkilendiğini söyledi.

Öne Çıkanlar