‘Kürdistan Komünist Partisi’ geliyor

‘Kürdistan Komünist Partisi’ geliyor
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi adını Kürdistan Komünist Partisi olarak değiştirmeye hazırlanıyor.

ARTI GERÇEK - Türkiye’de Kürdistan adıyla kurulan yasal partilere bir yenisi daha ekleniyor. 2011 yılında Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) adıyla kurulan partinin, 17 Kasım’da yapacağı 3. Olağan Kongre’de adını ‘Kürdistan Komünist Partisi-KKP’ olarak değiştirmeyi görüşeceği açıklandı. ÖSP’nin 3. Olağan Kongre öncesinde 13-14 Ekim günlerinde Diyarbakır’da düzenleyeceği Parti Konferansı’nda da konunun gündeme geleceğini belirten ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, parti yönetici ve delegelerinin önemli bir kısmının partinin adının KKP olarak değiştirilmesinden yana olduğunu söyledi.

"KARARI KONGRE DELEGELERİ VERECEK"

ÖSP’nin adını değiştirme girişimini Artı Gerçek’e değerlendiren Çiftyürek, kararı verecek organın kongre olduğuna dikkat çekerek "Bu eğilimi 2. Kongremizde de tartıştık. Çoğunluk delege parti adının değiştirilmesinden yanaydı. Ancak koşulları gözönüne getirdiğimizde böyle bir değişiklik için erken olacağı görüşü öne çıkınca partinin ağırlıklı eğilimi olmasına rağmen ad değiştirmeyi 3. Kongre’ye bırakma kararı aldık" dedi.

3. Olağan Kongre öncesinde konunun Parti Meclisi’nde de tartışıldığını belirten Çiftyürek, "Bu karar için henüz erken olduğunu düşünen az sayıda arkadaşımız hala var. Konuyu esas olarak 13 Ekim’de Diyarbakır’da yapacağımız parti konferansımızda ele alacağız. Burada çıkacak eğilimi de kongreye götürerek nihayi kararı vereceğiz. Parti yönetici ve delegelerimizin çoğunluğunun parti adının değişmesinden yana olduğunu biliyoruz. Yine de son kararı kongre verecek" dedi.

"ARKADAŞIMIZ MECLİS'TE YOLUNA HDP VEKİLİ OLARAK DEVAM EDECEK"

24 Haziran seçimlerinde HDP ile ittifak yapan partilerinin adını değiştirmesi durumunda HDP listelerinden Urfa Milletvekili seçilen Nusrettin Maçin’in KKP’ye katılma durumunun söz konusu olup olmayacağına ilişkin sorumuzu da yanıtlayan ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ve milletvekili seçilen arkadaşlarının Meclis’te HDP milletvekili olarak yoluna devam edeceğini belirtti. HDP ile ittifak yaptıkları dönemde bu konunun da gündeme geldiğini belirten Çiftyürek, "HDP ile 24 Haziran öncesi yaptığımız görüşmelerde arkadaşımızın ÖSP’li kimliğini saklamayacağı ancak HDP milletvekili olarak çalışmalarını sürdüreceği konusunda uzlaşmıştık. Biz de arkadaşımızın çalışmalarını HDP’de sürdürmesinden yanayız. İlerde farklı bir durum oluşur mu şimdiden bir şey diyemeyiz ama partimizin adı değişse bile arkadaşımız Meclis’te HDP milletvekili olarak yoluna devam edecek" dedi.

"YERALTI FAALİYETLERİNİ DOĞRU BULMUYORUZ"

Çiftyürek, KKP adını almaları durumunda faaliyetini illegal olarak KKP adıyla sürdüren ve ÖSP’nin kararını doğru bulmadıklarını, karşı çıktıklarını açıklayan siyasetçilere karşı nasıl bir tutum izleyeceklerini de değerlendirdi. "Siyaset zemininde birden çok partinin olması gibi bazı partilerin adının aynı olması mümkündür" diyen Çiftyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz yeraltı faaliyetlerini doğru bulmuyoruz. Bu konuda yürütülen tartışmalarda açık alanda faaliyet yürütemeyi ÖSP’nin kuruluşu ile birlikte benimsediğimizi ve son 7 yıldır da bunun mücadelesini verdiğimizi her zeminde anlattık. Buna rağmen başkaları ısrarla yeraltı faaliyetini sürdürmekten yana olabilirler. Biz bunu doğru bulmuyoruz ancak yapanlara niçin bunu yapıyorsunuz, diye hesap da soramayız. Aynı zeminde değiliz. Bu konuyla ilgili bize yönelik sert eleştiriler, hatta yer yer hakaretler de geldi. Makul eleştirilere sözümüz olur. Ancak parti olarak hakaretlere yanıt vermeme kararı aldık. Partimiz 3. Olağan Kongresi’nde karar verirse yolumuza Kürdistan Komunist Partisi olarak devam edeceğiz."

Çiftyürek, partilerinin adını değiştirme konusunda farklı kesimlerden destek ve dayanışma beklediklerini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar