Krizin vurduğu esnaflar hükümete seslendi: Yakamızdan düşün artık

Krizin vurduğu esnaflar hükümete seslendi: Yakamızdan düşün artık
Ekonomik kriz nedeniyle durumu kötüleşen esnaf isyan etti: Halkı perişan ettiler, bizi bitirdiler. Yakamızdan düşün artık! Sınırda atılan her merminin cebimizden çıktığını çok iyi biliyoruz.

Foto: Arşiv


Her geçen gün derinleşen ekonomik krizin ağır koşulları Van'daki esnafları iş yerlerinin kirasını ve faturalarını ödeyemez hale getirdi. Her yılın bir önceki yılı arattığını söyleyen esnaflar, krizin nedenini iktidarın mevcut savaş politikalarından kaynaklandığını belirterek, tepkilerini ‘Yakamızı bıraksınlar’ ifadeleriyle dile getirdiler.

 2 LAMBAYA GELEN ELEKTRİK FATURASI 85 TL

Kent merkezinde market işleten Lezgin Kaya, işlerinin her geçen gün daha kötüye gittiğini anlattı. Artan fiyatlar yüzünden insanların temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını dile getiren Kaya, "Geçen yıl tahini 15 TL’den satardık, şimdi aynı tahini 35 TL’ye satmaya çalışıyoruz. 5 litrelik yağı 18 TL’ye satıyordum, şimdi bana gelişi 42 TL. Keza makarna da aynı öyle. 15 TL’ye alırdık, şimdi gelişi 23,5 TL. Hal böyle olunca alışverişe gelen insanlar da bizden şikâyetçi oluyorlar. ‘Neden her gün zam yapıyorsunuz’ diyorlar. Kiramızı, elektriğimizi artık ödeyemez duruma geldik. Dükkanımda 2 lamba yanıyor; ama bu ay elektrik parası 86 TL geldi" dedi.

'SAVAŞ BÜYÜDÜKÇE EKONOMİ ZAYIFLAYACAK‘

Savaş politikalarının ülkeyi uçuruma sürüklediğini belirten Kaya, "Şimdi Suriye’ye saldırıyorlar. Bu operasyonlara giden para da halkın cebinden gidiyor. Yani savaş ne kadar büyürse Türkiye ekonomisi o kadar zayıflayacaktır. Bu durumu yalnızca ben söylemiyorum. Herkes bunun bilincinde. Bir savaş uçağının kalkış maliyeti ne kadardır? Ne kadar paraya tekabül ettiğini artık herkes tahmin edebiliyor. Türkiye’de savaş ortamı son bulmayana kadar ekonomik kriz düzelmeyecek. Eğer bu böyle devam ederse her yıl bir önceki yılı arar duruma geliriz" şeklinde konuştu.

'SINIRDA ATILAN HER MERMİ CEBİMİZDEN ÇIKIYOR'

7 yıldır giyim dükkanı işleten Azat Karakuş, birçok gün siftah yapmadan dükkanı kapattığını belirtti. Kentteki işsiz sayısının her gün biraz daha arttığına dikkat çeken Karakuş, "İnsanlarda para olmadığı için alışverişe de gelmiyor. Elbise bize İstanbul’dan geliyor. Daha önce açık hesapla mal bize gelirdi, ama şimdi nakit paramız olmasa alamıyoruz. Giyime yüzde 75 zam geldi" dedi. Her güne yeni bir zamla uyanıldığına değinen Karakuş, "Bu durum böyle mi devam edecek? Bizi yönetenlerin bunu düşünmeleri gerekmiyor mu? Bu halkı düşünmek zorundalar. Ben vergi veriyorum bu devlete. Biz olmasak onlarda hiçtir. Onları ayakta tutan bizleriz. Savaşların olmaması en büyük temennimizdir. Sınırda atılan her merminin cebimizden çıktığını çok iyi biliyoruz" diye belirtti. 

'4 KEZ KAPATMA KARARI ALDIM'

İş olmadığı için şarküteri dükkanını kapatma kararı aldığını, ancak ailesinin ikna çabaları sonucu şimdilik vazgeçtiğini paylaşan Necdet Özdemir ise, kirasını ve faturalarını dahi ödeyemez duruma geldiğini anlattı. Özdemir, "Geçen ay dükkanın elektrik faturasına 1800 TL verdim. O kadar çıkılmaz bir yola girdim ki 4 defa dükkanı kapatma kararı aldım. Çünkü akşama kadar çabalıyoruz emeğimizin karşılığı alamıyoruz. Yine borçlu kalıyoruz. Dükkanı kapatacaktım, fakat ailem karşı çıktı" diye konuştu.

'ARTIK TAVUK BİLE YİYEMEYECEKLER‘

Geçen yıl 6 TL'ye sattığı 1 kilo tavuk etini bu yıl 13 TL'ye sattığını dile getiren Özdemir, havalar ısındıkça fiyatın daha da artacağını söyledi. Özdemir, şunları söyledi: "Önümüz yaz ve kanat fiyatları şimdiden 13 TL’ye çıkmış durumda. Havaların ısınmasıyla beraber fiyatı 23 TL’yi bulacak. İnsanlar daha önce kırmızı et yiyemiyordu. Öyle bir duruma geldik ki şimdi tavuk bile yiyemeyecekler. Geçen yıla kadar bu dükkanda akşama kadar 6 bin TL kazanırdım. Şimdi ise 2 bin 500 TL'yi zar zor buluyor. O da giderlerimizi karşılamıyor. Artık nereye kadar devam ettiyse götüreceğiz."

‘HALKI PERŞAN ETTİLER, BİZİ BİTİRDİLER…YAKAMIZDAN DÜŞÜN ARTIK!’

Ekonomik krizin nedeninin iktidarın yanlış politikalarından kaynaklandığını belirten Özdemir, "Halkı perişan ettiler. Bizi bitirdiler. Yakamızdan düşün artık! Yaşanan savaş yüzünden insanlar yatırım yapamıyor. İnsanlar boğazından kısıyor. Müşteriler borç alıyor, kimse peşin parayla alışveriş yapamıyor. Çünkü insanlarda para yok. Kimseye veresiye vermeyeceğim diye karar aldım, fakat insanlar dükkâna geldiklerinde mecbur kalıp veriyoruz. Geçen gün veresiye defterine baktım 30 bin TL dışarıdan alacağım var" ifadeleriyle isyan etti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar