Kremlin Sözcüsü Peskov'dan 'temerrüt' iddialarına yanıt: Hukuk dışı

Kremlin Sözcüsü Peskov'dan 'temerrüt' iddialarına yanıt: Hukuk dışı
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, uluslararası medyada yer alan Rusya'nın 1918 yılından bu yana borçları nedeniyle ilk kez temerrüde düştüğü yönündeki haberleri yalanladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın 1918’den beri uluslararası borçları nedeniyle ilk kez temerrüde düştüğü iddiasında bulunmak için bir dayanak olmadığını söyledi.

ABD merkezli Bloomberg'de yer alan sonrasında birçok batı medyasında da yer alan Rusya’nın uluslararası borçlarından birini ödememesi nedeniyle yüzyıldır ilk kez temerrüde düştüğü iddiaları hakkında konuşan Peskov, "Bu iddialara katılmıyoruz" dedi.

Kremlin Sözcüsü, söz konusu iddiaların hukuk dışı olduğunu kaydederek, mayıs ayında döviz cinsinden ödeme yapıldığını, ancak alıcıya ulaştırılmadığını söyleyerek, "Bu bizim sorunumuz değil" açıklamasını yaptı. Peskov, "Bunu temerrüt olarak nitelendirmek için bir dayanak yok" dedi.

Öte yandan 24 Şubat'ta Ukrayna'ya giren Rusya'nın tarihin en fazla yaptırımına maruz kalan ülke olduğu bilinirken Rus rublesinin buna rağmen son yedi yılın en güçlü döneminde olduğu ifade ediliyor.

"Temerrüt" iddiasını ortaya atan Bloomberg, Rus rublesinin yılbaşından bu yana dolar karşısında en güçlü çıkış yapan para birimi olduğunu yazmıştı. Bloomberg'e göre ruble, 2022 yılında dolar karşısında yüzde 30 değer kazandı.

NE OLMUŞTU?

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesi bulunuyordu. Ödeme daha önce yapılmıştı, ancak ABD Maliye Bakanlığı Rusya’nın dış borcunun işlenmesini sağlayan lisansını yenilemeyi reddetmişti.

Ödeme aracısı olan Ulusal Uzlaşma Depozitosu, ödeme için gerekli kaynağı aldı, ancak para tahvil sahiplerine ulaşamamıştı. İki eurobond kupon ödemesi için ayrılan bir aylık ek süre gece saatlerinde dolmuştu.

Bloomberg söz konusu durumun "temerrüt" olduğunu duyururken, bunun genel olarak sembolik nitelik taşıdığına da haberinde yer vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar