Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'in cenazesi St. George Şapeli’nde defnedildi

Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'in cenazesi St. George Şapeli’nde defnedildi
İngiltere'de 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth bugün düzenlenen büyük bir törenle Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'ne gömüldü.

Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'in cenaze töreni Londra'da gerçekleştirildi. . Tören, basına ve halka kapalı gerçekleştirilen defin işlemi, St. George Şapeli'nde akşam yapılan küçük bir özel törenle gerçekleştirildi. 

Kraliyet Ailesi'ne ait internet sitesinde yapılan açıklamada; "Kraliçe, eşi Edinburgh Dükü Philip’in yanına Kral 6. George Anıt Şapeli'ne defnedildi" ifadelerine yer verildi.

Kraliçe'nin mezar taşına ise "ELIZABETH II 1926-2022" yazıldı

Törene Kraliyet ailesinin yanı sıra çok sayıda devlet başkanı ve ülke temsilcisi de katıldı. Tören ulusal kamu kuruluşu BBC televizyonundan canlı olarak tüm dünyaya yayınlandı.

KRALİÇE'NİN NAAŞI SABAH WESTMİNSTER KİLİSESİ'NE GETİRİLDİ

Kraliçe'nin tabutu sabah saatlerinde Westminster Salonu'ndan çıktı, Westminster Kilisesi’ne top arabası üzerinde taşındı. Tabutun yanında Kral 3. Charles, kız kardeşi Prenses Anne ve erkek kardeşleri Prens Andrew ve Prens Edward yürüdü. Torunları Prens William ve Prens Harry de tabutu yakından takip eden kraliyet ailesi üyelerinden oldu.

Araba, 142 denizci tarafından çekildi. Donanma personeli ilk olarak Kraliçe Victoria'nın cenaze töreninde, top arabasını çekmesi gereken atların ürkmesinden sonra kullanıldı.

Tabutun taşındığı top arabası gösterişli bir tarihe sahip. 1901'den beri Kraliyet Donanması’nın zimmetinde. Top arabası, Kraliçe'nin babası 6. George da dahil olmak üzere birçok hükümdarın ve 2. Elizabeth'in ilk başbakanı Winston Churchill'in cenazelerinde de kullanıldı.

DEVLET CENAZE TÖRENİ SONA ERDİ

Yerel saatle 11.00'de (TSİ 13.00)  Kraliçe’nin cenaze töreni, yaklaşık 2.000 kişinin katılımıyla Westminster Kilisesi'nde başladı. Töreni, Westminster Kilisesi’nin rahibi David Hoyle yönetti.

Vaazı ise Canterbury Başpiskoposu Justin Welby verdi, Kraliçe Tanrı’ya emanet edildi.

Çeşitli kiliselerden başpiskoposlar da dualar etti.

Dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin yer aldığı resmi cenaze töreni geleneksel olarak krallar ve kraliçeler için özel olarak hazırlanıyor. 

Törene, ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska başta olmak üzere 500'e yakın dünya lideri ve üst düzey isim katıldı.

Eski İngiltere başbakanlarının da bulunduğu, ilahilerin okunduğu ve konuşmaların yapıldığı cenaze törenine, Türkiye'yi temsilen ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

LİZ TRUSS İNCİL'DEN PASAJ OKUDU

Başbakan Liz Truss Westminster Kilisesi'nde yapılan törende İncil'den bir pasaj okudu.

Pasaj, Yohanna İncili'nden İsa'nın müritlerine cennette bir yer vaat etmesiyle ilgili bir bölüm içeriyordu.

Canterbury Başpiskoposu da konuşmasında, "dünyada çok az liderin, Kraliçe'ye duyulduğunu gördükleri sevgiyle karşılandığını" ifade etti.

Cenaze törenine ev sahipliği yapan kilisede İngiltere’nin kralları ve kraliçelerinin taç giyme törenleri de yapılıyor.

Kraliçe’nin 1953’teki taç giyme töreni de burada yapılmıştı. Burası aynı zamanda Kraliçe Elizabeth’in Prens Philip’le evlendiği kilise. 

İKİ DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

TSİ 13.55'te cenaze töreninin sonlarına doğru "Son Görev" adı verilen kısa bir borazan çalındı. Orijinal olarak 18. yüzyıl askeri borazan çağrısı olan eser, daha sonra kutsal bir anma marşı olarak önem kazandı.

Ardından ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Bunu, Ulusal Marş izledi. Tören, Kraliçe’ye bağlı gayda çalan bir müzisyenin yaktığı ağıtla sona erdi.

Çarşamba gününden beri Westminster Salonu'nda halkın ziyaretine açık olan Kraliçe'nin cenazesi bu sabah ziyaretlere kapatılmıştı. Kraliçe'ye saygılarını sunmak için günlerdir yüz binlerce kişi zaman zaman 12 kilometreyi bulan kuyrukta beklemişti.

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Taşıyıcı tabur öğle saatlerinde Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutunu Westminster Kilisesi'nden aldı ve Büyük Batı Kapısı'ndan dışarı çıkardı. Tabut, Devlet Top Arabası ile Wellington Kemeri'ne taşındı.

Geçit töreninde her biri silahlı kuvvetlerin üyelerinden oluşan yedi grup görev yaptı. Tören sırasında Kral 3. Charles ve diğer Kraliyet Ailesi tabutn arkasından yürüdü. Onları bir araç içerisinde Konsort Kraliçe Camilla ve Galler Prensesi Catherine takip etti. İkinci bir araç, Sussex Düşesi Meghan ve Wessex Kontesi Sophie'yi taşıdı.

Parlamento binasındaki saat kulesi olan Big Ben’de, bu rotadaki yürüyüş sırasında 96 kez çanlar çaldı. Hyde Park’ta da her dakika başında top atışı yapıldı

Bu geçiti rota üzerinde belirlenen alanlardan halk da izleyebildi.

 Whitehall’daki Cenotaph savaş anıtından geçilirken Kral Charles alanda bulunan insanları selamladı. 

 

TABUTUN ÜZERİNDEKİ KARTTA NE YAZIYOR?

2. Elizabeth'in tabutunun üzerindeki kartta Kral 3. Charles'ın annesine mesajı yer alıyor.

Kartta "Sevgi dolu ve fedakar anısına. Charles R." yazıyor.

CENAZE WELLINGTON KEMERİ'NE ULAŞTI

Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi Wellington Kemeri'ne ulaştı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi top arabasından indirilerek Devlet Cenaze Aracı’na nakledildi . Tören alayı, Kraliçe'nin defnedileceği Windsor Kalesi'ne doğru yola çıktı.

Binlerce insan, Kraliçe'nin tabutunu taşıyan konvoyu izleyebilmek için yol boyunca toplandı.  Kraliçe'nin Londra'dan son kez geçişini izleyenler arabalara çiçek fırlattı.

Kraliçe'nin cenazesi Windsor Kalesi'ne ulaştı ve Kale'ye doğru Uzun Yürüyüş adı verilen yerde geçit töreni başladı.

Yaklaşık 5 kilometrelik bu yolda da silahlı kuvvetler üyeleri bekliyor.

Kraliçe'nin cenaze aracı 5 kilometrelik Uzun Yürüyüş'ü tamamlayarak Windsor Kalesi'ne giriş yaptı.

Kral ve Kraliyet Ailesi’nin üst düzey üyeleri buradaki korteje katıldı.

CENAZESİ DEFİN ALANINA GETİRİLDİ

Kraliçe'nin cenazesi Westminster Abbey’deki devlet töreninden sonra defnedileceği yer olan Windsor Kalesi'ndeki  St. George Şapeli'ne getirildi.

Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşının, St. George Şapeli'ndeki cenaze töreninin ardından, 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına; Kraliyet Mezarı’na (Royal Vault) indirilerek defnedileceği ifade edildi.

Windsor Kalesi, yaklaşık 1000 yıldır 40 hükümdara ev sahipliği yaptı. Kraliçe Elizabeth için de anlamı büyük.

Ergenlik yıllarında Londra savaşın gölgesinde ve bombardıman tehdidi altındayken bu saraya gönderilen Kraliçe, koronavirüs pandemisi sırasında da burada ikamet etmişti.

Yaklaşık 800 misafirin katılacağı son törende Kraliçe’nin hükümdarlık dönemini sembolize eden bazı gelenekler yaşatılacak.

İmparatorluk Devlet Tacı, tabutun üzerinden Kraliyet Kuyumcusu tarafından alınacak ve böylece tacı, Kraliçe’den son kez alınmış olacak.

Son olarak Kral, monarşinin tören etkinliklerini düzenleyen Kapı Hizmetlileri’nin bayrağını tabutun üzerine yerleştirecek.

Eski MI5 şefi Baron Parker da görev süresinde kullandığı değneğini kırarak tabutun üzerine koyacak. Beyaz tozların tabutun üzerine gelişi; Kraliçe’nin en üst düzey memuru olarak Lord Chamberlein olarak da adlandırılan Parker’ın hükümdara verdiği hizmetlerin de sonunu sembolize edecek.

Ardından Kraliçe, mezar odasına indirilecek ve özel gaydacısı önce bir ağıt; ardından "Tanrı Kral’ı korusun" marşını çalacak. 

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre bu kısım, Kraliçe’nin cenaze töreni için özel isteğiydi.

TSİ 21.30'da ise özel bir aile töreni düzenlenecek ve Kraliçe, eşi Edinburgh Dükü Philip’in yanına, St George Şapeli’nin içindeki Kral 6. George Hatıra Şapeli’ne gömülecek. 

ÜLKE GENELİNDE 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU YAPILMIŞTI

2. Elizabeth anısına 18 Eylül'de ülke çapında yerel saatle 20.00'de 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

İngilizlerin kimisi evde, kimisi kapısının önünde, kimileri de mahalellerinde yapılan anma etkinlikleri sırasında saygı duruşuna geçti. 

İngiltere Başbakanı Liz Truss ve eşi Hugh O'Leary, Kraliçe'nin hayatı ve mirası üzerine düşünmek amacıyla yapılan saygı duruşuna Başbakanlık Konutu 10 Numara önünde katıldı.

BİG BEN'İN ÇANLARI DÜN ÇALAMAMIŞTI

Saygı duruşu sırasında ilginç bir an da yaşandı. II. Elizabeth'in onuruna ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşu yapıldığı sırada tarihi saat kulesi Big Ben’in çanları çalmadı.

İngiltere Parlamentosu Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bunu acil olarak araştırıyoruz, ancak yarın devlet cenaze töreni sırasında geçiş törenini etkilemeyeceğinden eminiz" demişti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül'de yaz tatilini geçirdiği İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar