Kosova'da gerginlik yaratan 'kimlik uygulaması zorunluluğu' ertelendi

Kosova'da gerginlik yaratan 'kimlik uygulaması zorunluluğu' ertelendi
Priştine Yönetimi, Sırp azınlığın tepki gösterdiği ve sınırları kapattığı 'Kosova kimlik ve plakasına sahip olma zorunluluğu' kararını 1 Eylül'e erteledi. Ülkede şimdilik sakinlik hakim.

Kosova'da, Sırplara yönelik kimlik ve plaka zorunluluğu uygulaması nedeniyle başlayan gerilim şimdilik sona erdi.
 
Kosova'nın kuzeyinde Sırp azınlığın çoğunlukta olduğu bölgelerde  kurulan barikatlar ve duyulan sirenlerin ardından Priştine yönetimi, bugün hayata geçirilmesi planlanan "Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma zorunluluğu" kararını 1 Eylül'e kadar erteledi.

Kosova yönetiminin erteleme kararı ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan görüşmelerin ardından geldi. 

Konuyla ilgili Twitter’dan açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell erteleme kararı sonrası yollara kurulan barikatların kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic de kimlik ve plaka düzenlemesinin ertelenmesi kararı sonrası ülkedeki tansiyonun düşmesini beklediğini söyledi. 

Kararın ertelenmesi sonrası ülkede sakin bir atmosfer hakim. 

NE OLMUŞTU ?

Priştine yönetimi, Kosova’ya Sırbistan kimliği ile girenlerin ülkede kaldıkları sürece kimliklerini geçici süreyle Kosova kimlik kartı ile değiştirmesini ayrıca Sırbistan plakalı araçların iki ay içinde Kosova plakası alması gerektiğini açıklamıştı. 

Karar, Pazar günü ülkenin kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırp azınlığın tepkisini çekmiş, yüzlerce Kosovalı Sırp bölgedeki sınır kapılarına giden yollara araçlarla barikat kurmuştu.
Ayrıca kimliği belirsiz silahlı kişiler Kosova polisine ateş açmıştı. Kosova polisi saldırıda yaralanan olmadığını açıklamış ancak olay sonrası kuzeydeki Jarinje ve Brnjak sınır kapılarını kapatmıştı. 

'Kosova kimlik ve plakasına sahip olma zorunluluğu' kararına tepki gösteren Sırplar Jarinje ve Brnjak sınır kapılarını kapatmıştı. 

SIRBİSTAN-KOSOVA GERGİNLİĞİ

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor. Ülkedeki Sırp azınlığın çoğu da Kosova yönetimini tanımayı reddediyor. Nüfusunu çoğunluğu Arnavutlardan oluşan Kosova’nın bağımsızlığını ise ABD ve başlıca AB ülkeleri de dahil yaklaşık 100 ülke tanıyor.

Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.
Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, dün akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar