Korucu konuştu: Çatışmalar var, ilerleme yok ancak kayıp büyük

Korucu konuştu: Çatışmalar var, ilerleme yok ancak kayıp büyük
Haftanîn’deki saldırıya katılan bir korucu; şiddetli çatışmaların yaşandığını belirterek, bölgede ilerleyemeyen askerlerin büyük kayıplar verdiğini ileri sürdü.

Kürt sorununda "çözümü" savaş politikalarında arayan AKP, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında kararlaştırdığı "Çöktürme Planı"nın ilk adımını, 5 Nisan 2015 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı Heyeti arasındaki görüşmeleri sonlandırmakla attı. Bunun sinyallerini öncesinde Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında askeri kuşatma ile veren AKP, özellikle Şırnak’ın Uludere ilçesinin sınır hattında bulunan Heftanîn’e birçok kez askeri saldırı düzenledi. 
 
7 YILDIR BİTMEYEN SALDIRI 
 
Halkın sınır hattına akın etmesiyle geri çekilmek zorunda kalan askerler, 5 Nisan 2015’ten sonra adım adım savaşa sürüldü. 24 Temmuz 2015’te savaş uçaklarının Federe Kürdistan Bölgesi’ni bombalamasıyla yeniden savaş sürecine dönen AKP, 7 yıldır Heftanîn bölgesine sayısız bombardıman ve saldırı gerçekleştirdi. 
 
23 Nisan 2021’de Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine saldırı başlatan AKP, bir yıl boyunca havadan ve karadan saldırılar ile kimyasal silah kullanımına rağmen istediği sonucu alamadı. AKP, bu kez Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) işbirliğiyle 17 Nisan’da Zap, Metîna ve Avaşîn’e kapsamlı saldırı başlattı. 
 
SALDIRIYA KATILAN KORUCU ANLATTI
 
Asker ve korucuların sınır hattında ilerleyemediği belirtilirken, Heftanîn’de yaşanan çatışmalarda asker ve korucular ağır kayıplar vermeye başladı. Günlerdir şiddetli çatışmaların sürdüğü Heftanîn’de yaşananları anlatan Şırnak’ın Uludere ilçesinden saldırılara sürülen bir korucu, uzman çavuşların psikolojik sorunlar yaşadığını, ciddi kayıpların olduğunu söyledi.  
 
'İLERLEME YOK'
 
Heftanîn bölgesinin çevresinde bulunan bazı üslerde arazi taraması yaptıklarını belirten korucu, burada 7 yıldır bir adım ilerlemenin olmadığını kaydetti. Bölgeye yönelik sürekli hava saldırılarının yapıldığını aktaran korucu, yoğun bombardıman sonrası yine HPG’lilerle çatışmaların yaşandığını söyledi.
 
'ÖLÜMLER FARK EDİLMİYOR'
 
Bölgede sürekli çatışmaların yaşandığını söyleyen korucu, "PKK’liler artık uzun menzilli ve ses çıkarmayan bir silah kullanıyorlar. Mevzide nöbet tutarken, yanınızdaki kişinin çoktan ölmüş olduğunu görebiliyorsunuz. Arkadaşınızın öldüğünün farkına bile varmıyorsunuz. Bu da askerler ve korucular arasında büyük bir korku yaratıyor" dedi. 
 
'ASKERLER GERİLLA TV İZLİYOR'
 
Uzman çavuşların psikolojik sorunlar yaşadığını dile getiren korucu, askerlerin cep telefonları üzerinden Gerilla TV’yi izlediklerini belirtti.  
 
HEDEF ŞAŞIRTAN TAKTİKLER
 
Saldırı bölgesindeki askeri birliklerin hedef şaşırtan taktikler de kullandıkları belirtildi. Askerlerin Heftanîn gibi bölgelerde hedef şaşırtan askeri üsler kurduğunu ifade eden korucu, "Tepelik bir alana güneş panelleri yerleştiriyorlar. Bu güneş panellerinin etrafına da bir lamba koyuyorlar. Geceleri bu lambaları yakıyorlar ve büyük bir alanda aydınlık oluşuyor. Bu bölgede sanki askeri bir üs kurulmuş gibi bir algı yaratılıyor" diye anlattı. 
 
HANÇER VE BAYRAKTAR TİMİ
 
Korucuların saldırı bölgesinde öne sürüldüğünü, Hançer ve Bayraktar timlerine ayrıcalık tanındığını ifade eden korucu, Hançer ve Bayraktar timlerinin saldırı bölgelerine helikopterlerle taşındığını söyledi. 
 
SINIR HATTINDA STOK 
 
Asker ve korucular için belli üs noktalarında bir yıl yetecek kadar kumanya stoku yapıldığını aktaran korucu, bu kumanyaların traktörlerle bölgeye taşınarak açık arazide naylon altında korunduğunu ifade etti. (MA)

Öne Çıkanlar