Koronavirüs sürecinde milyarderler servetlerine servet kattı

Koronavirüs sürecinde milyarderler servetlerine servet kattı
Koronavirüs salgını pek çok ülke ekonomisini ve şirketleri olumsuz etkilerken, durum en çok milyarderlere yaradı, bu kişilerin servetlerinin 282 milyar dolar arttığı belirtildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan, dünyanın önde gelen ekonomilerini ve şirketlerini bile sarsan koronavirüs salgınının her ne kadar kaybedeni çok olsa da, kazananları da var. Son gelen verilere göre koronavirüs salgını en çok milyarderlere yaramış görünüyor.

Institute for Policy Studies’in yaptığı araştırma sonucunda, ABD’li milyarderlerin koronavirüs pandemisi sürecinde servetlerine toplamda 282 milyar dolar kattıkları gözlemlendi.

1 Ocak 2020 ve 10 Nisan 2020 tarihleri arasında Jeff Bezos, Elon Musk, MacKenzie Bezos, Eric Yuan, Steve Ballmer, John Albert Sobrato, Joshua Harris ve Rocco Commisso’ın her biri 1 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

MİLYONLARCA İNSAN İŞİNİ KAYBEDERKEN, ONLAR KAZANDI

"18 Mart ve 10 Nisan 2020 arasında, işsizlik oranı yüzde 15’e doğru giderken 22 milyondan fazla insan işini kaybetti. Aynı üç hafta içinde ABD’li milyarderlerin serveti neredeyse yüzde 10 artarak 282 milyar dolarlık ek kazanç elde etti" şeklinde açıklama yapan Institute for Policy Studies, salgının aslında zengin olanları değil maddi durumu yetersiz olanları daha çok etkilediğini gözler önüne serdi.

Bahsi geçen kişilerin net servetinin halihazırda yaklaşık 3,3 trilyon dolara ulaştığı aktarıldı.

AMAZON'UN PATRONU JEFF BEZOS 25 MİLYAR DOLAR KAZANDI

Pandeminin neden olduğu ilk borsa çöküşünün milyarderlerin net servetlerinin bir kısmını azaltsa da, ilerleyen haftalarda servetlerinin yeniden arttığı belirtildi.

Amazon’un kurucusu ve dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos, 31 Ocak’tan bu yana 4 milyar dolarlık değerin üzerinde Amazon hissesi sattı. Çıkan vergilerin ardından 3,1 milyar dolar kazanan iş insanı, bu hisseleri bir diğer şirketi Blue Origin’i finanse etmek için sattığını söylese de satış faaliyetleri önceki yıllara göre çok daha yüksekti.

Bezos, 1 Ocak’tan 15 Nisan’a kadar elde ettiği net serveti ise 25 milyar dolar. Bu servet 9,5 milyon nüfuslu bir ülke olan Honduras’ın 23,9 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası’ndan daha büyük.

Toplamda 2 milyon Amazon hissesi satan Bezos’un hâlâ Amazon’da 55,55 milyon hissesi bulunuyor. Forbes, şu anda Bezos’un net değerini 126,9 milyar dolar olarak görüyor. Bu servet, Bezos’dan sonra en zengin ikinci isim olan Bill Gates’in servetinden 14,5 milyar dolar daha fazla.

Öte yandan, Zoom’un CEO’su ve kurucusu Eric Yuan’ın da, piyasalar çökse de, net servetinde artış yaşayan birkaç kişiden biri olduğu ve Yuan’ın servetinin 2,58 milyar dolar arttığı ifade edildi.

BU DURUM ABD'DEKİ EŞİTSİZLİK SORUNUNUN SADECE BİR KISMI

Institute for Policy Studies’in yeni raporuna göre, "pandemiyi fırsata çevirenler" ABD’deki eşitsizlik sorununun yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Arka planda 1980’lerden bu yana, milyarderlerin ödediği vergilerin yüzde 79 düştüğü belirtildi.

Institute for Policy Studies’in eşitsizlik ve kamu yararı programının direktörü Chuck Collins, "Hayırsever milyarderin gelirlerinin yüzde 0,0001’ni krizde insanlarla paylaştığına dair haberler okuyoruz fakat aslında onlarca yıldır, daha iyi kamu sağlığı altyapısı inşa etmek için kullanılabilecek vergilerini azaltmak için vergi kurallarını ihlal ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

Bahsi geçen raporun, iyi zamanlama sayesinde koronavirüsten kar elde eden milyarderlere dikkat çekeceği belirtildi. Raporu bir araya getirmek için Collins ve diğer yazarların Forbes’un yıllık olarak oluşturduğu dünyanın en zenginleri listesine referans verdiği de aktarıldı.

Forbes’un listeyi hazırlamak için 18 Mart’a göre verileri derlediği ve 7 Nisan’da da sonuçları açıkladığı ifade edildi. Collins, "Bunu hemen incelemeye başladık ve hikayenin üç hafta sonra aniden değiştiğini fark ettik. Onların anlattığı hikaye, 'pandemi milyarderleri dahi etkiliyor, servetleri küresel olarak geçen yıla göre düştü' diyordu. Üç hafta bekleyip bizim bulduğumuz şeyse geçen yılın toplam servetini aştıklarını ve yükselmeye devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Collins, "Eşitsizlik Amerika’da daha önce de varolan bir durumdu. Pandemiye zaten gelir açısından kutuplaşmış bir şekilde girmiştik ve ne yazık ki bundan daha da kutuplaşmış bir şekilde çıkmak istemiyoruz" dedi. Milyonlarca Amerikalı'nın kirasını ödemekte, alışveriş yapmakta ve pandemi sırasında hayatta kalmaya çalışmakta zorlandığını belirten Collins, felaket zamanlarının özellikle eşitsizliği gözler önüne serdiğini söyledi. 

Öne Çıkanlar