Koronavirüs önlemleri: Ford Otosan'da sonra Toyota da üretimi durduruyor

Koronavirüs önlemleri: Ford Otosan'da sonra Toyota da üretimi durduruyor
Türkiye'de önemli otomotiv üreticilerinden Ford Otosan'ın koronavirüs salgını önlemleri kapsamında üretim durdurmasının ardından bir açıklama da Toyota'dan geldi.

ARTI GERÇEK - Otomotiv sektöründen de koronavirüs salgınına (Covid-19) karşı önlem haberleri arka arkaya geliyor. 

Koronavirüs nedeniyle Volkswagen, PSA Grubu, Ford, Daimler, Renault, Nissan ve Fiat Chrysler (FCA) Avrupa’daki fabrikalarının kapatma kararı alırken, Türkiye'deki fabrikalarda da üretim durmaya başladı.

Türkiye'nin en önemli üreticilerinden olan Ford Otosan, dün KAP'a yaptığı açıklamada, yurtdışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle 30 Mart itibariyle başlayarak 5 Nisan’a kadar Kocaeli Gölcük Fabrikasında üretime ara verileceği bildirildi.

Şirketten konu ile ilgili KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Yurtdışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle üretim takvimimizde değişiklik yapılması gereksinimi doğmuştur. Bu kapsamda 30.03.2020 – 04.04.2020 tarihleri arasında Kocaeli Gölcük Fabrikamızda üretime ara verilecektir."

Ford Otosan'dan sonra bir üretim durdurma açıklaması da Toyota Türkiye'den geldi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili çalışanlarının sağlığına yönelik tedbirler kapsamında Sakarya’da bulunan fabrikada üretim faaliyetini 21 Mart-5 Nisan tarihleri arası durdurma kararı aldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuna duyurduğu koronavirüsün yayılmaması yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda, iş ve toplumsal sağlığı desteklemek amacıyla tedbirler aldı.

Bu kapsamda Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, çalışanlarının sağlığını güvence altına alma konusunda en üst düzeyde hassasiyet göstererek 21 Mart-5 Nisan tarihleri arasında iki hafta süreyle üretime ara veriyor.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, belirtilen süre sonunda oluşacak durumu gözden geçirerek üretim faaliyetlerini sürdürmeyi hedeflemektedir."

Avrupa'da Volkswagen, Fiat Chrsyler, Renault, PSA, Nissan ve Seat gibi markalar üretimlerine geçici olarak ara verdiğini birer birer açıklamaya başladı. Şirketlerden yapılan açıklamalara, fabrikaların en az bir en fazla da altı hafta kapalı kalacağı aktarıldı. Gelişmeler, Avrupa'nın yıl sonu otomotiv üretimi tahminlerini de değiştir. IHS Markit'in raporunda, Avrupa otomotiv üretiminin yıl sonu beklentilerinin 600 bin adet altında kalabileceği bilgisi paylaşıldı.

Koronavirüs salgını etkisini artırmaya devam ederken, otomotiv üreticilerinden ardı ardına fabrika kapatma kararları geliyor. Bu konuda ilk adımı atan Fiat Chrysler Automotive (FCA),önceki gün Bursa'daki Tofaş fabrikası haricinde Avrupa'daki tüm üretimine iki hafta süreyle ara verdiğini bildirdi.

FCA'nın attığı adımı takip eden ABD'li üretici Ford, İspanya'nın Valensiya kentindeki fabrikasında koronavirüs vakasına rastlanılması sonrası Pazar gününden itibaren üretime ara verdiğini duyurdu.

VOLKSWAGEN ÜRETİMİ DURDURUYOR

Alman otomobil devi Volkswagen (VW) grubu, ülke genelinde koronavirüs yayılması nedeniyle birçok tesiste üretimi geçici olarak askıya alacağını duyurdu.

VW, ana tesislerinin bulunduğu Wolfsburg kentinden yapılan açıklamada, bir çok tesiste cuma günü son çalışma yapılması bekleniyor.

VW CEO'su Herbert Diess ise birçok lokasyonun iki hafta üretime ara verdiğini söyledi.

Öte yandan, Volkswagen da İspanya'daki üretimini azaltacağını açıkladı.

AVRUPA'DA ÜRETİME 'VİRÜS' ARASI

Japon üretici Nissan İspanya'nın Barselona kentindeki fabrikasını bir hafta, Nissan'ın ittifak ortağı Renault ise İspanya'nın kuzeyindeki tesisini 2 hafta süreyle kapattığını dün bildirmişti.

Öte yandan, Renault bugün yaptığı flaş bir açıklama ile, anavatanı Fransa'daki fabrikalarını da geçici bir süre için kapattığını duyurdu. Son kapatma kararı ile birlikte şirketin Avrupa'daki 18 bin çalışanı evlerine gönderildi.

FRANSIZLAR KEPENK İNDİRİYOR

Renault'un Alman rakibi Volkswagen İspanya ve Slovakya fabrikasında üretime ara verirken, Volkswagen bünyesindeki İspanyol üretici Seat da ülkedeki 3 fabrikasında üretime 6 hafta ara verdiğini açıkladı.

Bünyesinde Opel, Vauxhall, PSA, Citroen, Peugeot ve DS markaları bulunan bir diğer Fransız otomotiv üreticisi PSA da, koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa'da fabrika kapatacağını dün akşam saatlerinde açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, Fransa, Polonya, İngiltere, Almanya, İspanya ve Slovakya'da bulunan Avrupa'daki tüm tesislerin 27 Mart'a kadar üretime ara vereceği belirtildi. 

ABD'DE EVDEN ÇALIŞMA BAŞLADI

ABD'li otomotiv üreticileri de bir dizi koronavirüs önlemi aldığını açıklıyor.

Ülkenin en büyük üç otomotiv şirketi General Motors, Ford ve FCA, 16 Mart'tan itibaren çalışanlarına evden çalışma protokolü uygulamaya başladı.

Üretim, ürün geliştirme, müşteri hizmetleri ve satış sonrası gibi evden çalışmaya müsait olmayan alanlarda ise vardiya sistemine geçildiği açıklanıyor. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla ise, Berlin'deki 30 ABD'li çalışanın ülkeye geri döndürmek için çalıştığını belirtti.

ABD'de fabrikası Volkswagen ise, ülkenin üretime ara veren ilk otomotiv üreticisi oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar