Tüketici peşini bırakmadı, mahkeme haklı buldu: Kredi kartında komisyon kesintisine emsal karar

Tüketici peşini bırakmadı, mahkeme haklı buldu: Kredi kartında komisyon kesintisine emsal karar
Tüketici Mahkemesi: Hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasını gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kartı ile yapar. Kesinti haksız.

Milyonlarca tüketicinin ödemelerinde kullandığı kredi kartlarında ‘hizmet bedeli’ adı altında yapılan kesintilerle ilgili Antalya’da görülen bir davada mahkeme önemli bir karara imza attı. Mahkeme, bir tüketicinin araç muayene istasyonuna karşı açtığı davada, kredi kartında komisyon alınmasıyla ilgili davada, tek çekimde ödeme yapan tüketiciden ‘hizmet bedeli’ adı altında 11 lira daha alan şirketi haksız buldu. "Yapılan kesinti hakkaniyete aykırı" diyen mahkeme alınan paranın da iadesine karar verdi.

TÜKETİCİ KESİNTİYİ KART EKSTRESİNE BAKINCA FARK ETTİ

Hürriyet'in haberine göre Kepez ilçesinde yaşayan Sedat Tulum (41), annesine ait aracın muayenesi için ilgili istasyona gitti. Geçen 27 Mayıs 2021’de yapılan araç muayenesi için Tulum’dan 492 liralık ücret talep edildi. Tulum, ödemeyi tek çekimde kredi kartından yaptı. Evine dönen Tulum, Kredi Kartı ekstresine baktığında ise 10 lira 69 kuruşluk bir kesintinin daha yapıldığını gördü. Tulum, şirket ile temasa geçti. Yasa gereği kredi kartı ödemesinde Komisyon alınamayacağını hatırlatan Tulum, üstelik ödemesini tek seferde yaptığını bildirdi.

HAKEM HEYETİ VATANDAŞIN ‘KESİNTİNİN HATALI OLDUĞUNU’ BELİRTEREK YAPTIĞI BAŞVURUYU REDDETTİ

Olumlu bir yanıt alamayan Tulum, ‘yapılan kesinti hatalı’ diyerek Kepez Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Tulum, söz konusu tutarın iadesini talep etti. Heyet yaptığı inceleme sonrası Tulum’un talebini reddetti.

PEŞİNİ BIRAKMADI

Sedat Tulum kararın hatalı olduğunda ısrar ederek bu kez Hakem Heyeti kararının iptali için Antalya 2. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Davalı konumda bulunan araç muayene şirketi adına yapılan savunmada özetle "Davacı, nakit ödeme yerine kredi kartı ile ödeme yaptı. Kart kullanım hizmetine ilişkin alınmış olan ödemeyi geri istemesi haksız ve hiçbir yasaya dayanmıyor. Davanın reddine karar verilsin" denildi.

MAHKEME: HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL

Mahkeme, tarafların talep ve savunmalarını aldıktan sonra kararını vererek Kepez Tüketici Hakem Heyeti kararını iptal etti. 10 lira 69 kuruşluk kesintinin Sedat Tulum’a ödenmesine karar veren mahkeme kararında özetle "Hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasını gerektiren bir düzenleme yok. Tüketici, ödemeyi ister nakit ister kredi veya banka kartı ile yapar. Yapılan kesinti hakkaniyete uygun değil" denildi.

'TÜKETİCİLER BU KARARI EMSAL GÖSTERMELİ, ALINAN PARALAR İADE EDİLMELİ'

Araç muayene istasyonlarında kartla yapılan ödemelerde kesinti uygulamasının yaygın olduğunu kaydeden Av. İbrahim Güllü "Kredi kartı ile ödeme yapılması nedeniyle komisyon, hizmet bedeli veya benzeri bir isim adı altında ilave bir ödeme alan araç muayene istasyonlarının aldıkları parayı derhal faiziyle birlikte iade etmeleri gerekir. Ödemeyi yapan araç sahipleri tüketicilerimiz de mahkeme kararını emsal göstererek hakem heyetine başvuru yaparak paralarının iadelerini sağlayabilirler" diye konuştu.

Öne Çıkanlar