Kolombiya'nın solcu lideri Petro'dan tüm silahlı gruplara ateşkes teklifi

Kolombiya'nın solcu lideri Petro'dan tüm silahlı gruplara ateşkes teklifi
Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da geçen ay göreve başlayan eski solcu gerilla, Devlet Başkanı Gustavo Petro ülkedeki tüm silahlı gruplara "çok taraflı ateşkes" teklifi yaptı.

Ülkenin kuzeybatısındaki Ituango'yu ziyaret eden Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro burada yaptığı konuşmada onlarca yıldır devam eden silahlı ayaklanmaları bitirmek ve barışı sağlamak amacıyla Kolombiya'daki tüm silahlı gruplara ateşkes çağrısı yaptı. 

Eski bir M-19 gerillası olan, 1990'lı yıllarda silah bırakarak sivil hayata geçen ve ülkenin "ilk solcu lideri" olarak tanımlanan Petro, "bir dizi silahlı grubun faaliyetlerini sonlandırma niyeti gösterdiğini" söyledi. 

Ülkede faaliyet gösteren tüm silahlı gruplara "çok taraflı ateşkes" teklifi yapan 62 yaşındaki Petro, ateşkesin "silahlı şiddete kesin bir son verilmesini meşrulaştırmak için gereken toplumsal güce ulaşmak üzere en uygun iklimi yaratacağını" söyledi. 

Petro'nun planı Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile 2016'daki barış anlaşmasını reddeden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) ayrılan fraksiyonlarla diyaloğun yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı yapan suç örgütü Gulf Clan (Körfez Klanı) ile de yasal görüşmeleri içeriyor. 

Bu hafta Kolombiya Savunma Bakanı Ivan Velasquez sivil ölümlerini durdurmak ve iyi niyet göstergesi olarak yasadışı silahlı gruplara ordunun hava saldırılarını durdurduğunu ilan etmişti.

Kolombiya'da 60 yıldır devam eden çatışmalar çoğu sivil 450 binden fazla insanın ölümüne yol açtı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar