Kolombiya'da seçim: Sol aday Petro'nun açık ara seçimleri kazanması bekleniyor

Kolombiya'da seçim: Sol aday Petro'nun açık ara seçimleri kazanması bekleniyor
Kolombiya'da sol ittifak Tarihsel Pakt'ından Gustavo Petro'nun bugün yapılan genel seçimlerde zaferini ilan etmesi bekleniyor.

Kolombiya halkı ilkkez bir sol adayı devlet başkanı seçmeye hazırlanıyor. Ülkede bugün yapılan genel seçimde, sol ittifak Tarihsel Pakt'ından Hümanist Kolombiya hareketinin lideri Gustavo Petro'nun seçimi önde tatamlaması bekleniyor. 

YÜZDE 15 OY FARK ÖNGÖRÜLÜYOR

Duvar’ın aktardığı habere göre; Silahlı örgüt M-19 hareketinden eski bir gerilla ve aynı zamanda eski Bogota Belediye Başkanı olan senatör Petro, kamuoyu araştırmalarına göre en yakın rakibiyle yaklaşık yüzde 15'lik oy farkına sahip.

Üniversitelerde ücretsiz eğitim sağlanması, emeklilik sisteminin kamucu politikalarla belirlenmesi, milyarderlerden daha fazla vergi alınması, tarım reformunun uygulanması gibi bir dizi hedef açıklayan Petro, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış anlaşmasına da geri dönülmesini savunuyor.

LULA DA SİLVA'YA 'TEŞEKKÜR' MESAJI

Sosyal medyadan seçim çalışmalarına ilişkin görüntüler paylaşan Petro, Brezilya'yla dayanışma çağrısı da yayınladı. Brezilya'da ekim ayında yapılacak seçimlerde sağcı Jair Bolsonaro'ya karşı aday olması beklenen solcu eski Devlet Başkanı Lula da Silva'ya "Desteğin için teşekkürler" mesaj veren Petro, "Kolombiya ve Brezilya arasında güçlü bir ittifak geliyor" dedi.

SAĞCI RAKİBİNE GÖRE 'DEMOKRASİ İÇİN TEHDİT'

Reuters'e göre, 62 yaşındaki Petro'nun ana rakibi olan eski Medellin Belediye Başkanı Federico Gutierrez ise yaklaşık yüzde 25'lik desteğe sahip. Kolombiya Takımı adayı Gutierres, "Demokrasi için bir tehdit" dediği Petro'nun yeni petrol, gaz projelerinin yasaklanması da dâhil olmak üzere planlarının Kolombiya ekonomisini mahvedeceğini iddia ediyor ve ülkeye yüzde 5'lik ekonomik büyüme vaat ediyor.

Ülkede en çok desteklenen diğer aday ise Bucaramanga'nın eski belediye başkanı olan inşaat milyarderi Rodolfo Hernandez oldu. Scooter aracı kullandığı sosyal medya videolarıyla ülkede popülerleşen Hernandez'e desteğin yaklaşık yüzde 20 olduğu belirtiliyor.

'İLK KEZ SİYAH BAŞKAN YARDIMCISI'

Kolombiya halkı aynı zamanda ilk kez siyah başkan yardımcısı seçmeye hazırlanıyor. Petro'nun başkan adayı olarak seçim çalışmaları yürüten Francia Márquez, seçimlerin kazanılması halinde Kosta Rika'dan sonra Latin Amerika'da bu görevi yürütecek ikinci siyah olacak.

The Guardian'ın haberine göre, 40 yaşındaki Márquez 13 yaşından bu yana toplumsal eylemlere katıldığını söylüyor, mafyalar tarafından zorla yerinden edildiği ve en az bir suikast girişiminden kurtulduğunu belirtiyor. Márquez, yasa dışı altın madencilerine karşı yaklaşık 350 millik mesafeyi kat ederek başkent Bogota'ya yürüyen kadınların eylemine öncülük etmesiyle hatırlanıyor.

TARİHSEL PAKT NEDİR?

Sol ittifak Tarihsel Pakt'ta Hümanist Kolombiya, Yurtseverler Birliği-Komünist Parti, Demokratik Alternatif Kutup, Yerli ve Sosyal Alternatif Hareket, Kolombiya İşçi Partisi, Demokratik Birlik, Hepimiz Kolombiya’yız isimli parti ve gruplar yer alıyor. Hümanist Kolombiya hareketi lideri Petro, Tarihsel Pakt'ın toplumsal hareketler, yerliler, feministler, LGBTİ+'lar ve ekolojistlerle geniş bir birliktelik olduğunu belirtiyor.

Seçimler aynı zamanda ülkede derinleşen ekonomik kriz ve artan cinayetler açısından da kritik görülüyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, nüfusun yüzde 42,5'i yoksulluk sınırında yaşıyor. Ülkede geçen yıl 145 insan hakları savunucusu silahlı saldırılarda hayatını kaybetti.

Öne Çıkanlar