Kocaeli'nde siyasi parti ve STK'lerden açıklama: Barışı savunan tüm emekçiler Gergerlioğlu’nun yanında

Kocaeli'nde siyasi parti ve STK'lerden açıklama: Barışı savunan tüm emekçiler Gergerlioğlu’nun yanında
Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini protesto eden siyasi parti ve Sivil Toplum Örgütleri, 90 bin seçmenin seçim iradesinin yok sayılmak istendiğini belirtti.

Kocaeli’nde bulunan çok sayıda Sivil Toplum Kurumu ile siyasi parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini Kocaeli Eğitim-Sen şubesinde yaptıkları basın toplantısıyla protesto etti. Açıklamanın yapıldığı salona, "Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir" pankartı asıldı.

Açıklama öncesi Gergerlioğlu canlı bağlantı yaparak, "3 gündür mecliste direniyorum. Direniş büyüyerek devam ediyor. Çok büyük bir haksızlık var" dedi. Günlerdir evinde olmadığını, ev bireyleriyle vedalaşarak meclise geldiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Burası evim gibi değil. Ama bunlara alışkınız. Yeter ki biz bu halkın onurunu ayaklar altına aldırmayalım. Yeter ki biz milletin iradesini ayaklar altına aldırmayalım. Biz bunun mücadelesini veriyoruz" diye belirtti.

‘HAKLIYIZ BU YÜZDEN GÜÇLÜYÜZ!’

Ülkede yaşanan hukuksuzlukları dile getirmeye çalıştığını ifade eden Gergerlioğlu, bu durumdan iktidarı rahatsız ettiğini dile getirdi. Gergerlioğlu, "Biz koltukların vekili değil,  halkın vekiliyiz. Ben şuan vekillikten düşürüldüm ama ben hala Kocaeli’nin vekiliyim. Ben vekil olmadan önce de halkın sorunlarını dile getiriyordum. Buna devam edeceğim. Biz moralliyiz, sizde sıkı durun. Çünkü çok haklıyız. Bu yüzden de güçlüyüz" şeklinde konuştu.

‘SİYASİ BİR KARARDIR’

Gergerlioğlu’nun konuşmasının ardından söz alan Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü Bekir Yurdagül, kararın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin siyasi bir karar olduğunu dile getirdi. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan "İnsan hakları eylem planı"nın daha başlamadan kağıt üzerinde kaldığının göstergesi olduğunu söyleyen Yurdagül, "İktidar cephesinden ne kadar demokrasi, özgürlükler üzerine laflar edilse de bugün yaşanılanların tek bir anlamı vardır; Gergerlioğlu şahsında insan hakları ihlalleri, işkence, kötü muamele başta olmak üzere hak ihlallerinin gündeme getirilmesi ve kararlılıkla üzerine gidilmesi engellenmeye çalışılmakta, hak ihlallerinin üzeri örtülmek istenmektedir" dedi.

‘YASAKSIZ SİYASET HAKKI TANINMALI’

HDP’ye kapatılma davası açılmasını eleştiren Yurdagül, "Tüm bunların üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesi'ne HDP'nin kapatılması istemiyle dava açtı. Meclisin 3’üncü büyük partisi durumunda olan HDP'nin kapatılma girişimleri ülkemiz demokrasi güçleri açısından kabul edilemez bir durumdur. Demokrasinin gereği olarak; düşünceyi ifade etme, yayma ve örgütleme, yasaksız ve baskısız siyaset yapma hakkı güvence altına alınmalıdır.  Gergerlioğlu, bu kentte ve ülkede nerede bir hak arama mücadelesi varsa oradadır" diye konuştu.

‘SEÇMENİN İRADESİ YOK SAYILIYOR’

Gergerlioğlu’nun mücadele eden herkesin yanında olduğunu vurgulayan Yurdagül, "Kentimiz milletvekili Gergerlioğlu’nun yaptığı bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek ceza alması, milletvekilliğinin düşürülmesi kabul edilebilir değildir, bu kentte 90 bin seçmenin seçim iradesi yok sayılmaktadır. Bilinmelidir ki, bu kentte demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini ve barışı savunan tüm emekçiler Gergerlioğlu’nun yanında olacaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklama yapan kurumlar şu şekilde: "Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kocaeli Şubeler Platformu, Emekli Sen Körfez Şubesi, Emekli Sen Derince Şubesi, Mimar Mühendisler Odası (MMO) Kocaeli Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Dayanışma Akademisi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Kocaeli Şubesi, Dersimliler Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü, HDP İzmit İlçe Örgütü, EMEP Kocaeli İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kocaeli İl Örgütü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kocaeli İl Örgütü, Sol Parti Kocaeli İl Örgütü, Halkevleri Kocaeli Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Demokrasi Girişimi, Kaldıraç Kocaeli, Kocaeli Kadın Platformu, Kadın Emeği Kolektifi, Kocaeli LGBTİ+ İnsiyatifi, Kocaeli Üniversitesi Dayanışması." (MA)

Öne Çıkanlar