Kobanê soruşturmasında gözaltına alınanlar iftiraya zorlandı

Kobanê soruşturmasında gözaltına alınanlar iftiraya zorlandı
Kobanê soruşturması kapsamında gözaltına alınan 48 kişinin gözaltı süresi ikinci kez uzatıldı. Atalay Bayrak, gözaltında bulunan kişiler hakkında iftira atmasının istendiğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan "Kobanê soruşturması" kapsamında hakkında yakalama kararı verilen 91 kişiden gözaltına alınan 48 kişi hakimliğe çıkarıldı. 

SAVCILIK GÖZALTI SÜRESİNİN UZATILMASINI İSTEDİ

Savcılık, "Soruşturma dosyasının kapsamının geniş olması, şüphelilerin ikametleri nedeniyle TEM Şube Müdürlüğüne sevkinde geçen süre, delillerin toplanmasındaki güçlük, şüphelilerden elde edilen dijital materyaller üzerindeki incelemenin tamamlanmamış olması, ifade alma işlemlerinin devam etmesi nedeniyle" ikinci kez gözaltı süresinin uzatılması yönünde talepte bulundu. 

İLK KEZ DİNLENDİLER

Sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne getirilen 48 kişi Ankara 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan 48 kişiden savcılığın talebine ilişkin ifadeleri alındı. Gözaltına alınanlar, 8 gündür gözaltında tutulduklarını hatırlatarak "Nezarethane koşulları insan haklarına aykırı durumda" olduğunu belirterek, ifadelerinin alınıp biran önce serbest bırakılmak istediklerini aktardılar. 

‘BEN VE EŞİM GÖZALTINDAYIZ’

Gözaltına alınan Murat Kaçar, "Ben ve eşim buradayız. 4 yaşında çocuğumuz vardır. 8 gündür hem eşim, hem de ben gözaltında bulunmaktayız. 8 günlük süre zarfında ifademiz alınmamıştır. İfademin alınıp bir an önce serbest bırakılmak istiyorum" dedi. 

‘İFTİRA ATMAM İSTENDİ’

İfadesi alınan Atalay Bayrak ise 8 gündür gözaltına tutulduğunu, bu süre içinde hiçbir işlemin yapılmadığına dikkati çekerek, "Gözaltında bulunan kişiler hakkında iftira atmam talep edildi. Ben bu kişileri tanımadığım için bu kişiler hakkında ifade vermedim. Gözaltı işlemi hukuksuzdur. İfademin alınıp bir an önce serbest bırakılmak istiyorum" dedi. 

75-77 YAŞINDA OLANLAR DA VAR

Şahin Eroğlu, 77 yaşında olduğunu belirterek ifadesinin alınıp biran önce serbest bırakılmak istediğini dile getirdi. Necmettin Aslan da, 75 yaşında olduğunu dile getirerek, "Gözaltı süresinin uzatılmasını istemiyorum. Sağlık problemlerim vardır. Kriz geçirmem söz konusudur"  dedi. 

‘EMNİYETTE İFADEM ALINAMAZ’

Gözaltına alınan avukat Metin Kılavuz ise, "25 yıllık Avukatım. Gözaltına alınmış olmamız hukuk dışı bir yaptırımdır. Avukat olduğum için emniyette benim ifadem alınamaz. Savcı huzurunda ifademin alınması gerekmektedir. 8 gündür ifademiz alınmamıştır. Mağdur durumdayız. İfademin alınıp bir an önce serbest bırakılmak istiyorum" diye belirtti. 

BERAAT EDENLER DE VAR

Gözaltına alınan birçok kişi de bahsedilen iddialar ile ilgili daha önce yargılanıp beraat ettiklerini belirterek mükerrer bir dosyayla karşı karşıya olduklarını kaydetti.  

TERS KELEPÇE

Gözaltına alınanlardan Mustafa Demir, ters kelepçeden dolayı sağ kolunu kullanamadığını belirterek, "Bu dosya tekerrür dosyasıdır. İfademin alınıp bir an önce serbest bırakılmak istiyorum" dedi.  Nizamettin Onar da kendilerine ters kelepçe takıldığını aktararak, rahatsızlığını dile getirdi. Onar, "Aynı iddialardan yargılanıp beraat ettim. İfademin alınıp bir an önce serbest bırakılmak istiyorum" diye ifade etti. Hüseyin Vural da ters kelepçeye maruz kaldıklarını vurgulayarak, biran önce serbest bırakılmak istediğini söyledi. 

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI 

Gözaltına alınanların sözleri ardından hakimlik, savcılığın gözaltı süresinin uzatılması yönündeki talebini kabul ederek, dosyanın tekrar savcılığına gönderilmesine karar verdi. 

Dosyada gizlilik kararı devam ederken, gözaltına alınanlar tekrar emniyete götürüldü. (MA)

Öne Çıkanlar