Kobane Davası’na ekonomi tartışması damga vurdu: Biz tutuklandığımızda dolar 6 TL idi

Kobane Davası’na ekonomi tartışması damga vurdu: Biz tutuklandığımızda dolar 6 TL idi
'Kim büyük devalüasyon yaptıysa o iktidardan düştü, AKP de düşecek. Türkiye’yi özelleştirmelerle parça parça sattılar. Biz bu toprakları patronlara yedirmeyeceğiz.'

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem eş genel başkanları ve MYK üyelerinin yargılandığı Kobane Davası’nın 8’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam ediyor. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, tutuksuz siyasetçiler Gülfer Akkaya ve Berfin Özgü Köse, İstanbul’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı. Tutuklu siyasetçiler de bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile bağlanırken, Sincan Cezaevi'ndeki siyasetçiler ise duruşma salonunda hazır bulundu. HDP milletvekilleri Erdal Aydemir, Abdullah Koç, Serpil Kemalbay ile tutuklu siyasetçilerin yakınları ve HDP Ankara il ve ilçe yöneticileri de duruşmayı takip ediyor. Davanın bugünkü duruşmasına dövizdeki rekor yükseliş ve Türk lirasındaki tarihi değer kaybıyla ekonomi tartışmaları damga vurdu.

DOSYADA ‘MÜŞTEKİ’ GÖSTERİLEN YURTTAŞ: BU DAVAYA KATILMAK İSTEMİYORUM, ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM

Müşteki sıfatıyla duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Celaleddin Kaya, "Benim dükkanım hasar görmüştü. Bu davaya katılmak istemediğimi belirtmek için katılmıştım. Şikayetçi değilim" dedi.

Söz alan önceki dönem HDP MYK üyesi Bülent Parmaksız, ‘19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu’ adıyla cezaevlerine düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başladı.

‘SİYASET YAPMA’ DİYEN MAHKEMEYE YANIT: BİZİ SİYASETTEN YARGILIYORSUNUZ, TABİİ Kİ SİYASET YAPACAĞIZ

Parmaksız’ın, "Savunma yapmayacağım ama davayı ilgilendiren bazı şeyler söyleyeceğim" sözleri üzerine mahkeme heyeti, "Esasa dair savunma yapın, buraya gelip siyaset yapmıyoruz" sözleriyle müdahale etti. Mahkemenin tutumuna Parmaksız "Bizi siyasetten yargılıyorsunuz tabi ki siyaset konuşacağız" sözleriyle yanıt verdi.

‘TL’NİN DEĞERİ YABANCI PARALAR KARŞISINDA DÜŞÜYOR’

HDP'li siyasetçi Parmaksız, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Faiz sebep enflasyon neticedir" sözlerini hatırlatarak, "Sonuç şu; faiz düşürüldü ama enflasyon sürekli yükseldi. Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu tezinin doğru olmadığını gösteren veriler bunlar. Şu an tek dertleri cari fazla vermek. Görev alanları birbirine karıştı ve tezleri bir kez daha çöktü. Yeni model olarak ilan ettikleri şey ise şu; ‘düşük faiz yüksek kur.’ TL’nin değeri yabancı paralar karşısında düşüyor. Cari fazla verdiniz ama dolar düşmedi. Çünkü Merkez Bankası’nda döviz yok, dış borç çok fazla. Amaç faizi düşürmekti fakat kur yükseldi" şeklinde konuştu.

‘KİM Kİ DEVALÜASYON YAPTI O İKTİDARDAN DÜŞTÜ, BU İK TİDAR DA DÜŞECEK’

Bütçe görüşmelerinin yeni bittiğini hatırlatan Parmaksız, ekonomik değerlendirmeleriyle duruşmaya damga vurdu. Parmaksız, şunları söyledi: "Ama bütçe açığı şimdiden artmaya başladı. Bu nasıl aşılacak? Borçlanarak… Bir açmaz daha. Türkiye’nin çok sıcak paraya ihtiyacı var. TL’yi basabiliyor ama dolar basamıyor. Türkiye şimdi parasını takas yapmak istiyor ama Amerika bunu yapmak istemiyor. Kimse Türkiye’yle swap (takas) yapmak istemiyor. Kim ki büyük devalüasyon yaparsa o iktidardan düşer. Bunu tarihi olarak söylüyorum. CHP yaptı düştü, Demokrat Parti yaptı düştü. 2001’de MHP-ANAP devalüasyon yaptı düştü ve AKP geldi. Şu anda Türkiye'de büyük bir devalüasyon yapıldı ama dolar geldiği yeri unutmaz. Verdiği zarar, yarattığı tahribat ortada. Bu iktidar gidecek. Bu iktidarın gitmesi için birçok neden var, biri de bu. Devalüasyon bu iktidarı götürecek."

‘BİZ TUTUKLANDIĞIMIZDA DOLAR 6 TL’YDİ’

"5 puan düşürüldü ve dolar 18 TL’ye çıkarıldı. Biz tutuklandığımızda 6 küsürdü ,18 TL’ye çıktı. Dün müdahale yaptılar. Üstü kapalı bir şekilde faizi artırdılar."

‘DOLARA YAPILAN MÜDAHALE GEÇİCİ, BUNLAR SON MODA SAÇMALIKLAR’

Dolara yapılan müdahalenin geçici olacağını vurgulayan Parmaksız, "Resmi enflasyon yüzde 20 gerçek rakam yüzde 50. Arada büyük bir puan farkı var. Önümüzdeki dönem geçici olarak dolar düşürme çabası içindeler ama sonuçlar hep aynı. Bu üstü örtülü faizi de yine vatandaşın cebinden verecekler. Önümüzdeki dönem hiperenflasyon olacak, borçlanma artacak. Bunlar son moda saçmalıklar" şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’Yİ ÖZELLEŞTİRMELERLE PARÇA PARÇA SATTILAR, HALKIN İRADESİNE GÜVENİYORUZ’

 "Türkiye ekonomisi geçici tedbirlerle ayakta kalmaya çalışıyor ama olmuyor. Türkiye toplumu yine mağdur olacak" diyen Parmaksız, şöyle devam etti: "Asgari ücret bir şekilde cebinden alınacak. Ne olacak muhalefet artacak. OHAL’i telaffuz etmeye başladılar. Siyasal İslam iflas etti artık. Türkiye’yi özelleştirmelerle parça parça sattılar. Toplumun kimyası bozuldu. Bu nedenle toplumsal muhalefetin artması lazım. Türkiye halkının iradesine güveniyorum. Türkiye toplumu işçileşti. Birçok insan asgari ücretle bile maaş alamayacak" uyarısında bulundu.

‘BU TOPRAKLARI PATRONLARA YEDİRMEYECEĞİZ’

Parmaksız gündemdeki sorunlara dikkat çekerek "Bunu kabul etmiyoruz. Biz bu toprakları patronlara yedirmeyeceğiz. Direneceğiz, mücadele yükselecek bu hükümet gidecek. Fırtınalı bir dönem bekliyor bizi. Bizi bırakmıyorsunuz, rakamlar bu noktaya geldi. Anayasa ve AİHM kararlarına uymuyorlar ve rakamlar bu noktaya geldi. Hukuka uymak zorundasınız. Bu dava siyasi bir dava, hukuken söyleyecek şey yok, siyaseten söylemek lazım" ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar