Kobanê Davası: Avukatların mikrofonu kapatıldı; sözler tutanaklara geçirmedi

Kobanê Davası: Avukatların mikrofonu kapatıldı; sözler tutanaklara geçirmedi
Kobanê Davası’nda siyasetçilerin avukatlarının mikrofonunu kapatan ve sözlerini tutanaklara geçirmeyen mahkeme başkanı, müşteki avukatlarına söz verdi.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 8’inci duruşması, 4'üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam ediyor. 

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına Sincan Cezaevi’nde kalan tutukluların bir kısmı katılırken, bir kısmı mazeret bildirdi. Farklı cezaevlerinde tutulan siyasetçilerin de bir kısmı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı, bir kısmı yine mazeret bildirdi. 

Tutuksuz yargılanan HDP eski milletvekili İbrahim Binici ve HDP eski MYK üyesi Gülfer Akkaya salonda hazır bulundu. 

AYSEL TUĞLUK ATK’YE SEVK EDİLECEK 

Dosyaya gelen evraklara dair bilgi veren mahkeme başkanı, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve sağlık durumu kötüye giden Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için yazılan müzekkereye cevap veren cezaevinin, Adli Tıp Kurumu’na sevk edileceğini bildirdiğini belirtti. 

BELGELER VERİLMEDİ 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, tutuklu siyasetçi Zeynep Ölbeci söz aldı. Kürtçe konuşan Ölbeci, dava dosyalarının tamamının henüz kendisine gönderilmediğini belirtti. Esasa ilişkin savunma vermeye hazırlanamadığını dile getiren Ölbeci, savunma için hard disklerin kendisine ulaşmasını beklediğini söyledi.

Susma hakkını kullanmadığını belirten Ölbeci, "Ben bir yıldır tutukluyum. Susma hakkımı kullanabileceğim bir durum yok, savunmamı yapacağım. Mahkeme hapishanelerin durumundan ne kadar haberdar bilmiyorum ama avukatlarımın getirdiği evraklardan bazı belgelerin okuma komisyonundan geçmesi gerektiği belirtilerek tarafıma verilmedi. Savunmamı hazırladığımda, savunma yapacağım" diye belirtti. 

DEVLET POLİTİKASI 

Cezaevlerinde artan hak ihlallerine ve yaşanan ölümlere dikkat çeken Ölbeci, "Son süreçte cezaevlerinde şüpheli şekilde ve hastalıktan yaşamını yitiren arkadaşlarımız oldu. Bu politikaları kınıyorum. Sebebi ne olursa olsun sistematik devlet politikasını bir sonucudur bu. Bu şaibeli ölümler nasıl yaşandı? Neden aileler otopsiye alınmadı? En yaşamsal konularda bile sorun çıkarılıyor. Kendi yaşamlarını idame edemeyecek arkadaşlarımızı tedavi için buraya getirdiler ama tedavileri yapılamıyor. Bunun için de Adalet Bakanı’na sesleniyorum. İnsan hakları kurumlarını da buraya gelmeye davet ediyorum. Bize pandemiyi bahane ediyorlar ama ailelerimize bile birçok sorun çıkarıyorlar. Kıyafetlerine kadar karışıyorlar. Bu yaklaşımı kabul etmiyor ve kınıyoruz" şeklinde konuştu. 

GÖNDERİLEN DİLEKÇELER TUTANAKTA YOK

Ardından Avukat Ali Bozan söz aldı. Ölbeci’nin mahkemenin ara kararında belirttiği "susma hakkı"na dair dosyaya gönderdiği dilekçenin duruşma tutanaklarına yazılmadığını belirten Bozan, "Bunun duruşma tutanaklarına yansıtılmasını talep ediyoruz. Yine mahkemeye gönderdiğimiz ara karara itiraz eden dilekçemiz de duruşma tutanaklarına yansımadı, bu dilekçeye dair de ara karar kurulmasını istiyoruz" dedi. 

MÜŞTEKİ BEYANLARINA GEÇİLDİ

Avukatın talepleri üzerine ara karar oluşturan mahkeme başkanı, "Mahkememizin 10.12.2021 tarihli ara kararı doğrultusunda ilk sorguları yapılmamış sanıklara savunmalarını yapmaları için imkan verileceği, yapılmadığı taktirde müşteki beyanlarının alınmasına geçileceğinin belirtildiği, bu duruşma periyodunda sanıklardan Gülfer Akkaya’nın savunmasını yaptığı, diğer bir kısım sanıkların savunmalarının hazır olmadığını ve süre talebinde bulundukları, bir kısım sanık müdafi avukat Ali Bozan’ın bu periyotta başkaca sanığın savunma yapmayacağını belirttiği nazara alınarak müşteki vekillerinin beyanlarının alınmasına karar verildi" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme başkanı, avukatların söz konusu ara karara yaptıkları itirazın da CMK’da yer almadığı gerekçesiyle talebe dair ara karar oluşturmadı. 

Dava avukatları, kurulan ara karara dair söz almak istedi. Avukatlar "Söz talebimiz var. Böyle bir usul yok. Cezaevlerinden gelen yazıları duruşma tutanaklarına yansıtmıyorsunuz ya da gerçek dışı yansıtıyorsunuz" dedi.  Mahkeme başkanı avukatların sözünü keserek tutanağa, avukatların sözleri yerine, "Düzeni bozacak şekilde davranışlarda bulundu" şeklinde geçti. 

USULE AYKIRI HAREKET EDİLİYOR

Mahkemeye itiraz eden avukatlar, ısrarla söz talep etti. Avukatlar, usule aykırı hareket edildiğini belirterek, "Usule aykırı bir şekilde müşteki beyanlarına geçiyorsunuz. Böyle bir usul yok" dedi. Dava avukatlarının mikrofonlarını kapatan mahkeme başkanı, müşteki avukatlarına söz verdi.

AVUKATLARIN MİKROFONUNU KAPATTI

Söz alan İçişleri Bakanlığı’nın avukatı Hasan Demir, katılma talebinin kabul edilmesini istedi. İçişleri Bakanlığı avukatının katılma talebinin ardından avukatlar, katılma talebine dair söz almak istedi. Avukatların mikrofonunu açmayan mahkeme başkanı sesini yükselterek, "Susun diyorum" dedi. Avukatların duymazlıktan gelen mahkeme başkanı, avukatların mikrofonunu kapattı. Mikrofonları açılmayan avukatlar, seslerini duyurabilmek için bağırmak zorunda kaldı. Mahkeme başkanına seslenen avukatlar, usule aykırı yargılama yapıldığının altını çizdi.

‘NEYDEN KORKUYORSUNUZ?’

Usule aykırı yargılamayı sürdüren mahkeme, Karayolları Genel Müdürlüğü avukatı Merve Mert’e söz verdi. Mert de  "kavşakta oturma eylemi yapıldığı" gerekçesiyle katılma talepleri olduğunu söyledi. Mert’in katılma talebine dair tekrar söz almak isteyen dava avukatlarına mahkeme söz vermedi. CMK’ya uygun davranmadığı eleştirilen mahkeme başkanı, avukatların sözlerini tutanağa geçirmedi. 

Dava avukatlarına müşteki avukatlarının beyanlarını aldıktan sonra söz vereceğini belirten mahkeme başkanına itiraz eden avukatlar, "Neyden korkuyorsunuz. Neden mikrofonumuzu açmıyorsunuz. Neden sorularımıza cevap vermiyorsunuz. Bizim her konuşmamızdan sonra karşı tarafa söz hakkı verdiniz bize neden söz vermiyorsunuz" diye belirtti.

BAŞKAN YERİNE ÜYE KONUŞTU

Dava avukatları konuştuğu sırada mahkeme heyeti üyelerinden biri avukatlara yüksek sesle, "Sessiz olun, oturun" dedi. Dava avukatları mahkeme üyesine, "Siz neden müdahale ediyorsunuz. Mahkeme başkanının duruşmayı yönetemediğini mi düşünüyorsunuz. O zaman şikayet edin. Varsa yüreğiniz hukuka saygınız yazın bunları. Biz de konuşuyoruz bunları. Mahkeme önünde en azından görünüşte eşitliği savunmanız gerekiyor" ifadeleri kullandı.

Dava avukatlarına söz vermeyen mahkeme başkanı, müşteki avukatlarına söz vermeye devam etti.

'TARİHE GEÇECEKSİNİZ'

Mahkeme başkanına itiraz eden dava avukatları, "Siz Kobanê kumpas davasını yürüten Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi olarak, duruşmada konuşulan gerçekleri tutanaklara yazma cesareti göstermeyen bir heyet olarak tarihe geçeceksiniz" dedi.

AVUKATLARIN SÖZLERİ TUTANAĞA GEÇİRİLMEDİ

Avukatların söz alma talebini tutanaklara geçirmeyen mahkeme başkanı, müşteki avukatlarından zorla söz almaları yönünde baskı yaptı. Dava avukatlarına bağıran mahkeme başkanı, "Ne istiyorsunuz ne" dedi. Dava avukatları, usule aykırı yargılama yapıldığını belirtti ve tekrar söz talebinde bulundu.

Başka müşteki vekilinin hazır olmadığını belirten mahkeme başkanı, söz isteyen siyasetçi Ayla Akat Ata’ya söz verdi.

Duruşma Ata’nın beyanlarıyla devam ediyor. (MA)

Öne Çıkanlar