KKM'nin açıklandığı gecenin benzeri mi? TL ticari kredilere yeni koşul geldi, dövizde sert düşüş yaşandı

KKM'nin açıklandığı gecenin benzeri mi? TL ticari kredilere yeni koşul geldi, dövizde sert düşüş yaşandı
BDDK'nın TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullara ilişkin haber akışıyla döviz kurları yüzde 5'e yakın düştü. Durum, KKM sisteminin devreye girdiği 20 Aralık gecesini hatırlattı.

+GERÇEK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

Söz konusu adımın ardından 17,35 seviyelerinde olan dolar/TL kuru, yaklaşık yüzde 4'lük düşüşle 16,50 seviyelerine düştü. Gün içerisinde 18,35 seviyelerini gören Euro/TL ise 17,60'a kadar geriledi. Gram altının fiyatı ise 1022 liradan 985 liraya kadar düştü.

Dolar kuru gün içinde 17,37'nin üzerini görmüştü.

Risk priminde de aşağı yönlü bir hareket izledi. Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi.

VİOP akşam seansında BIST 30 vadelileri ise yüzde 2 düşüş kaydetti.

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son bir yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

AKŞAM SAATLERİNDE YAŞANAN GELİŞMELER 20 ARALIK GECESİNİ HATIRLATTI

2021’in Eylül ayından itibaren peş peşe faiz indirimi yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonun düşeceğini belirtirken, döviz kurları ve enflasyon patladı.

Dolar/TL, 20 Aralık’ta 18’i aşınca hükümet Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini devreye aldı. KKM ile aynı gece dolar/TL 10.50-11 seviyelerine kadar geriledi. Ancak bu gerileme uzun sürmedi. Döviz kurları tekrar yükselişe geçti.

Ekonomi yönetimi yükselişe geçen dolar kurunu önce 13.70 seviyelerinde stabil tutmaya çalışırken bu seviye aşıldı, dolar 15 seviyesine dayandı. Etkisi sınırlı kalan KKM, Hazine ve Merkez Bankası’na maliyet getirdi. 13 Mayıs haftasında KKM’nin Hazine’ye yükü 59.4 milyar TL olurken, kurun 16’yı aşmasıyla beraber bu miktar 62.2 milyar lirayı aştı. Mart ve nisan aylarında ortaya çıkan kur farkı sebebiyle KKM sahiplerine Hazine’den 16 milyar 255 milyon TL ödeme yapıldı. Mayıs itibarıyla 14-14.50 lira seviyelerindeki yatay seyri sona eren dolar hızla yükselmeye başlayınca ortaya çıkan fatura da kabardı. Haziran ayında dolar 16 TL seviyelerinden 17 TL seviyelerine doğru hızlı bir tırmanış gösterdi.

BDDK, KASASINDA 15 MİLYON DOLAR BULUNDURAN ŞİRKETLERE KREDİ YASAĞI GETİRDİ

BDDK'dan bu akşam saatlerinde yapılan açıklama ise şu şekilde:

"Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar