KKM'nin 85 milyon yurttaşın her birine maliyeti 555 TL'ye çıktı

KKM'nin 85 milyon yurttaşın her birine maliyeti 555 TL'ye çıktı
Kur Korumalı Mevduat sistemi için bütçeden ödenen tutardan 85 milyon vatandaşın her birine binen yük dört ay için 436 lira oldu. Vazgeçilen vergiyle birlikte toplam yük 555 liraya çıktı.

+GERÇEK - Hükümetin döviz kurlarını dizginlemek için hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat sisteminin Hazine'ye de vatandaşa da yükü her geçen gün ağırlaşıyor. KKM için bütçeden ödenen tutardan 85 milyon vatandaşın her birine binen yük dört ay için 436 lira oldu. Vazgeçilen vergiyle birlikte toplam yük 555 liraya çıkıyor.

Dolar kurunda yaşanan rekor artış sonrası hükümet Kur Korumalı Mevduat Sistemi'ni (KKM) hayata geçirdi. Tepki çeken sistemin hazine ve vatandaşın cebine yükü ise her geçen ay daha da artıyor. Haziranda merkezi yönetim bütçesi 31 milyar lira açık verirken KKM hesaplarına 16,1 milyar liralık fark ödendi. Böylelikle son dört ayda KKM’nin bedeli 37 milyar lirayı aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, 2022’nin yıl ortası nüfusu 85 milyon 410 bin kişi. Yani dört aydaki 37 milyar liralık ödemeden kişi başına düşen yük 436 lira oldu.

Bu hesabı köşesine taşıyan Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde, "Buna tabii ki hiç geliri olmayan bebekler de dahil, çocuklar da, öğrenciler de, ev hanımları da, yaşlılar da… Asgari ücretli de dört ayda 436 lira ödedi, emekli de… Farkında olmadan cebinden 436 lira alınmış olanların çoğu kim bilir bu uygulamayı alkışlamıştır da" dedi.

KİŞİ BAŞINA YÜKÜN DAHA FAZLA OLDUĞU ORTAYA ÇIKACAK

Aktaş, vatandaşlara düşen yükün vergi muafiyetiyle daha da arttığını söyledi. Aktaş, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çünkü döviz tevdiat hesabından (DTH) KKM’ye geçenlere kambiyo karı kaynaklı vergi muafiyeti tanındı. Bu şekilde vazgeçilen vergi toplamı 10,2 milyar lira oldu. Yani dört aylık toplam yük 47,4 milyar liraya çıkıyor. Bu 47,4 milyar lira, 85,4 milyona bölündüğündeyse kişi başına yük 555 lirayı buluyor.

Tabii ki aslında bu yük 85,4 milyon kişiye dağılmıyor; nüfusun bir kısmı zaten bu parayı alanlar, onların sayısını tam bilip düşerek bir hesap yapabilsek, kişi başına yükün daha fazla olduğu ortaya çıkacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar