Kırmızı bültenle aranan kadın cinayeti faili Batum'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan kadın cinayeti faili Batum'da yakalandı
Seda Kurt’u katleden ve kırmızı bültenle aranan fail Ercan Akkaş Batum’da yakalandı.

İstanbul’un Avcılar ilçesinde 4 Kasım 2019 tarihinde dini nikahla evli olduğu Seda Kurt’u katleden ve kırmızı bültenle aranan Ercan Akkaş’ın yargılandığı davanın 6’ncı duruşması, Bakırköy 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Kurt’un avukatı Meriç Eyüpoğlu ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı.
 
Duruşma öncesi Kadın Savunma Ağı öncülüğünde adliye önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Kurt’un annesi Bedia Akar, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Yeni Demokrat Kadın (YDK), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve katledilen Nurcan Aslan’ın yeğeni Sinem Arslan ile çok sayıda kadın katıldı. "Fail Ercan Akkaş tutuklansın" pankartının açıldığı açıklamada, kadınlar sık sık "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarını attı.
 
Açıklamayı kadınlar adına Kadın Savunma Ağı’ndan Tanya Günyük okudu.
 
FAİL YAKALANMIŞ 
 
İlk olarak söz alan Kurt’un annesi Bedia Akar, üzerinde kızının fotoğrafı olan kıyafetini göstererek 6 defadır bu üstü giyerek mahkemeye geldiğini belirtti. Anne Akar,  ancak 7’nci defa giymek istemediğini çünkü fail Ercan Akkaş’ın yakalanmış olduğunu söyledi.
 
Ardından söz alan avukat Meriç Eyüpoğlu, siyasi iktidarın makbul görmediği kişiler söz konusu olduğunda hemen tutukladığını ancak kadın katillerinin tutuklanmadığına dikkat çekti. Eyüpoğlu, binlerce kadının faillerin yargılanması ve tutuklanması için isyan ettiğini ve mücadele ettiğini belirterek, "Gerçek adalet istiyoruz ama onun çok uzağındayız" dedi.
 
‘BİZ KADINLAR VARIZ’ 
 
Devamında söz alan katledilen Nurcan Aslan’ın yeğeni Sinem Arslan, binlerce kadın gibi teyzesinin de bir erkek tarafından katledildiğini dile getirdi. Arslan, "Biz kadınlar varız, yaşıyoruz. Bizim de haklarımız var, bunlar bilinsin istiyoruz. Biz öldürülmeyi hak etmiyoruz. Teyzemin davası 6 senedir devam ediyor. Altı sene içerisinde Yargıtay iki sefer mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasını bozdu. Seda’nın ailesi katille yüz yüze bile gelemiyor bu hakları dahi ellerinden alınmış durumda. Katilden hesap soramıyorlar, adil bir yargılama göremiyorlar. Katil istediği kadar kaçsın kadınlar birbirine omuz vererek birbirini yüceltiyor. Kadın dayanışması yaşatır" ifadelerini kullandı. 
 
‘HİÇ BİR KADIN YALNIZ DEĞİL’
 
Son olarak açıklamayı okuyan Kadın Savunma Ağı’ndan Tanya Günyük, fail Ercan Akkaş’ın uyuşturucu satıcılığı yaptığını ve Geylani tarikatı üyesi olduğunu dile getirdi. Günyük, "Seda’nın katledilmesinin ardından gerek Avcılar sokaklarında gerek adliye önlerinde eylemler yaptık. Bu eylemler neticesinde mahkemeden, Ercan Akkaş hakkında kırmızı bültenle arama kararının çıkmasını mücadelemiz sonucu kazandık. Sokakları, meydanları, adliye önünü eylem alanlarına çevirdik. Fail ise tam iki buçuk yıldır tutuksuz yargılandı. Devletin kadın düşmanı politikaları, nefret söylemleri failleri cesaretlendiriyor. Tıpkı geçtiğimiz günlerde mücadele arkadaşımız Ayşe Acar Başaran’a devletin polisinin ölümle tehdit etmesi gibi. Hiçbir kadın arkadaşımız bu şiddet sarmalı içinde yalnız olmadığını buradan bir kez daha söylüyoruz" diye vurguladı.
 
Kadınlar açıklamadan sonra duruşmayı takip etmek için adliye binasına geçti.
 
FAİLİN İADE EDİLİP EDİLMEYECEĞİ BELİRSİZ
 
Duruşmada mahkeme başkanı, fail Ercan Akkaş’ın yakalanması için Gürcistan hükümetine yazılan yazıya cevap verilmediğini ancak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli bürosunca mahkemeye yazılan yazıda failin 3 Mart tarihinde Batum’da yakalandığını belirtti. Mahkeme heyeti, failin hangi suçtan dolayı yakalandığının ve Gürcistan hükümetinin faili sınır dışı mı edeceği yoksa Türkiye’ye mi iade edeceğinin belli olmadığını, bu sürecin ülkelerin politik ilişkisine bağlı olarak gelişeceğini aktardı. 
 
FAİLİN YERİNİ SÖYLEYEN TANIK DİKKATE ALINMADI 
 
Ardından söz alan avukat Eyüpoğlu, fail Akkaş’ın açık adresini vermek için Hopa Savcılığına giden bir tanığın dikkate alınmadığını söyledi. Eyüpoğlu, ayrıca failin teslim edilmesi için Adalet Bakanlığı Suçluların İadesi Birimi’ne başvuracaklarını bildirdi. 
 
Daha sonra söz alan Seda Kurt’un annesi Bedia Akar, failin Türkiye’ye getirilmesini talep etti. Devamında söz alan iddia makamı, İnfaz ile Hükümlü Nakil bürosuna yazılan yazıların cevabının beklenmesini talep etti.
 
 DURUŞMA ERTELENDİ
 
Son olarak kararını açıklayan mahkeme heyeti, fail Ercan Akkaş hakkında çıkarılan yakalama kararının devamına ve Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli bürosuna yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar vererek duruşmayı 27 Ekim tarihine erteledi. (MA)
 

Öne Çıkanlar