Kinder Sürpriz yumurtalarındaki Salmonella ilk 15 Aralık'ta Belçika'da görülmüş

Kinder Sürpriz yumurtalarındaki Salmonella ilk 15 Aralık'ta Belçika'da görülmüş
Çikolata üreticisi Ferrero'nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde, Salmonella bakterisi tespit edildi.

Dünyaca ünlü çikolata üreticisi Ferrero'nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde Salmonella bakterisi tespit edildi. Avrupa'nın 8 ayrı iülkesinde saptanan Salmonella bakterisine , ilk olarak 15 Aralık'ta Belçika'nın Arlon kentindeki fabrikada rastlandığı ortaya çıktı.

Şirket'ten yapılan açıklamaya göre, bakteri, çikolata ürünleri için hammadde içeren bir tank filtresinde tespit edildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Değerlendirme Kurumu'na (ECDC) göre, çoğunluğu küçük çocuklardan oluşan toplam 134 kişiye salmonella bakterisi bulaştığına ilişkin başvuru yapıldı.

Şirket'ten yapılan açıklamaya göre bakteriye, Arlon'da 15 Ocak'ta saptandığı bildirilirken, ilk başvuru, 7 Ocak'ta İngiltere'de yapılmıştı. Ferrero'nun, 15 Aralık'ta böyle bir iç kontrol sırasında salmonella bakterisini bulduğu ancak FAVV'a bu konuda bilgi vermediği iddia ediliyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre; Ferrero'dan yapılan açıklamaya göre, bakteri, çikolata ürünleri için hammadde içeren bir tank filtresinde tespit edildi.

Bunun üzerine içinde bakteri bulunan filtre kaldırıldı. O sırada fabrikada bulunan malzemeler ile çikolata ürünlerinin tedariki de durduruldu.

Ancak İtalya merkezli çikolata üreticisi, Avrupa'nın 8 ayrı ülkesinde çok sayıda insanın Belçika'da üretilen ürünleri yedikten sonra nasıl salmonella enfeksiyonuna yakalandığı sorusuna yanıt veremedi.

Şirket, konunun hala soruşturma aşamasında olduğunu belirtti.

Ferrero; İngiltere, Hollanda ve Belçika'nın da aralarında olduğu birçok ülkede, salmonella şüphesi içeren ürünleri geri çağırdı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Değerlendirme Kurumu'na (ECDC) göre, çoğunluğu küçük çocuklardan oluşan toplam 134 kişiye salmonella bakterisi bulaştığına ilişkin başvuru yapıldı.

Arlon'da 15 Ocak'ta saptanan bakteriye ilişkin ilk başvuru, 7 Ocak'ta İngiltere'de yapılmıştı.

Belçika Federal Gıda Güvenliği Ajansı (FAVV) kontrolleri artırdı.

Ajansa göre, gıda şirketleri rutin otomatik kontroller kapsamında numune incelemesi yapmak zorunda. Ferrero, 15 Aralık'ta böyle bir iç kontrol sırasında salmonella bakterisini buldu ancak FAVV'a bu konuda bilgi vermedi.

Ferrero Sözcüsü, VTM kanalına yaptığı açıklamada,"Yetkilileri bilgilendirmedik çünkü bu bir iç sorun olarak kaldı. Ne o gün ne de beş gün öncesinden üretilen tek bir ürün depolarımızdan çıkmadı" dedi.

Şu ana kadar İngiltere'de 63, Fransa'da 20, İrlanda'da 10, Almanya'da 4, İsveç'te 4, Hollanda'da 2, Norveç ve Lüksemburg'da 1'er ve Belçika'da 26 olası enfeksiyon tespit edildi.

Şirketin Salmonella şüphesiyle raflardan topladığı ürünler şunlar:

  • Kinder Surprise (bütün paketler)
  • Kinder Schokobons
  • Kinder Schokobons WHITE
  • Kinder Happy Moments
  • Kinder Mix Advent Calendar
  • Kinder Mix Peluche
  • Kinder Surprise Maxi

Öne Çıkanlar