Kimyasal silah kullanıldığına dair önerge ‘kişisel görüş’ gerekçesiyle iade edildi

Kimyasal silah kullanıldığına dair önerge ‘kişisel görüş’ gerekçesiyle iade edildi
Meclis Başkanı Şentop, HDP’li Uca’nın soru önergesinin ‘kişisel görüş’ taşıdığını iddia ederek iade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca’nın, kimyasal silah kullanımına dair Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi iade edildi. Uca’nın Federe Kürdistan Bölgesinde kimyasal silah kullanımına ilişkin verdiği soru önergesinin iade gerekçesinde, Meclis Başkanı Şentop tarafından TBMM İç Tüzük gerekçe gösterildi.

İade gerekçesinde 1 ve 3 numaralı sorularda "kişisel görüş" olduğu iddia edilerek, İç Tüzük 96’ıncı maddeye aykırı olduğu savunuldu.

‘KAYITLARA GEÇMESİ ENGELLENDİ’

HDP’li Uca, karara tepki göstererek, "Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un bu tutumu, seçilmiş bir milletvekilinin iradesini yok sayarak, gerçeklerin araştırılması ve kimyasal silah kullanıldığı iddialarının resmi kayıtlara geçmesinin engellenmesi dışında bir anlam taşımamaktadır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Batman Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Uca önerge gerekçesinde, "20 Ekim’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak’ta, aralarında aydın, yazar, parlamenter ve gazetecilerin bulunduğu 153 kişi Birleşmiş Milletlere ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Yönetim Komitesi’ne (OPCW) çağrıda bulunarak Türkiye'nin kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istemiştir" hatırlatmasında bulunmuştu.

Uca iddialara dair Oktay’a şu soruları yöneltmişti:

 "-Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında kimyasal silah kullandığına dair, basında yer alan iddialar doğru mudur?

-Savaş suçu kapsamına giren bu iddialarla ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

-Türkiye’nin taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ve Cenevre Protokolü’ne riayet edilmekte midir?

-Basında yer alan iddialar doğruysa kimyasal silah kullanımından sorumlu olanlar hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?" (MA)

Öne Çıkanlar