Kılıçdaroğlu: İlk yapacağımız iş israf kapılarını kapatmak

Kılıçdaroğlu: İlk yapacağımız iş israf kapılarını kapatmak
Düzce Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Temsilcileriyle bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldikleri takdirde devletteki bütün israf kapılarını kapatacaklarının sözünü verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düzce Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Temsilcileri Buluşması'nda konuştu.

''Bize bazen 'Altı benzemez' diyorlar'' diyen Kılıçdaroğlu, 6 partinin ortak ideallerde buluştuğunu dile getirerek iktidara gelecekleri zaman yapacaklarını sıraladı. ''İlk yapacağımız iş bir genelge ile devletteki bütün israf kapılarını kapatacağız. Niye 13 uçağım olacak benim bir tane yetmiyor mu?'' diyen Kılıçdaroğlu, ikinci olarak Stratejik Planlama Teşkilatı kuracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, üçüncü olarak da Merkez Bankası'nın başına hem iç hem dış piyasalarda güven verecek bir ismin getirileceğini belirtti.

''Türkiye'de bir yol ayrımına geldik'' sözleriyle konuşmasına son veren Kılıçdaroğlu, ''Bu memleket hepimizin memleketi. Bu memlekette hepimiz huzur içinde yaşamak istiyoruz. Her vatandaşın sorumluluğu var. Siyasi partiler takım tutar gibi tutulmaz.'' dedi.

'SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN KENDİ ÜLKELERİNE GİTMELERİ LAZIM'

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye o kadar çok kamplaştı ki kucaklaşmamız lazım. Onu ben 'helalleşmemiz lazım' diyerek ifade ettim. Türkiye'nin sorunlarını bilen insanlar var. Sorunların nasıl çözüleceği konusunda da oturup kafa yormak gerekiyor.

Türkiye'nin en güzel kentlerinden birisindeyiz. Yeşilin bütün tonlarını Düzce'de görmek mümkün. Bu doğaya sahip çıkmak lazım. Tekstil sektörü ve ağaç sanayinin burada geliştiğini biliyorum. Tarımın, fındığın bu bölge için önemini biliyorum. İki OSB var. Bu bölgelerde yeni yatırımların olduğunu biliyorum. Kamyon şoförlerinin sorunu var biliyorum.

Aramızda muhtar kardeşlerim var. Bizim bir numaralı sorunumuz demokrasidir. Demokrasinin olmadığı yerlerde insanlar düşüncelerini ifade edemezler. Biz kavgadan uzak durdukça her birimiz büyümeye, gelişmeye odaklanırsak yaratılan gelirin hakçı bölüşülmesine odaklanırsak bütün sorunları çözebiliriz.

Suriyeli kardeşlerimizin kendi ülkelerine gitmeleri lazım. Irkçılık yapmayacağız. Bu milletin alnına ırkçılık lekesini sürdürmeyeceğiz. Onları özgür iradeleri ile göndereceğiz.

'HER MUHTARA BİR YARDIMCI VERECEĞİM'

Demokrasi tabandan başlayarak yukarı doğru büyütmemiz lazım. Muhtarlık kurumunu güçlendirmemiz lazım. Muhtar diplerde bir yerde duruyor. Arayanı, soranı yok. Tarihe bağlıysan muhtarlık kurumuna bağlı olacaksın. Milletvekili seçiminden önce muhtarlık seçimi yapılmış bu topraklarda. Muhtarlık kurumunun güçlü olmasını istiyorsanız sizin kanun teklifinizi reddeden partilere oy vermeyeceksiniz.

Sizin niye birleşik oy pusulanız yok? Bu muhtarlık kurumuna değer vermememin sonucu. Ben her bir muhtara yardımcı personel verilmesini söyledim. 10 milyon işsizimiz var. Kıyameti kopardılar. Her muhtara bir yardımcı vereceğim. Siz kapattığınızda kimse yok orada? Neden yok? Birisinin orda olması lazım.

'TÜRKİYE MUHTARLAR BİRLİĞİ'NİN KURULMASI LAZIM'

Muhtara yetkiyi verir, sosyal yardımları da muhtar eliyle dağıtırsanız o zaman o yardımlar gerçek anlamda fakire fukaraya gitmiş olur. Belediye Meclis toplantılarına sizi almazlar. Belediye Meclis'i toplantılarına mahallenizle ilgili bir karar alınıyorsa o toplantıya muhtar mutlaka katılarak söz ve oy sahibi olmalı. İradenin dışına itilmemeli. İmar, sorunlar, çözümler olmak üzere belediye meclis toplantılarına katılmalı. İzin alır, hastalandığınızda maaşınız kesiliyor. Niçin milletvekilinin kesilmiyor ama.

Mademki siz de seçimle geliyorsunuz aynı hakkınızın olması lazım. Muhtarlık kamu kurumu olarak tanınmıyor bu yüzden belediyelerle aynı projelere dahil olamıyor. Bunun düzeltilmesi.

Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması lazım. Muhtarlık kurumu güçlü olursa hem muhtarlık kurumu ve demokrasimiz güçlü olur.

'İLK YAPACAĞIMIZ İŞ BİR GENELGE İLE DEVLETTEKİ BÜTÜN İSRAF KAPILARINI KAPATACAĞIZ'

'Şu CHP hep eleştirir hiç önermez' derler. Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Sesi duyulmayanların sesi olduk.

'İyi de gelince ne yapacaksınız' diye sorabilirsiniz. Bize bazen 'Altı benzemez' diyorlar. Evet doğru 6 ayrı partiyiz ama altımız insan hakları, demokrasi, sosyal devlet konusunda aynı şeyi düşünüyoruz. Her insan 6'lı masaya baktığında kendisinden bir parçayı orada görüyor.

İlk yapacağımız iş bir genelge ile devletteki bütün israf kapılarını kapatacağız. Niye 13 uçağım olacak benim bir tane yetmiyor mu? Daha buna benzer dünya kadar israf var, bunları önleyeceksin kuralını koyacaksın. Bakanlık binasını boşaltıp gidip kiraya çıkıyorlar. Niye kiraya çıkıyorsun sen?

Devletin bütün bilgilerine sahip olmadan karar alamazsınız. Bir Stratejik Planlama Teşkilatı kuracağız.

Fiyat istikrarını korumakla kim sorumlu? Merkez Bankası. Türkiye'de fiyat istikrarı var mı? Yarın sabah hangi ürünün kaç lira olacağını kimse bilmiyor. Yarın sabah doların kaç liraya çıkacağını kimse bilmiyor. Hiç kimse önünü göremiyor. Sorumlu olan kurum hiçbir şey yapmıyor, eli kolu bağlanmış.

Yapacağımız önemli üçüncü iş ise Merkez Bankası'nın başına hem iç hem dış piyasalarda güven verecek bir ismi getireceğiz. Bir arkeologun Merkez Bankası'nda ne işi var? Ne işi var emekli milletvekillerin, güreşçilerin bankaların yönetim kurullarında?

'SİZE SÖZÜM, ÖNCE BU BEŞLİ ÇETEYİ SAF DIŞI BIRAKACAĞIM'

Ekonomik Sosyal Konsey'de sorunu yaşayan tarafları çağırır sorunu yaşayan insanı dinlersiniz. Bir anayasal kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey işler hale gelecek.

Geleceği ipotek altına alınan bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Torunlarınızın geleceği de ipotek altında. Yap İşlet Devret Kamu Özel İşbirliği. Dolar, Euro bazında garanti veriyorsunuz milliyetçi geçiniyorsunuz, Türk Lirası'nı çöpe atıyorsunuz. Size sözüm söz. Allah nasip eder geldiğimizde göreceksiniz önce bu beşli çeteyi saf dışı bırakacağım. Devletin ciddi, güzel yönetilmesi lazım. Olmadığı zaman bugünkü sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz.

'KAMU İHALE KURUMU YENİDEN YAPILANDIRILACAK'

Mahkemeye başvurdular Kılıçdaroğlu 5'li çete demesin diye. Fakirin fukaranın hakkını savunmayacak mıyız? Yolcunun olmadığı havalimanına 2042 yılına kadar garanti vermişsin. Açsam yemek yerim sonra yemeğe giderim. Bunlar toplumu aç bıraktı eğlenmeye gittiler. Kamu İhale Kurumu yeniden yapılandırılacak. Önce işi veriyorsun sonra ihale yapıyorsun böyle iş olur mu? Bunları değiştireceğiz.

'TÜRKİYE'DE BİR YOL AYRIMINA GELDİK'

Devlet yönetmek aslında çok kolay bir iştir. Dünyanın en kolay işlerinden biridir. Diyeceksiniz ki 'Nasıl olur?' Devlette herkesin görevi kanunla belirlenmiştir. Liyakat sistemini bozarsanız devlette çürüme başlar o zaman. Orta direği güçlendirmeniz lazım.

Türkiye'de bir yol ayrımına geldik. Bu memleket hepimizin memleketi. Bu memlekette hepimiz huzur içinde yaşamak istiyoruz. Her vatandaşın sorumluluğu var. Siyasi partiler takım tutar gibi tutulmaz.''

Öne Çıkanlar