Kıdem tazminatı AKP'nin yeniden gündeminde

Kıdem tazminatı AKP'nin yeniden gündeminde
'Ekonomik Reform Paketi'nde kıdem tazminatı tekrar gündeme alındı.

İlk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Orta Vadeli Planı’na dahil edilen tepkiler üzerine geri çekilen kıdem tazminatı bu kez AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ‘Ekonomik Reform Paketi’ne dahil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın "İstiklalden İstikbale" sloganıyla hazırladığı ‘Ekonomi Reformları Tanıtım Kitapçığı’ nın ‘istihdam’ bölümünde, kıdem tazminatı da yer aldı. Bu bölümde ‘yeni nesil çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılacağı’ vurgusu yapılırken ‘uzaktan çalışma’ mevzuatının, yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edileceği belirtildi. Ayrıca ‘kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık ücretli izni hak etme süresi ve kıdem tazminatına hak kazanma sürelerinin yasada açıkça belirtilmesine yönelik düzenleme yapılacağı’ kaydedildi. 

Kısmi süreli çalışma İş Yasası’nda, "İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda, sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir deniliyor. Kısmi süreli çalışan işçinin "ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatları, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak" ödeniyor. İşçi ile işveren arasındaki sözleşme belirli" veya belirsiz süreli yapılıyor. Bunlar çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmi süreli olabiliyor. Çalışma yaşamında aslolan ise belirsiz süreli sözleşme. Burada işçi, 1 yıllık çalışmasına karşılık 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Belirli süreli ise adından da anlaşıldığı gibi işçi ile işveren arasında belirli bir süre için imzalanıyor. Süre, işe göre belirleniyor. İş bitiminde sözleşme de kendiliğinden sona erdiği için işçinin kıdem tazminatı alabilmesi çok zor.

Kısmi süreli çalıştırılan işçi ile imzalanan sözleşmeler de çoğunlukla belirli süreli oluyor. Bu işçiler tam zamanlı işçiye göre daha az görev yapacağı için alacağı ücret de ödense bile kıdem tazminatı da düşecek. İktidar genç işsizliğini düşürebilmek için paket ile kısmi süreli çalışmayı yaygınlaştırmak istiyor. İktidarın yaygınlaştırmak istediği uzaktan çalışma da kıdem tazminatı başta olmak üzere işçinin mali ve sosyal hakları için sıkıntı yaratıyor. (Cumhuriyet)

Öne Çıkanlar