KESK: İşsiz kadın sayısı yüzde 52 arttı

KESK: İşsiz kadın sayısı yüzde 52 arttı
KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu Dönem Sözcüsü İlkay Ersus, Türkiye’de işsiz kadın sayısının yüzde 52 arttığını ve 2 milyona yaklaştığını belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeleri Kadın Platformu, ekonomik kriz, zam ve nafaka hakkına ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 5 No’lu Şube önünde basın açıklaması düzenledi. "Krize, yoksulluğa, zamlara, nafaka hakkı gaspına ve emek sömürüsüne karşı birlikte mücadeleye" yazılı pankartının açıldığı açıklamada "Erkekleri koruma, nafakama dokunma", Saraya değil kadınlara bütçe" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları atıldı.

‘2 MİLYONA YAKIN İŞSİZ KADIN VAR’

Açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu Dönem Sözcüsü İlkay Ersus, açlığın, yoksulluğun, zamların ve ölümlerin asıl sebebinin virüs değil patriyarkal kapitalist sistem olduğunu belirtti. Ersus, "Ekonomik kriz olanca hızıyla derinleşirken, en ağır biçimde yoksullaşanlar yine kadınlar. Son yıllarda yapılan araştırmaların sonucuna baktığımızda bunu en açık haliyle görebiliyoruz; İşgücü içerisindeki her 10 kadından yalnızca 3’ü çalışıyor. 2019 yılında 500 bin kadın ev içi bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrıldı. 12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi. Türkiye’de işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a kadar yüzde 52 arttı ve 2 milyona yaklaştı. 1 milyondan fazla kadın uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırılıyor" dedi.

‘ERKEKLER YÜZDE 8 DAHA FAZLA KAZANIYOR’

Türkiye’deki erkeklerin, kadınlardan yüzde 8 daha fazla kazandığı bilgisini veren Ersus, kadın işsizliği ve yoksulluğunun yanı sıra kadına yönelik şiddetin de aynı oranda arttığını ifade etti. Ersus, "Patriyarkaya, cinsiyetçi politikalara ve cezasızlığa ek olarak, işsizlik ve yoksulluk kadınları şiddet karşısında çok daha çaresiz bırakıyor. Pandeminin yükü en çok kadınların sırtına yüklenmiştir. Yoksulluk en çok kadın hayatını etkilemektedir" diye konuştu.

KADINLARIN NAFAKA HAKKINA DOKUNULMASIN

Kadınların nafaka hakkına dokunulmasını istemediklerinin altını çizen Ersus, "Nafaka miktarı, Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesi uyarınca nafaka yükümlüsünün mali gücü oranında belirlenir. Kadınların deneyimleri bize gösteriyor ki çoğunluğu yaklaşık aylık 300 TL yoksulluk nafakası almaktadır. Türkiye’de açlık sınırının 4 bin 13 TL olduğu düşünüldüğünde kadınların çalışmak yerine ömür boyu nafaka almayı tercih ettiği ya da kadınların nafaka alabilmek için 1 hafta evli kalıp boşandığı gibi argümanlar akıl dışı kalıyor" ifadelerini kullandı.

Ersus, KESK’li kadınlar adına taleplerini ise şöyle sıraladı:

"*Asgari ücret geçim ücreti olsun. Devlet tarafından elektrik, su, doğalgaz yardımı yapılsın.

*Kent yoksullarının bulunduğu mahallelerde yaşayan kadınların en önemli ihtiyacı olan hijyenik ped devlet tarafında ücretsiz karşılansın.

*Grevli, gerçek bir toplu sözleşme yasası yapılsın, kadınların görüşmelerde temsiliyeti sağlansın.

*ILO standartları ve kamu emekçisi kadınların fiziksel ve sosyal koşulları dikkate alınarak, çalışan hamile kadına doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilsin. Doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin ile süt izni kullananlar sosyal ve özlük hak kaybı yaşanmaması sağlansın.

*Kadınlara ve LGBTİ+lara uygulanan ayrımcılık, fiziksel cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve taciz, sözlü sataşma, ısrarlı takip ve dijital taciz son bulmalı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlansın.

*İstanbul Sözleşmesi’nin feshi iptal edilsin, sözleşmenin etkin bir biçimde uygulanması sağlansın.

*Kamuda toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlamak için cinsiyet eşitliği sağlayan mekanizmalar uygulansın.

*HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısı) ücretsiz olsun."

Ersus, konuşmasının sonunda tüm kamu emekçisi kadınları, ortak talepleri etrafında KESK’e bağlı sendikalarda örgütlenmeye ve mücadelelerini yükseltmeye çağırdı. (MA)

Öne Çıkanlar