KESK: Hakem değil fanatik taraftar

KESK: Hakem değil fanatik taraftar
KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, hükümetin yüzde 4+4 zam teklifini onaylayan Hakem Kurulu'nu 'fanatik taraftar' olarak nitelendirdi.

ARTI GERÇEK - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), memur maaşlarına yapılan yüzde 4+4'lük zamma tepki gösterdi. KESK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen KESK MYK'nın hedefinde emekçilere sefalet zammını dayatan hükümet, hükümetin zam teklifini olduğu gibi onaylan Hakem Kurulu ve 'yüzünü emekçilere değil Saray'a döndüğünü' belirttiği Memur Sen vardı.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TİS düzenini 'garabet bir sistem" olarak tanımlarken, 18 yıldır hiçbir görüşme sürecinin bu kadar dağınık, belirsiz ve pervasız yürütülmediğini belirtti.

Bir ay boyunca süren görüşmeler sürecinde dahi iğneden ipliğe zamlar geldiğini ve kamu emekçilerinin maaşlarının erdiğini söyleyen Gezen, on yılda reel gelirin yüzde 40 eridiğini, emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30'ları bulduğunu ifade etti. Kendileri masada bunları söylerken yetkili konfederasyon Memur Sen'in, masada KESK'in ve Türkiye Kamu Sen'in bulunmaması gerektiğini söylediğini anlatan Gezen, 1-15 Ağustos tarihleri arasındaki görüşmelerden dahi haberleri olmadığını kaydetti.

SEFALET ÜCRETİ SARAY TARAFINDAN BELİRLENDİ

Gezen, Memur Sen'e birlikte mücadele ve grev çağrısı yaptıklarını, ancak Memur Sen'in "Çalışma Bakanının asli unsur olmadığı anlaşılıyor, asıl yetkilinin devreye girmesini istiyoruz" diyerek yüzünü Saray'a döndüğüne dikkat çekti. Aysun Gezen, sefalet ücretinin ise bizzat Saray tarafından belirlendiğini söyledi.

HAKEM DEĞİL FANATİK TARAFTAR

Memur Sen'in üzerindeki üye baskısını azaltmak için Hakem Kurulu'na başvurduğunu belirten Gezen, ancak Hakem Kurulu'nun hükümetin teklifini olduğu gibi onayladığını hatırlatarak, ekledi: "Hakemlik fanatik taraftarlığa dönüşmüştür."

Hakem Heyeti'nin ayrıca 200'den fazla yeni talepten sadece 3'ünü kabul ettiğini ifade eden Gezen, arabulucu mekanizmalarının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini, kararlarının bağlayıcı olmaması ve grev hakkının engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Gezen, "Oysa mevcut Kurul hükümetin bir organı gibi tasarlanmış ve oluşturulmuştur. Bir noter işlevi görmektedir. Hükümetin atadığı üyelerden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kamu emekçilerinin temel taleplerinden ve ülke gerçekliklerinden tamamen uzak, hükümetin yönlendirmesiyle açıkladığı karar, Hakem Kurulu mekanizmasının iflası anlamına gelmektedir" dedi.

SİSTEM İFLAS ETMİŞTİR

Hakem Kurulu'nun kararının meşru ve hukuki olmadığını söyleyen KESK Eş Genel Başkanı, şöyle devam etti:

"Grevsiz, ILO sözleşmelerine uygun olmayan, her durumda hükümetin kararlarının çıkacağı mevcut toplu sözleşme düzeni ile geleceğimiz nokta buraya kadardır. Sistem iflas etmiştir. 4688 sayılı yasa mevta olmuştur."

KESK Eş Genel Başkanı Gezen, konuşmasını "Tüm kamu emekçilerini haklarına, taleplerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun için tüm konfederasyonlara ve sendikalara açık bir çağrıda bulunuyoruz" diye tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar