Uzmanlar değerlendirdi: Yeni ekonomi modeli dedikleri 1970'lere dönüşmüş

Uzmanlar değerlendirdi: Yeni ekonomi modeli dedikleri 1970'lere dönüşmüş
Şirketlerin TL ticari kredi kullanımlarına döviz bozma kuralı gelmesi, piyasada kısmi sermaye kontrolü olarak yorumlandı. 70'lerin kapalı kambiyo rejimine geri dönüş olarak nitelendirildi.

Yüksek enflasyona rağmen Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomik temellerden uzak bir para politikasıyla son 6 aydır faizi yüzde 14'te sabit tutma ısrarı, kamu kuruluşlarının hemen her gün yeni bir karar alarak döviz talebinin önüne geçmeyi sağlamasına yol açıyor.

Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK), piyasaların kapanması ve hafta sonu tatiline girmesiyle birlikte şirketlerin banka kredisi kullanımına ilişkin yeni düzenleme geldi. Karara göre döviz varlığının değeri 15 milyon TL'yi yani yaklaşık 880 bin doları aşan şirketler yeni dönemde TL cinsi ticari kredilere erişemeyecek.

Ekonomistler, para piyasalarında "sermaye kontrolü" endişelerini artıran bu düzenlemeyi, 1970'li yılların ekonomisine geri dönüş olarak nitelendirdi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, karara ilişkin paylaştığı mesajda, "Şirketlerin hesaplarında tasarruf amaçlı 1 milyon dolar bile tutmasına tahammül edemez hale düşmüşler. Yeni ekonomi modeli dedikleri 1970'lere dönüşmüş" ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU 16.48 LİRAYA KADAR GERİLEDİ

Bu karar sonrasında dolar piyasa kapanışının ardından 17.45 lira seviyelerinden 16.48 liraya kadar geriledi. Günlük düşüş bir anda yüzde 5'i buldu. Dolar sert düşüşün ardından dün serbest piyasada 16.92 liranın üzerine tırmandı. BDDK'nın kararına göre şirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK'nın getirdiği sınır kadar döviz varlığına sahip olmak zorunda.

Sınır ise şirketlerin döviz varlıklarının 15 milyon TL'yi aşmaması. Eğer 15 milyon TL'yi aşıyor veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10'undan fazla dövizi varsa bu şirketler TL kredi kullanamayacak. 15 milyon TL'yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek.

BU KARARLA KAMBİYO REJİMİNE GİRDİK

Sözcü gazetesinde yer alan habere görei eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, "Çok sığ bir politika" olarak değerlendirdiği bu kararın arkasındaki fotoğrafı şöyle yorumladı:

"Türkiye bugün itibarıyla şirketler açısından serbest piyasa ekonomisinden çıkarak, kambiyo kontrolüne girmiştir. 1970'ler Türkiye'sine geri döndük. Ama bir fark var: 1970'ler de küresel ekonomi çok cılızdı… Hızla dünya küresel ekonomi sisteminden kopuyoruz."

Söylemez karardan sonra, piyasalar kapalıyken döviz kurlarında yaşanan gerilemeyi ise "Manipülatif amaçlı olabilecek arka kapı döviz satışlarından kaynaklanıyor olabilir" şeklinde değerlendirdi. Söylemez düzenlemenin döviz talebini düşürmek yerine piyasaları daha da tedirgin etme etkisi olduğunu vurguladı.

KOBİ'LER VE BÜYÜKLERİN İLK TEPKİSİ ÖNEMLİ

Hafta başında döviz kurlarında hareketin yukarı yönlü olacağını, 17.20 lira üzeri seviyelere yöneleceğini öngören ekonomist Güldem Atabay, hedefte olan KOBİ'ler ve büyük şirketlerin ilk tepkisinin önemli olduğuna işaret etti.

Atabay, "Kamu yine müdahale ederse ki edecektir, sadece geciktirir. Yine rezerv yakmış oluruz. Şirketler BDDK kararına kısa vadede işlerini döndürmek için uyum sağlamaya çalışırlarsa 17 lira ve üzeri beklediğimiz hareket gecikebilir. Ancak eldeki dövizin iyice ülke ve sistem dışına taşınmasıya sonuçlanır" dedi.

Döviz piyasalarının cuma akşamı BDDK kararına fazla tepki verdiğini belirten Investing.com analisti Şenay Şerefoğlu ise yüksek enflasyon ortamında kurdaki düşüşün devam edemeyeceğini, dolarda 16.40 lira altında hareket için daha fazla müdahale gerektiğini söyledi. Yakında yeni seviyeler görüleceğini öngören Şerefoğlu şimdilik dolarda 16.40-17.15 arası bir hareket beklenebileceğini kaydetti.

Öne Çıkanlar