Kerim Rota: Ülkede stokçuluk değil, kötü paradan kurtulma paniği var

Kerim Rota: Ülkede stokçuluk değil, kötü paradan kurtulma paniği var
Artı Gerçek’in YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu “Ya Sorulmasaydı?”programının bu haftaki konuğu, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota oldu.

ARTI GERÇEK- Artı Gerçek’in YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu "Ya Sorulmasaydı?" programının bu haftaki konuğu, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota oldu. Rota, "Aslında şu anda marketlerde, bakkallarda gördüğümüz fiyatlar, henüz Türk lirasındaki değer kaybının tamamını yansıtmıyor" dedi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Artı Gerçek TV’nin YouTube kanalında yayınlanan "Canan Kaya ile Ya Sorulmasaydı?" programına konuk oldu. Programda, ekonomideki kötü gidişatı yorumlayan Rota, Gelecek partisinin çözüm önerilerine de değindi.

‘ENFLASYON-KUR SARMALININ HENÜZ BAŞINDAYIZ’

Enflasyon rakamlarındaki artışla ilgili konuşan Rota, şu ifadeleri kullandı:

"Aslında bugün market raflarında gördüğümüz fiyatlar, henüz Türk lirasındaki son değer kaybının hepsini yansıtmış durumda değil. Tahminen söylüyorum: 10-11 civarındaki bir dolar kuruna göre endekslenmiş fiyatlarla yaşıyoruz hâlâ. Ama bunun üzerinde yüzde 25’lik daha bir değer kaybı geldi. Bir enflasyon-kur sarmalının henüz başında olduğumuzu söyleyebilirim. Bize dayatılan yeni modelin en azından ne içerdiğini artık biliyoruz. Türk lirasının sürekli değer kaybettiği, bu değer kaybına karşı enflasyonun yükseldiği ama enflasyon yükselirken de yılda bir yapılan maaş artışıyla da ücretli kesimlerin ezilmesine engel olunmak için tasarlanmış bir dönem. Ancak ben reel ücretlerin gerilemesinden başka bir şey görmüyorum bu modelde."

‘STOKÇULUK DEĞİL, KÖTÜ PARADAN KURTULMA PANİĞİ VAR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her konuşmasında "mücadele edeceğiz" dediği stokçulukla ilgili de konuşan Rota, "Özellikle de temel gıda maddelerinde stokçuluk eğilimi var" dedi ve şöyle konuştu:

"Son 3 haftadır stok yapma eğiliminin arttığını gözlemliyoruz. En sade vatandaştan başlayarak, hammadde almak isteyen sanayicisine kadar her kesimde aslında bir stokçuluk değil de büyük bir panik var. Kötü paradan kurtulma paniği bu. Türk lirasını kötü para haline getiren de bu hükümet. Üzerine bir de Sayın Cumhurbaşkanı "Faizler düşmeye devam edecek" dedi. O zaman vatandaşınıza "Siz paranızı Türk lirasında tuttuğunuz sürece, reel alım gücünüzü kaybedeceksiniz" demiş oluyorsunuz."

'TÜRKİYE’NİN İTİBAR AÇIĞI SORUNU VAR'

Rota, Gelecek Partisi’nin ekonomik krize yönelik çözüm önerilerini ise şöyle özetledi:

"Yaklaşık iki hafta önce düzenlediğimiz basın toplantısında 61 maddeden oluşan bir çözüm önerisi paketi sunduk. İlginç bir şekilde bu 61 maddenin içerisinde faiz artırımı önerisi yok. Bu 61 maddeden 21’i yapılsa, Türkiye’nin faiz artırmadan bu kaostan çıkma şansı hala var. Aslında Türkiye’nin sorununun faiz indirip yükseltmekten daha çok itibar açığı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin bütçe açığı ve cari açığı da var. Ama cari açığı kapatmak için itibar açığı yaratırsanız işe yarayan bir şey olmuyor. O yüzden bizim önerimiz Türkiye’nin itibar açığını kapatacak adımların atılmasıdır."

Öne Çıkanlar