Kerim Rota: Nebati de Kavcıoğlu da gidici; geldiğimizde vergiyi tabana değil tavana yayacağız

Kerim Rota: Nebati de Kavcıoğlu da gidici; geldiğimizde vergiyi tabana değil tavana yayacağız
Gündemin Gerçekleri’nde konuğum Gelecek Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı Kerim Rota ile ekonomi gündemini, gidici-gelici bakanları konuştuk.

Bilgehan UÇAK


Yürütmenin tek elde toplandığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karar verme sürecinin çok daha hızlı olacağı, ülkeyi koalisyon belirsizliğine mahkum etmeyeceği gibi sözlerle anlatıldıysa da henüz muhalefeti bir araya getirmekten başka pek bir işe yaramamış gibi gözüküyor.

Bütün veriler de 90’lara döndük. Hatta "faiz sebep, enflasyon sonuç" tezinin sonucu olarak kurlar ve enflasyon o kadar yükseldi ki asgari ücrette yılda birden fazla artış yapılması bile konuşulur oldu. 

Meşhur tabiri yinelersek, nereden nereye… 2023’te 1.5 trilyon dolarlık ekonomi olacakken geldiğimiz yerde 500 liralık banknotların çıkıp çıkmayacağını konuşuyoruz.

SİSTEM İNSAN ÖĞÜTÜYOR

Bu sistem aynı zamanda değirmen gibi insan öğütmesiyle dikkat çekiyor. Esas karar verici olmadıkları bilindiği halde ihale hep o insanlara kalıyor. Kim bu insanlar? TÜİK Başkanı, Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomi ile Hazine Maliye Bakanları. Sistem sürekli bu koltuklarda bir yenilenme ihtiyacı doğuruyor.

Son günlerde Ankara kulislerini çalkalayan haberlerden biri de "gözlerindeki ışıltı" ile bildiğimiz Bakan Nebati’nin görevden alınacağı ve yerine Mehmet Şimşek’in getirileceğiydi. 

NEBATİ GİDİYOR MU?

Gene kulisten sızanlara göre Şimşek bağımsızlık verilmeyeceği için görevi kabul etmemiş. Haberin kaynağı bu konuları iyi bilen tecrübeli gazeteci Erdal Sağlam olunca herkesi "acaba bir sabah uyanınca Nebati ile aynı anda yeni bakanı öğrenir miyiz" merakı sardı.

Tabii bu belirsizlik ortamı hayat pahalılığının da temel sebebi. Şimdilerde bunlara bir de Ukrayna-Rusya savaşında ötürü dış etkenler eklenince Türkiye ekonomi yönetiminde iyice içinden çıkılamaz bir yere geldi. Etten tahıla, sigaradan kiralara gün geçmiyor ki bir ürünün fiyatı yerinde kalsın.

Gelecek Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı Kerim Rota ile bütün bu konuları konuştuk. Kerim Rota, Erdal Sağlam’ın iddialarını değerlendirirken bu duyumlara güvendiğini, Nebati’nin bakanlıktaki ömrünün muhtemelen çok olmadığını düşündüğünü ifade etti. 

Benzer bir şeyi Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu için de söyleyen Rota, çalıştığı iki bakanla da anlaşamayan Kavcıoğlu’nun üçüncü bakanla çalışmasının çok zor olduğunu belirtti.

CEHALET ÜRÜNÜ AÇIKLAMALAR

Nebati’nin Cannes’daki "siz yeter ki gelin, arkadam Cumhurbaşkanı var, gerekirse bürokrasiyi alaşağı ederiz," açıklamalarını "büyük bir cehalet ürünü" olarak değerlendiren Kerim Rota, hukukun dışlandığı bir yere yabancı sermaye gelmesinin mümkün olmadığını hatırlattı. Kerim Rota, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında üç aylık vadelerin sonuna gelmeye başladığımızı ve bu uygulamanın Hazine’ye ne kadar büyük bir yük getireceğini de yeni açılan Çanakkale Köprüsünün maliyeti üstünden örneklendirdi. 

Nebati’nin KKM ilk açıklanırken "en kötü senaryoda bile bütçeye yok getirmeyecek," dediğini hatırlatan Rota, en kötü senaryonun çok büyük getireceğini ama şu anki halde bile bütçeye ciddi yük bindirildiğini ifade etti.

TABANA DEĞİL TAVANA 

"Vergiyi tabana değil tavana yayacağız," diyen Rota, sosyal adalet temelli bir ekonomi anlayışının yerleştirilmesinin zaruri olduğunu belirtirken Türkiye’nin akılcı politikalarla iki sene içinde ekonomisini toparlayabileceğini de söyledi.

Bu yüksek enflasyon ortamında gayrimenkuldeki iki senedeki artışın bundan önceki on senede gerçekleştiğinin altını çizen Kerim Rota, bugünkü şartlar altında gençlerin geleceklerine dair hayal dahi kurmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar