Kerim Rota, Merkez Bankası'ndaki 130 milyar liralık değişimi anlattı

Kerim Rota, Merkez Bankası'ndaki 130 milyar liralık değişimi anlattı
Rota, “Merkez Bankasında Naci Ağbal olsaydı böyle bir şey yapmazdı. Dahası, Ağustos ayındaki Şahap Kavcıoğlu bile yapmazdı” dedi.

Bilgehan Uçak’ın +GerçekTV’de hazırlayıp sunduğu "Gündemin Gerçekleri" programında konuğu Gelecek Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı Kerim Rota’ydı. Merkez Bankası’nın bilançosundaki pozitif yönde 130 milyar liralık değişimin nasıl yapıldığını anlatan Kerim Rota, çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Merkez Bankasında Naci Ağbal olsaydı böyle bir şey yapmazdı. Dahası, ağustos ayındaki Şahap Kavcıoğlu bile yapmazdı" dedi.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının psikolojik açıdan olumlu bir etki yaptığını söyleyen Rota, bu hesaplara geçenlerin döviz yerine daha çok TL hesabı sahipleri olduğunu iddia etti.

Enflasyonun önüne geçilmesinin önemine değinen Rota, "üç sene üst üste yüzde beş hedefini tutturmamız gerekiyor," diyerek hedefini de açıkladı. Asgari ücret tartışmalarına da dikkat çeken Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı, asgari ücretin 500 dolar civarında olması gerektiğini söyledi. Rota, öncelikli hedefin ise bu ücretle geçinen yüzde 43’lük kesimin en azından 20’lere çekilmesi olduğunun da altını çizdi.  

İhracatçıların Merkez Bankasına yüzde 25’lik pay vermesine dair getirilen düzenlemenin detaylarına giren Rota, programda bunun ithalatçı ve ihracatçılar açısından neye yol açacağını da anlattı. 

Kerim Rota, muhalefet partilerinin hukuk gibi ekonominin temel konularında da mutabık olduğunu söylerken "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Modelinden" sonra ekonomi alanında da bir araya gelindiğinin ipuçlarını verdi.

Cumhurbaşkanı’nın "Sokakları çıkanları önümüze katarız," söylemini tasvip etmediğini belirten Kerim Rota, sokağa çıkmanın anayasal bir hak olduğunu, kimseden izin almaya gerek görülmeyeceğini ama asla sokakları provoke edecek bir tuzağa düşmeyeceklerini de vurguladı.

Öne Çıkanlar