Kerestecioğlu'ndan Kobanê ve Gezi davaları değerlendirmesi: Komediyi izlemek zorunda değiliz

Kerestecioğlu'ndan Kobanê ve Gezi davaları değerlendirmesi: Komediyi izlemek zorunda değiliz
Kobanê Davası ile cezalarla sonuçlanan Gezi Davasına dair açıklama yapan hukukçular, bu davalarla Türkiye halklarına bir mesaj verildiğini belirterek, bu mesajı 'almayacağız' dediler.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nda yaşananlar ile Gezi Davası’nda yargılananlara verilen cezalara ilişkin Taksim’de bulunan bir otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, ÖHD İstanbul Eşbaşkanları Esra Erin ile Gürkan İstekli’nin yanı sıra Kobanê Davası avukatları ile hukuk örgütü temsilcileri de katıldı.

ÖHD İstanbul Şube yönetiminden avukat Gürkan İstekli, Kobanê Davası’nın tüm hukuksuzluklarıyla devam etmekte olduğunu belirttikten sonra katılımcılara söz verdi. 

‘KÜRT HALKI KUMPAS DAVALARININ CANLI TANIĞIDIR’

Kobanê Davası avukatlarından ve HDP PM üyesi Atilla Bahçıvan, davada yaşananlara dikkati çekti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anarak sözlerine başlayan Atilla, Türkiye tarihinde yaşanan kumpas davaları hatırlattı. Bahçıvan, "Kürt halkı kumpas davalarının canlı tanığıdır. Gezi davası bu kumpasların açığa çıktığı bir dava. Kobanê ve Gezi davasının benzeştiği durumlar var. Gezi davasında mahkeme üyelerden birinin AKP vekil adayı olduğu açığa çıktı ve arkadaşlarımıza cezalar verildi" dedi.  

‘BAHTİYAR ÇOLAK ÇETE MENSUBU’

Kobanê davası mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın kriminal suçlara bulaştığına dikkati çeken Bahçıvan, "Bu ilginç bir isimdi. Dava dosyasını bir hafta içinde okuduğunu iddia eden bir mahkeme başkanıydı. O dönem hem yargılanan arkadaşlarımız hem müdafileri olan bizlerin tüm itirazları reddedildi. İlk oturumda arkadaşlarımıza söz verilmeden yargılamaya geçilmişti. Reddi hakim talebimiz reddedildi. Kobanê Kumpas davasının savcı tarafından değil AKP-MHP tarafından hazırlanmıştı demiştik. Ki iddianame çıktıktan sonra duyurusu 18 dakikada MHP’li twitter sayfalarında paylaşıldı. Bu iddianame ya MHP Genel Merkezinde hazırlandı ya da onlarla paylaşıldı. Biz bunu mahkemeyle paylaştık. Bahtiyar Çolak’ın bir çete mensubu olduğu ortaya çıktı. Bu çetenin MHP Genel Başkanını ve Süleyman Soylu’yu referans aldığını görüyoruz" diye belirtti. 

‘GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEDİ’

Bahtiyar Çolak’ın görevden alınma bilgisinin kendilerine verilmediğini vurgulayan Bahçıvan, mahkeme başkanının kendilerine "Bahtiyar bey burnundan ameliyat oldu. Ne zaman geleceği belli değil" yanıtını verdiğini ve daha sonra bu yanıtı veren başkanın mahkeme başkanı olarak atandığını kaydetti. "Gözümüzün içine baka baka yalan söyledi. Tıpkı Gezi davasında AKP’li mahkeme üyesinin gözümüze baktığı gibi. Şu an yürütülen süreç şaibelidir" diyen Atilla, daha sonra yeni mahkeme başkanının yürüttüğü süreçte davada yaşanan hukuksuzlukları tek tek saydı.

‘MUHALİF SİYASET SUÇ YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Adalet İçin Hukukçular grubundan avukat Özgür Urfa da "Türkiye’nin yargı pratiği, siyaset ile yargı arasındaki ilişki birbiriyle bağlantılı. Yargı iktidarın aparatıdır. 50 yıl önce de bu böyleydi. Türkiye’de muhalif siyaset yapmak suç haline getirilmeye çalışılıyor. Gazi, Kobanê ve HDP kapatma davasında bizler bunu gördük. Barışçıl toplanmanın tamamı suç olarak görülmeye çalışılıyor. İktidarın politikalarına karşı çıkıldığında savcı ve hakimler eliyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Hükümeti istifaya davet etmek meşru ve yasal bir haktır. Bütün bu dosyalarda siyaset yapmayın, hükümete karşı çıkarsanız sonunuz böyle olur mesajı veriliyor. Davalardaki hukuksuzlukları sayarsak burada aylarca bitmez. Hiç kimseye siyaset yapma alanı bırakılmamaya çalışılıyor. Siyaset yapmaya çalışanlar da kolluk ve yargı aracılığıyla yargılanıyor. Siyaset yapmak bir haktır, barışçıl yollarla yapılan siyaset kriminalize edilemez demek gerekiyor" diye konuştu.

Demokrasi İçin Hukukçular üyesi Mustafa Söğütlü de bugünün 2’nci Dünya Savaşı’nın bitiş yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, faşizmin artıklarının Gezi ve Kobanê davasında halen yaşadığını söyledi. Mustafa, davaların takipçisi olacaklarını ve dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

‘GERÇEK KOBANÊ DAVASINI BİZ AÇACAĞIZ’

Daha sonra konuşan HDP milletvekili Oya Ersoy, "Gerçek Kobanê davası daha açılmadı, onu biz açacağız. IŞİD’e kapıları açan, sokağa dökülen milyonların üzerine paramiliter güçleri sürenleri açığa çıkarıp yargı önüne çıkaracağız. İşte o gerçek Kobanê davası olacak. Bu ülkede yargı hiçbir zaman bağımsız değildi ama hiçbir zaman enstrüman haline getirilmemişti" diyerek Gezi ve Kobanê davalarına dikkati çekti. Ersoy, bu davaların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın korkusu sonucu yıllar sonra açıldığını hatırlatarak, "Kobanê davasıyla Kürt halkının siyasi temsilcilerini yargılıyorlar. Bu korkunun bir yansımasıdır. Hep birlikte bu ülkenin diktatörlükle yürütülmesine izin vermeyeceğiz. Eşitlikten, özgürlükten yana olanlar bu davaya taraf olmalılardır" çağrısında bulundu.

‘KOMEDİ İZLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ’

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini belirterek, yargının araçsallaştığını vurguladı. "Bir komediyi izlemek zorunda değiliz" diyen Filiz, Kobanê ve Gezi davasında yaşananlar ve verilen cezalara işaret etti. Bunların kumpas davaları olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, hukuk örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu. Gezi Davasına ilişkin de değerlendirmelerini sürdüren Kerestecioğlu, "Daha özgür ve demokratik bir Türkiye için hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

‘HALKLARIN TALEPLERİ YARGILANIYOR’

Daha sonra tekrar söz alan Gürkan İstekli, Kobanê davasında yargılananın Kürt halkının talepleri olduğunu ve Kürt halkından intikam alındığını, Gezi davasıyla da Türkiye halklarının adalet, eşitlik ve özgürlük talebinin yargılandığının altını çizdi. Sürecin takipçisi olacaklarını dile getiren İstekli, şunları söyledi: "İktidarın, hükümetin bizi bu yargılamalarla, ağır cezalarla vermeye çalıştığı mesajı almadığımızı, almayacağımızı buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz."

Toplantı yapılan konuşmaların ardından sona erdi. (MA)

Öne Çıkanlar