Kemalbay: Açlık grevindeki tutukluların talepleri karşılansın

Kemalbay: Açlık grevindeki tutukluların talepleri karşılansın
Cezaevinde 55 gündür devam eden açlık grevine ilişkin cezaevi yönetimiyle görüşen HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, sorunların çözümü için taleplerin karşılanmasını istedi.

İzmir’de Buca Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kötü muamele ve baskılara karşı 28 Kasım'da başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi sürüyor.

28 Kasım'da ilk olarak Sinan Durmaz, Onur Yılmaz, Abdullah Günay, Sabah Dayan, Ozan Alpkaya, Halis Dağhan, Sertaç Kılıçarslan ve Kenan Yıldızbakan’ın başlattığı açlık grevi eylemi 55’nci gününe girerken, 27 Aralık'ta Mahir Çakır, Şaban Sıdal, İbrahim Tikan açlık grevi eylemine dahil oldu. Daha sonra iki tutuklunun daha açlık grevine girmesiyle birlikte sayı 13’e yükseldi. 
 
Devam eden açlık grevleriyle ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, cezaevi yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirdi. 17 Ocak günü gerçekleşen görüşmeye Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi Avukat Ali İhsan Bey de katıldı. Kemalbay ve Av. Bey, Cezaevi 2’inci Müdürü İsmail Akgül, bir görevli ve cezaevi psikoloğu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Cezaevi müdürü Haydar Ali Ak ise programı olduğunu söyleyerek toplantıya katılmadı. 
 
BAKANLIK TALİMATI 
 
Cezaevi yönetimiyle yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Kemalbay, "Mahpusların bir arada olma yönündeki talebin kabul edilmesinin hukuki gerekçelerini anlattık. Buna karşı cezaevi yönetimi Adalet Bakanlığı’ndan gelen talimatlar doğrultusunda uygulamaları devreye soktuklarını söyledi" dedi.
 
Açlık grevindeki tutukluların sağlık durumlarının iyi olmadığını aktaran Kemalbay, "Mahpusların farklı bloklara dağıtılması, adli ve FETO mahpusları ile aynı koridorlara açılan hücrelere konması, Kırıkkale’deki firar girişimi iddiasına dayandırılmakta ve Adalet Bakanlığı’ndan gelen yazılı talimatlar referans verilmektedir’ diye belirtti.
 
TALEPLER KARŞILANSIN
 

Görüşmede, tutukluların taleplerini bir kez daha cezaevi yönetimine ilettiklerini dile getiren Kemalbay, taleplerin karşılanmasını istedi. Kemalbay, "Çözüm için taleplerin müzakere edilmesi, aynı blokta tutulma talebinin karşılanması gerekir. Bu taleplerin hiç birisi siyasi talep olmadığı için çözüm de cezaevi yönetiminin elindedir. Birkaç gün süresince çözüm üretilmezse suç duyurularından Meclis gündemine taşımaya kadar her yola başvuracağız. Bunu cezaevi yönetimine de söyledik. Cezaevi yönetimi bu hafta bir görüşmenin olacağını söyledi. Açlık grevleri konusu çözülmez ise birkaç gün içerisinde Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve önergeler başta olmak üzere en üst seviyede konuyu gündeme taşıyacağız" dedi. 

Öne Çıkanlar