Kayyımlar emekçileri sürgün etti, belediyelere ithal bürokratlar yerleştirdi

Kayyımlar emekçileri sürgün etti, belediyelere ithal bürokratlar yerleştirdi
TÜM BEL-SEN Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının yıl dönümünde açıklama yaptı. Açıklamada kayyım sisteminin “politik” olduğu vurgulandı.

+GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  31 Mart 2019’da kazandığı belediyelere kayyım atandı. 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanması ile başlayan kayyım uygulaması sürüyor. Kayyım atamalarının yıl dönümü öncesi Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte basın açıklamaları yapılıyor.

KAYYIM UYGULAMASINA TEPKİ

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyım atamasının yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. TÜM BEL-SEN Şube binasında gerçekleşen toplantıda konuşan TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Sekreteri Ümit Ay, 2016’dan bu yana uygulanan kayyım uygulaması hakkında bilgiler verdi. İktidarın 2016 yılında darbe girişimini kendi lehine çevirerek yüzbinlerce emekçiyi KHK’lerle işinden ettiğini hatırlatan Ay, "Belediyelerde çalışmaya devam eden emekçilere mobbing uygulayıp yasalara aykırı bir şekilde görevden uzaklaştırma, disiplin soruşturmaları ve sürgünlerle kendilerine biat ettirmeye yönelik hukuk dışı yöntemler kullanmışlardır" ifadelerini kullandı.  

DAİRE BAŞKANLARI BAŞKA İLLERDEN

Kayyım atanan belediyelerde üst düzey bürokratların antidemokratik uygulamalarla hem emekçileri hem de bölge halkını hedef haline getirdiğini ifade eden Ay, "Kayyımların ve yönetici kadrosunun;  özellikle belediyelerde çalışan kadın personeller şahsında bütün emekçilerin üzerinde sözlü taciz olmak üzere ciddi bir mobing ve baskı söz konusudur. Özelde daha önce Diyarbakır’ı hiç görmemiş, başka şehirlerden atamayla gelip daire başkanlığı görevinde yer alan genelde ise kayyımın bütün bürokratları asıl amaçları ve pratikleri her gün biraz daha gün yüzüne çıkmıştır" dedi.

"GÖREVDEN ALINAN BÜROKRATLAR HALA MAAŞ AŞLIYOR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan bir önceki kayyım ve şürekâsının adeta usulsüz bir şekilde kadro verme, kişiye özel görevde yükselme sınavları açtığını hatırlatan Ay, "Hukuka aykırı bir şekilde müdürlük verme, mühendislik kadroları açma gibi mevzuat ve hukuk dışı uygulamalar gerçekleştirmek istemişlerdir. Bir önce ki kayyımın bürokratları başta Genel Sekreter Ayhan Kardan, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yücel, yine Çevre Koruma Daire Başkanı Necip Şeyban olmak üzere  kayyım tarafından görevden alınmalarına rağmen halen işe gelmeyip bu kadro üzerinden maaş aldıkları ve üst düzey bürokrat olarak bu kadrodan faydalanmak için 2 yıllık sürelerinin dolması için bir anlaşma söz konusudur. Bu ahlak dışı ve hukuksuz uygulamaları kabul etmiyoruz takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"KAYYIM ATAMALARI POLİTİKTİR"

Kayyım atamalarının politik olduğunu ifade eden Ay, şunları söyledi: "Bilindiği gibi anti demokratik uygulamalarla 2016 ve 2017 yılları arasında 677 ve 692 KHK ile yüzlerce belediye emekçisi ihraç edildi. Hızını alamayan kayyum zihniyeti 375 nolu KHK nin 35 maddesine göre haksız ve hukuksuz bir şekilde onlarca belediye emekçisini ihraç etti. Bu anti demokratik ve hukuk dışı uygulamalar genel itibariyle özellikle bölgede kültürel soykırım niteliğindedir.  Bir yandan KHK’lilerin seyahat, eğitim, seçme ve seçilme hakları gasp edildi. Birçok KHK’li halkın iradesiyle seçilmelerine rağmen belediye başkanı belediye meclis üyesi olması hukuk dışı ve sudan bahanelerle engellendi. Bu kültürel soykırım değil de nedir? Yetmedi güvenlik soruşturması arşiv kaydı, araştırması gibi bahanelerle kendilerine boyun eğmeyen biat etmeyen emekçiler ve bölge halkı kamu kurum ve kuruluşlarda çalıştırılması engellendi.  Hiçbir liyakat gözetmeksizin yandaş olmak, usulsüz ihale almak, yolsuzluk yapmak ve kamuda çalıştırılmak için yeterliydi. Yani her türlü kirliliği kendine mubah gören bu zihniyet tamda kayyum bürokratların vücut bulmuş halidir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz halkın iradesini gasp eden haksız ve hukuksuz bir şekilde yüzlerce emekçi arkadaşımızı ihraç eden uygulamaları asla kabul etmiyoruz. Bizler sendikalar, STK’ler ve Diyarbakır halkı olarak bu zihniyeti istemiyoruz."

KAYYIM UYGULAMASI 2016’DA BAŞLADI

Demokratik Bölgeler Partisi’nin 30 Mart 2014 seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 96’sına  2016 yılında gerçekleşen darbe girişiminin  kayyım atandı. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde kayyım atanan belediyelerden 3'ü büyükşehir, 5 il 45 ilçe 12'si belde olmak üzere 65 belediye bu kez Halkların Demokratik Partisi’nin  yönetimine geçti. Yüksek Seçim Kurulu tarafından  6 belediye eş başkanı ve 56 meclis üyesine mazbataları, "KHK’li" oldukları gerekçesiyle verilmedi. 

KAYYIMLAR ARKALARINDA BORÇ BIRAKTI
HDP’nin kazandığı belediyelerde kayyımların yarattığı tahribatla karşılaştı. Kayyımlar arkalarında milyonlarca liralık borç bırakmıştı.  HDP'li seçilmişler kayyımların lüks makam odalarını, yarattığı tahribatı ortaya koydu.  

İKİNCİ KAYYIM DÖNEMİ

Seçimlerin üzerinden 5 ay geçmeden, 19 Ağustos 2019’da ikinci kayyım dönemi yaşandı. İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye eş başkanları görevden alındı. Valiler, kaymakamlar seçilmişlerin yerine kayyım olarak atandı.  Birçok kentte kayyımlar protesto edildi. Oturma eylemleri yapıldı. Kayyım atamaları sürdü. 2 Ekim 2020’de Kars Belediyesi olmak üzere HDP’li 65 belediyeden 48’ine kayyım atanmış oldu.  Seçilmiş belediye eş başkanları, meclis üyeleri gizli tanık ifadeleri ve çeşitli suçlamalarla gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldı. Kayyım atamalarıyla 4 milyon 356 bin 819 kişinin iradesi gasp edildi.

Öne Çıkanlar