Kadınlara mobbing uygulayan kayyım belediye hakkında suç duyurusu

Kadınlara mobbing uygulayan kayyım belediye hakkında suç duyurusu
Kayyım yönetimindeki belediyelerde emekçilere yönelik baskılar sürüyor. Diyarbakır’da bir daire başkanı tarafından hakarete uğradığını ifade eden emekçi, suç duyurusunda bulundu.

Remzi BUDANCİR 


 +GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediyelere atanan kayyumların tepki çeken uygulamaları sürüyor. Kayyım yönetimindeki belediyelerde çalışan emekçiler baskı, sürgün ve mobbingle karşılaşıyor. Baskılara maruz kalan çalışanların çoğu daha önce kayyım tarafından işten atılan ve daha sonra mahkeme kararı ile geri dönenlerden oluşuyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi baskıların uygulandığı belediyelerden biri. Baskıların hedefinde ise Tümbel-Sen üyeleri.

BELEDİYE PERSONELİ GÖRDÜĞÜ BASKIYI SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Kayyım tarafından görevden atılan ve mahkemenin Yürütme Durdurma Kararı ile işe iade edilen Tüm Bel-Sen Şube Eş Bakanı Nihal Yanık, işe iade edilir edilmez baskılarla karşılaştı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanı tarafından hakarete uğradığını ifade eden Yanık, savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. 

POLİS BELEDİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILMASINA İZİN VERMEDİ

Yanık’ın işe başlar başlamaz bu uygulamalarla karşılaşmasına tepkiler gecikmedi. Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri kadınlar, bu durumu protesto etmek için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklamaya yaklaşık 15 kadın katılacaktı. Ancak sabah erken saatlerinde belediye önüne yüzlerce polis sevk edildi. Belediye önünde zırhlı araç, TOMA ve çevik kuvvet polislerin konuşlandıran polis, "Kamu binası önünde açıklama yapılamaz" gerekçesi ile belediye önünde açıklama yapmasını engelledi.

Uzun süren tartışmalar sonuç vermeyince alternatif yöntemler üzerinde görüşmeler yapıldı. En son belediyenin önünden geçen ana yolun diğer tarafında, belediye binasının görüneceği noktada açıklama yapılmasına izin verildi.

BAYSAL: PERSONEL HUKUKİ GEREKÇE OLMADAN AÇIĞA ALINIYOR

"Emekçilere yönelik uygulanan baskı ve sürgünleri derhal durdurun!" yazısının yer aldığı pankartı açan kadınlar,  basın açıklaması yaptı. Dicle Amed Kadın Platformu adına yapılan acıkmayı Tarım  Orkam-Sen Genel Sekreteri Serap Baysal okudu. Kayyım atanan belediyelerde dışardan atanan daire başkanlarının muhalif tüm kesimleri hedef haline getirdiğini ifade eden Serap Baysal, "Belediye emekçileri hiçbir hukuki gerekçesi olmadan açığa alınarak, sözleşmesi feshedilerek işten atılmaya hatta gözaltına alınmaya başlamıştır. Hiçbir yasa ve kanun tanımayan belediye yöneticileri gasp ettikleri makam koltuklarında hizmet için değil bölge halkını ve belediye emekçilerini aşağılayıcı küçümseyici bir tutumla ve kurumun tüm imkanlarını kendilerine seferber etmekle beraber bir çok yolsuzluk taciz vb yüz kızartıcı suçlarla kendilerini var etmektedirler. Kayyumların ve yönetici kadrosunun;  özellikle belediyelerde çalışan kadın personeller üzerinde sözlü taciz olmak üzere ciddi bir mobbing ve baskısı söz konusudur" dedi.

'DAİRE BAŞKANI KADIN PERSONELİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ'

Belediyede çalışan kadınlar unvanları dışında sürekli farklı birimlere, ya da ilçelere sürgün edildiğini hatırlatan Baysal, Tüm Bel-Sen Şube Eş Bakanı ve aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi personeli olan Nihal Yanık’ın yaşadıklarını örnek gösterdi. Yanık’ın kendi alanı olan teknik kadrosunda çalışmak istediğini, görevlendirildiği Arşiv Şube Biriminin kendisinin uzmanlık alanı olmadığını belirtmesi üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yücel’in hakaretlerine maruz kaldığını ifade eden Baysal, daire başkanının bu tutumunun "mahkeme kararını tanımama" olarak nitelendirdi. Kendi kadrosu olan alanda çalışmak istemesi üzerinde daire başkanı ayağa kalkarak Yanık’ın üzerine yürüdüğünü ifade eden Baysal, "Yücel ayağa kalkarak üstüne yürümüş, ‘haddini bil, sen personelsin, çık bu odadan bir daha da gelme’ diyerek aşağılayıcı küçümseyici bir dil kullanmıştır. Yüzlerce personelin maruz kaldığı bu tavır, tutum ve üsluba rağmen ihraç ya da sürgün  edilmek kaygısından ötürü hiç kimse ses çıkaramamaktadır" dedi.

'BELEDİYE BÜTÇESİNİ KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYOR'

Bahsi geçen şahsın teknik personelleri görev tanımı dışındaki birimlerde görevlendirerek makamı ve görevi kötüye kullandığını ifade eden Baysal, şunları söyledi: "İnsan Kaynakları Daire Başkanı usulsüz bir şekilde kadro verme, kişiye özel yükselme sınavları açmak, işe hizmet alımı olarak aldığı personelleri sözleşmeli kadrosuna alarak  hukuka aykırı bir şekilde Müdürlük verme, mühendislik kadroları açma ve yine Büyükşehir Belediyesine ait resmi araçla kendi memleketi olan Rize’ye yakınlarının taziyesine gitmekten çok iyi tanıyoruz . Kamu kurumlarının ve bu halka hizmet etmek için ayrılan bütçenin belediye yönetimi kadrosu tarafından kendi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullanmaları suçtur. Buradan bir kez daha söylüyoruz; bu kadar suç ve yolsuzluğa bulaşmış belediye yönetimi hiçbir emekçiye karşı bu tavır ve tutumla yaklaşamaz. Tüm Bel-Sen Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık belediye personeli kimliğinden öte bir kadındır. Ne Yanık ne de başka hiçbir kadın emekçiye karşı böylesi bir tutumu asla ve asla kabul etmediğimizi,  bu konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtmek istiyoruz." 
 

Öne Çıkanlar