Kayyım, ölen meclis üyesine IBAN gönderdi: Silinen su borçlarının faizini öde

Kayyım, ölen meclis üyesine IBAN gönderdi: Silinen su borçlarının faizini öde
Karara tepki gösteren görevden alınan Siirt Belediyesi Eş Başkanı Turhan 'Anlaşılan belediyeyi çok borçlandırmışlar, acil paraya ihtiyaçları var' dedi.

Siirt Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın haklarında "Neden su borçlarının gecikme faizini sildiniz?" soruşturması açtığı görevden alınan başkanlar Berivan Helen Işık ve Peyman Dara Turhan ile 23 Meclis üyesinden zararın tanzimini istedi. Paranın tanzimi istenen kişiler arasında 25 Ocak 2021’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden HDP’li Meclis üyesi Mehmet Zekeriya Çığır’ın da olması dikkat çekti.

Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre Vali Osman Hacıbektaşoğlu’nun kayyımlığıyla yönetilen Siirt Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Bülbül, 25 kişiye ihtarname çekerek 2 bin 413 abonenin 861 bin 956 TL’lik gecikme faizinin silinen 761 bin 908 TL’lik kısmını istedi. Bülbül ihtarname çektiği kişilere IBAN numarası da verdi ve 30 gün süre tanıdı.

Hayatını kaybeden meclis üyesi Mehmet Zekeriya Çığır

OCAK AYINDA ÖLEN MECLİS ÜYESİNE DE IBAN GÖNDERDİLER

Bülbül’in tebligat gönderdiği kişiler arasında 25 Ocak 2021’de kalp krizi geçirerek vefat eden HDP’li Meclis üyesi Mehmet Zekeriya Çığır da bulunuyor.

BELEDİYE EŞ BAŞKANI TURHAN: ANLAŞILAN ACİL PARAYA İHTİYAÇLARI VAR

HDP'nin görevden alınan Siirt Belediyesi Eş Başkanı Dara Turhan, Danıştay'a itirazda bulunduklarını hatırlatarak belediyenin kendilerinden silinen faizi tanzim etmeye çalışmasına tepki gösterdi.

"Siirt Belediyesi kayyım idaresi Danıştay'a yaptığımız itirazın sonucu beklemeden alel acele tebliğat çıkarmış" diyen Turhan, "Anlaşılan o ki Siirt Belediyesi’ni çok borçlandırmışlar, acil paraya ihtiyaçları var. Hukuki sürecin işlemesine dahi tahammülleri yok" dedi.

‘YETKİSİNİ AŞARAK, KENDİLERİNİ DANIŞTAY’IN YERİNE KOYDULAR’

Su borçlarının ödenmesine dair aldıkları Belediye Meclis kararına kendilerinin de uyduğunu söyleyen Turhan şöyle devam etti: "Aynı Meclis kararına istinaden kampanyalar düzenleyerek indirimli tahsilat yaptılar. Türkiye'de çok sayıda belediye kendi meclislerinde benzer kararlar alarak yaşama geçirdiler. Biz o zaman aldığımız kararla ödenmeyen su borçlarının tahsilatını kolaylaştırarak kamu yararıyla vatandaş memnuniyeti yarattık. Hukuki mevzuat gereği konunun gelişimi açısından muhattabımız Siirt Belediyesi değildir. Siirt Belediyesi yetki aşımı yaparak bu tebliğatla kendini Danıştay'ın yerine koymuştur."

NE OLMUŞTU?

Siirt Belediyesi Meclisi 3 Aralık 2019'da aldığı kararla 2 bin 413 su abonesinin 861 bin 956 TL tutarındaki su borcu faizinin yüzde 90'ına karşılık gelen 761 bin 908 TL'yi sildi.

Belediye meclisindeki AKP'li üyeler de ödenmeyen su faturalarına ilişkin faizlerin silinmesi kararına destek verdi. Ardından Siirt Belediyesi'ne 22 Mayıs 2020'de kayyım atandı.

4 Eylül 2020'de olayı öğrenerek araştırma yürüten Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, yurttaşların su borcunun faizinin silinmesinin kanunlara aykırı olduğunu, belediyelerin su alacaklarının gecikme zamlarının tamamının koşulsuz bir şekilde silinemeyeceğini, gecikme zammı oranlarını indirme ve artırma yetkisinin Cumhurbaşkanında olduğunu, bu konuda belediye meclisine herhangi bir görev veya yetki verilmediği belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan soruşturma izni istedi.

Soylu, 22 Şubat 2021'de Siirt Valiliği'ne soruşturma izni verdi. Eş başkanlar ve belediye meclis üyelerinden savunma istendi. Bunun üzerine Dara Turhan ve beraberindekiler Danıştay'a itirazda bulundu ve belediye meclisinde alınan kararın yasal olduğu belirtildi.

Soruşturma açılmasından yaklaşık iki ay sonra ise kayyım yönetimindeki belediye, benzer bir kararla emlak, çevre ve temizlik, ilan ve reklam vergisi ile su borçlarının ödenmeyen faizlerinin yüzde 90'ının silinmesi için kampanya başlattı.

Vali ve kayyım belediye başkanı olan Osman Hacıbektaşoğlu yönetimindeki Siirt Belediyesi, 31 Ağustos 2021'e kadar yapılacak başvurularda borç faizlerinin silineceğini duyurdu. Bunu da kentteki reklam tabelalarıyla herkese ilan etti.

Öne Çıkanlar