Kayıp yakınları Musa Koluman’ın akıbetini sordu

Kayıp yakınları Musa Koluman’ın akıbetini sordu
İHD ile kayıp yakınları, 1997’de beyaz Toros marka bir arabaya bindirildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Musa Koluman’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile kayıp yakınları tarafından 2009 yılında Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda başlatılan "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi, 702'nci haftasında devam etti. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, Temmuz 1997’de Beyaz Toros’a bindirildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Musa Koluman’ın hikâyesi anlatıldı. 

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yakup Güven, annelerin yüzlerce haftadır meydanlarda seslerini yükselterek, kayıplarının ve yakınlarının akıbetlerini sorduklarını, faillerin etkin soruşturmalarla yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istediklerini kaydetti. Güven, "Fakat yetkililer ne yazık ki annelerin seslerine kulaklarını tıkıyorlar. Bu annelerin mücadelesi, hak mücadelesi, vicdan meselesidir" dedi.

AİLE ÇEŞİTLİ GİRİŞİMLERDE BULUNDU, SONUÇ ALAMADI

 Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Koluman’ın hikâyesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, evli ve dört çocuk babası olan Musa Koluman’ın 1967 Bismil doğumlu olduğunu hatırlatarak, "Olay günü 23 Temmuz 1997 tarihinde Musa Koluman'ı en son gören görgü tanıkları; Musa Koluman'ın polisler tarafından beyaz Toros marka bir arabaya zorla bindirilerek oradan götürüldüklerine tanık olurlar. O tarihten beri kayıp olan Musa Koluman hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılmaz. Ailesi Bismil Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe ile başvuruda bulunur, fakat savcılıktan gelen yazı ‘eşinin gözaltına alınmadığı’ cevabını alır. Aile, daha sonra devlet kurumları nezdinde çeşitli girişimlerde bulunur fakat bir sonuç elde edemezler" dedi.

DÖNEMİN KOMUTANI İZZET CURAL

O dönem Bismil Komando Bölük Komutanı’nın İzzet Cural olduğunu belirten Akdeniz, "Onun görev yaptığı dönemde; Üzeyir Kurt, Arap Güven, İsmail Tunç, Şehmus Yüksel, Selahattin Akbulut, Turgut Yenisoy, Mehmet Selim Acar adlı yurttaşlar da kimisi gözaltında kaybettirildi, kimisi de yargısı infaz sonucu yaşamları ellerinden alındı. Ama İzzet Cural işlediği bu suçlardan dolayı hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadı, aksine terfi ettirilerek Jandarma Genel Komutanlığı Daire Başkanlığına kadar yükseldi" diye konuştu.

 Eylem, oturma eylemi ile son buldu.

 

Öne Çıkanlar