Kayı İnşaat işçileri: ‘Orhun Kartal haczini koşulsuz şartsız geri çeksin’

Kayı İnşaat işçileri: ‘Orhun Kartal haczini koşulsuz şartsız geri çeksin’
Kayı İnşaat işçileri, Orhun Kartal'ı, hisselere koydurduğu haczi koşulsuz geri çekmeye çağırdı.

Haklarını alabilmek için 3 yıldır mücadele veren Kayı İnşaat işçileri, Rönesans Sağlık Yatırım'ın, Kayı İnşaat'ın Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerini alma kararının ardından alacaklarını tahsil etmeyi umuyordu. Ancak Kayı İnşaat'ın eski ortağı Orhun Kartal'ın, söz konusu hisseler üzerine koydurduğu haczi kaldırmayarak satışı engellediği öne sürüldü. Farklı şehirlerden İstanbul'a gelen işçiler, haciz kararını kaldırmayarak haklarını almalarını engellediği gerekçesiyle Orhun Kartal'ı Levent'teki ofisinin önünde bugün protesto etti. Protesto öncesinde işçilere haczi kaldıracağını ileten Kartal'ın, bunun için alıcı firmanın harç bedelini 31 Mart'a kadar ödemesi koşulunu öne sürdüğü belirtildi.

İnşaat-Sen Örgütlenme Koordinasyon Üyesi Nurseli Gözüaçık, Orhun Kartal'ın öne sürdüğü şartlar üzerine şunları söyledi:

'ORHUN KARTAL HACZİNİ KOŞULSUZ ŞARTSIZ GERİ ÇEKMELİDİR'

"Orhun Kartal, haczini geri çektiğinin haberini bize verdi. Ama bu haczi koşullu bir şekilde kaldıracağını öne sürerek bildirmiş. Orhun Kartal'ın derdi, şu anda Gaziantep Şehir Hastanesi'ni satın alacak olan şirketle, holdingle pazarlık olabilir. Orhun Kartal'ın, Coşkun Yılmaz'dan alacak-verecek derdi olabilir. Bunlar bizim sorunumuz değil. Bir kez daha altını çize çize söylüyoruz. Orhun Kartal, ‘haczimi geri çekeceğim’ diyorsa onu koşulsuz, şartsız bir şekilde geri çekmelidir. İşçiler, bugün buraya Diyarbakır'dan kalkıp geldiler; Adana'dan, Mersin'den kalkıp geldiler. Karın, kışın ortasında bir kez daha Kayı İnşaat işçileri bu plazanın önünde bir araya geldiler.

'ORHUN KARTAL YOKSUK BİRİ DEĞİL'

Orhun Kartal, Kayı İnşaat'ın eski ortağı ve şu anda Koray Holding'in patronu. Yani Orhun Kartal yoksul birisi değil. Buradaki işçiler gibi aynı konumda değil. Şu arkamızda gördüğünüz koskoca plaza var ya bu plazanın sahibi bile Orhun Kartal. Pazarlığınızı ne şekilde yürütüyorsanız yürütün. Pazarlığınızı Coşkun Yılmaz'la yürütün, pazarlığınızı kendi patronlar dünyanızda, aranızda yürütün ama alacaklıların önünden çekileceksiniz. Eğer Orhun Kartal, o haczi koşulsuz, şartsız bir şekilde kaldırmazsa buradaki 400 inşaat işçisinin hakkına girmiş olacak. İşçilerin alacaklarını alamamalarının sebebi Orhun Kartal olacak ve bizim ellerimiz Kartal'ın yakasında olacak.

'400 İŞÇİNİN ALIN TERİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAKSINIZ'

Aylardır işçiler, cebinde beş kuruş para olmadan otobüs bileti kestiler. Kalktılar şehirlerinden, başka şehirlere gittiler. Sizin ne hakkınız var Kayı İnşaat işçilerinin alacağının önüne engel olmaya. Orhun Kartal, dinle bunu, duy bunu. Size akıl veren o avukatlarınız, yanlış akıl veriyorlar, yanlış. Sizin burada işçi alacaklarının önüne geçerek kazanacağınız hiçbir şey yok. 400 Kayı İnşaat işçisinin alın terinin önüne engel olmuş olacaksınız. Bir kez daha çağırıyoruz. Saat beşe kadar bu mesele çözülecek. Koşulsuz, şartsız çözülecek. Orhun Kartal'ın haczini derhal kaldırmasını, Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerin derhal satılmasını ve işçilerin haklarının bir an önce verilmesini istiyoruz. Buradayız. Beklemeye devam edeceğiz."

İşçilere destek vermek için plaza önüne gelen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise şöyle konuştu:

'BİZİ KÖLE KOŞULLARINDA ÇALIŞTIRMAK İSTİYORLAR'

"Öyle bir memlekette yaşıyoruz ki emek harcıyoruz, çalışıyoruz, gece gündüz emekten sonra alacağımızı bile vermiyorlar. Üstelik bu ücretler aslında bizim hak ettiğimizin çok altında olmasına rağmen, emeğimizin karşılığı olmamasına rağmen bunu bile patronlar ödemek istemiyorlar. Bizi köle koşullarında çalıştırmak istiyorlar. İşçiler çalışsın, ama hiçbir hak almasın; aslında asıl istedikleri bu. Köle koşullarını tercih ediyorlar. Ve bize kölelik dayatmaya kalkıyorlar. Ama inşaat işçileri, Kayı İnşaat işçileri buna 'hayır' diyor. Üç yıldır diyor ki 'Alacağımızı almadan bir yere gitmeyiz. Biz alacaklarımızı patronlara yedirtmeyiz' diyor.  Bugüne kadar direndiler, son noktaya geldiler. Bugünse başka bir işverenin aslında saldırısıyla karşı karşıyalar. İşveren ne demek haczi kaldırmıyor? Ne demek birtakım şartlar ileri sürüyor? Kimin hakkını kime vermiyorsunuz? Patronlar kendi arasındaki ilişkilerde ne yapıyorsa yapsın. Ama işçinin hakkına, emekçinin alacağına kimse göz koyamaz."

Açıklamaların ardından işçiler halay çekerek eylemlerine devam ettiler. (ANKA/Gaye Şeyma Can)

Öne Çıkanlar